Søk

Komiteens merknader

Komiteen, medlemmene fra Arbeiderpartiet, Øystein Langholm Hansen, Steinar Karlstrøm, Kirsti Leirtrø og Sverre Myrli, fra Høyre, Solveig Sundbø Abrahamsen, Jonny Finstad, Nils Aage Jegstad og lederen Helge Orten, fra Fremskrittspartiet, Bård Hoksrud, Tor André Johnsen og Morten Stordalen, fra Senterpartiet, Bengt Fasteraune og Siv Mossleth, fra Sosialistisk Venstreparti, Arne Nævra, og fra Venstre, Jon Gunnes, viser til den midlertidige ordningen for billettering om bord på ferjer, som er regulert i en egen forskrift i medhold av koronaloven § 2, og som er etablert for å forhindre smittespredning av covid-19. Det vil være behov for smittereduserende tiltak også etter 26. mai når koronaloven opphører, og komiteen ønsker å bidra til det gjennom at den forskriftsregulerte ordningen videreføres i en egen midlertidig lov.

Komiteens medlemmer fra Arbeiderpartiet, Senterpartiet og Sosialistisk Venstreparti viser til proposisjonen og tolker den dit hen at øringsutkastet ikke ble sendt på høring til noen av arbeidstakerorganisasjonene. Likevel registrerer disse medlemmer at Norsk Sjømannsforbund på eget initiativ har sendt inn høringsinnspill. Disse medlemmer mener det er viktig å få synspunkter også fra arbeidstakerorganisasjoner i slike saker, og henstiller til regjeringen at også arbeidstakerorganisasjoner blir høringsinstanser i lignende saker for ettertiden.

Videre viser komiteen til proposisjonen, der det fremkommer at både Datatilsynet og Norsk Sjømannsforbund er opptatt av åpenhet, og at de påpeker at trafikantene må få klar og tydelig informasjon om den nye ordningen. Komiteen deler denne oppfatningen.

Komiteens medlemmer fra Senterpartiet viser til at på lukkede ferjer og fartøy som opererer i fartsområde 3/klasse D eller større, er det ifølge forskrift forbudt å oppholde seg i kjøretøy under overfarten. Basert på myndighetenes retningslinjer knyttet til covid-19-utbruddet ga Sjøfartsdirektoratet i mars dispensasjon fra denne bestemmelsen. Som følge av de oppdaterte retningslinjene fra Helsedirektoratet oppheves denne dispensasjonen 15. mai. Disse medlemmer mener dispensasjon fra denne bestemmelsen har gitt en trygghet til de reisende som er i risikogruppen for covid-19, ettersom de kan oppholde seg i bilen under overfarten og dermed minimere faren for å bli smittet. I departementets redegjørelse i denne saken går det klart fram at det fortsatt er en smittefare i samfunnet, og derfor ber regjeringen om at den forskriftsregulerte ordningen videreføres i en egen midlertidig lov. Disse medlemmer mener derfor det er underlig at Sjøfartsdirektoratet samtidig opphever dispensasjonen som gjør det mulig for passasjerer å oppholde seg i kjøretøy under overfart.

Disse medlemmer mener at den midlertidige dispensasjonen for opphold i kjøretøy må bli forlenget.

På denne bakgrunn fremmer disse medlemmer følgende forslag:

«Stortinget ber regjeringen sørge for at den midlertidige dispensasjonen for opphold i kjøretøy under overfart blir forlenget.»

Komiteens flertall, medlemmene fra Arbeiderpartiet, Høyre, Fremskrittspartiet, Sosialistisk Venstreparti og Venstre, viser til at det er Sjøfartsdirektoratet som er gitt myndighet å vurdere og godkjenne eventuelle dispensasjoner fra forskriften ut fra sjøsikkerhetsmessige vurderinger og basert på oppdaterte retningslinjer fra Helsedirektoratet knyttet til covid-19-utbruddet.

Komiteens medlem fra Sosialistisk Venstreparti vil peke på at proposisjonen ikke har med noen vurderinger eller evalueringer av hvordan forskriften har virket fram til nå. En rask tilbakemelding/høring med kort frist fra ansattes organisasjoner og operatørene ville ha brakt klarhet i dette.