Søk

Innhald

Komiteens merknader

Komiteen, medlemmene fra Arbeiderpartiet, Trond Giske, Odd Omland og Anette Trettebergstuen, fra Høyre, lederen Kristin Ørmen Johnsen, Vetle Langedahl og Tage Pettersen, fra Fremskrittspartiet, Silje Hjemdal og Morten Wold, fra Senterpartiet, Åslaug Sem-Jacobsen, fra Sosialistisk Venstreparti, Freddy André Øvstegård, fra Venstre, Grunde Almeland, og fra Kristelig Folkeparti, Jorunn Gleditsch Lossius, slutter seg til de forslåtte endringene i statsbudsjettet 2019.

Kap. 854 Tiltak i barne- og ungdomsvernet

Komiteens medlem fra Senterpartiet viser til Barnesakkyndig kommisjons årsmelding for 2018. Det går fram i denne rapporten at saksinngangen har vært fallende. Fra Barnesakkyndig kommisjons årsrapport for 2018, s. 5, siteres følgende:

«Det er særlig barnevernstjenesten som ser ut til å benytte sakkyndige i mindre grad enn for noen år siden. Det er uklart hva dette skyldes. Det er også uklart om alle rapporter sendes inn som forutsatt. Det medfører at kommisjonen ønsker å intensivere sitt informasjonsarbeid mot barneverntjenestene, de sakkyndige og øvrige oppdragsgivere ytterligere i året som kommer.»

Dette medlem vil understreke at kommisjonen gjør et viktig arbeid med å vurdere avgitte rapporter av sakkyndige i barnevernssaker. Kommisjonen er et viktig objektivt ledd i kvalitetssikringen av sakkyndiges rapporter. Det er positivt at kommisjonen på eget initiativ ønsker å intensivere informasjonsarbeidet rettet mot barnevernstjenestene, jf. årsmelding 2018. I lys av de mange alvorlige rapportene og sakene vi er blitt kjent med i barnevernet, mener dette medlem at det bør være en prioritert oppgave at flere rapporter kvalitetssikres. Videre bør det undersøkes nærmere hvorfor kommisjonen får inn færre rapporter til vurdering enn tidligere.