Søk

Komiteens merknader

Komiteen, medlemmene fra Arbeiderpartiet, Jorodd Asphjell, Martin Henriksen, Nina Sandberg og Torstein Tvedt Solberg, fra Høyre, Marianne Synnes Emblemsvåg, Kent Gudmundsen, Turid Kristensen og Mathilde Tybring-Gjedde, fra Fremskrittspartiet, lederen Roy Steffensen og Hanne Dyveke Søttar, fra Senterpartiet, Marit Arnstad og Aud Hove, fra Sosialistisk Venstreparti, Mona Fagerås, og fra Kristelig Folkeparti, Hans Fredrik Grøvan, viser til proposisjonen.

Komiteen har imøtekommet oppfordringen fra departementet om å hastebehandle Prop. 102 L (2019–2020) med henvisning til koronautbruddet. Komiteen viser til at proposisjonen inneholder et forslag om midlertidig lov om tilpasninger i barnehageloven, opplæringslova og friskolelova for å avhjelpe konsekvenser av utbrudd av covid-19. Lovforslaget er en direkte oppfølging av de midlertidige forskriftene med hjemmel i koronaloven om tilpasninger i lovgivningen om barnehager og grunnopplæringen.

Komiteen mener det, med henvisning til koronautbruddet, var nødvendig å innføre midlertidige forskrifter når barnehager og skoler ble underlagt begrensninger av smittevernhensyn. Komiteen viser videre til at de midlertidige forskriftene faller bort når koronaloven oppheves 27. mai 2020.

Komiteen deler departementets vurdering av at det vil være behov for tilpasningene av lovgivningen om barnehager og skoler ut over varigheten av koronaloven. Komiteen mener det er riktig å fastsette tilpasningene i en midlertidig lov. Komiteen viser til at det er foreslått at loven oppheves 1. november 2020.

Komiteen understreker at formålet med tilpasningene er at barn, unge og voksne i størst mulig grad skal kunne få ivaretatt sine rettigheter, samtidig som det tas hensyn til hva som er mulig å få til i perioden barnehager og skoler er stengt eller er underlagt begrensninger av smittevernhensyn. Komiteen viser til at den midlertidige loven vil tydeliggjøre hvilke regler som gjelder for barnehagene og for skolene under utbruddet av koronavirus.

Komiteen merker seg at departementet i den siste høringen av de midlertidige forskriftene gjorde oppmerksom på at departementet på bakgrunn av høringen ville fremme en lovproposisjon for Stortinget, slik at tilpasningene i de midlertidige forskriftene kan fastsettes i lovs form og gjelde ut barnehage- og skoleåret 2019–2020. Forslaget om midlertidig utvidelse av retten til påbygg har også vært sendt på en begrenset, kort høring. Komiteen anser slik sett at forslagene er tilstrekkelig belyst, slik at en hastebehandling i Stortinget er forsvarlig. Komiteen understreker at denne typen hastebehandling er unntaket, og at det skal være gode grunner for å fravike normal lovbehandling i Stortinget. Komiteen vil følge nøye med på regjeringens lovanvendelse i disse sakene.

Komiteen viser videre til komiteens merknader under behandlingen av Prop. 96 L (2019–2020) kap. 5 og kap. 12, som med begrunnelse i koronavirusutbruddet er underlagt samme hastebehandling, jf. Innst. 274 L (2019–2020).

Komiteen viser til hjemmelsgrunnlag for behandling av personopplysninger. Komiteen bemerker at det trolig ikke vil være behov for å bruke denne bestemmelsen ettersom alle eleveksamener er avlyst, og privatisteksamener skal gjennomføres som normalt. Komiteen vil samtidig peke på at man likevel ikke kan utelukke at det kan bli behov for slik behandling av personopplysninger som bestemmelsen gir grunnlag for, dersom smittesituasjonen utvikler seg på en annen måte enn forutsatt.