Komiteens merknader

Komiteen, medlemmene fra Arbeiderpartiet, Elise Bjørnebekk-Waagen, Tore Hagebakken, Ingvild Kjerkol, Tuva Moflag og Tellef Inge Mørland, fra Høyre, Torill Eidsheim, Astrid Nøklebye Heiberg, Erlend Larsen og Sveinung Stensland, fra Fremskrittspartiet, Bård Hoksrud og Sylvi Listhaug, fra Senterpartiet, Kjersti Toppe, fra Sosialistisk Venstreparti, Sheida Sangtarash, fra Venstre, Carl-Erik Grimstad, og fra Kristelig Folkeparti, lederen Olaug V. Bollestad, vil tilrå at Stortinget samtykker til ratifikasjon av protokoll mot ulovlig handel med tobakksvarer av 12. november 2012.

Komiteen ser med bekymring på det faktum at også Norge er berørt av ulovlig handel med tobakksvarer. Dette er en type kriminalitet som er grenseoverskridende og komiteen mener derfor det er riktig å møte utfordringen med internasjonalt samarbeid.

Komiteen viser til at Norge har en åpen økonomi og importerer tobakksvarer. Derfor er det i vår interesse å bidra til det internasjonale arbeidet for å begrense smugling og forfalskning av slike produkter. Dette arbeidet bidrar til å hindre avgiftsunndragelser, samt stanse kriminelle aktørers undergraving av helsemyndighetenes tobakksforebyggende arbeid.