Uttalelse fra familie- og kulturkomiteen og helse- og omsorgskomiteen

Justiskomiteen sendte utkast til innstilling til familie- og kulturkomiteen og helse- og omsorgskomiteen til uttalelse 8. mai 2018. Helse- og omsorgskomiteen sluttet i brev av 16. mai 2018 seg til innstillingen og hadde ingen ytterligere merknader.

Familie- og kulturkomiteen hadde følgende merknad i brev av 22. mai 2018:

Komiteens flertall, medlemmene fra Høyre, Fremskrittspartiet, Venstre og Kristelig Folkeparti viser til at opptrappingsplanen mot vold og overgrep mot barn ble vedtatt i april 2017 og inneholder en rekke anmodningsvedtak vedtatt av Stortinget. Flertallet prioriterer planen høyt og er opptatt av at regjeringen gjør det samme. Av de 88 tiltakene er 16 allerede gjennomført, 46 er iverksatt, 19 er av løpende karakter og 6 gjenstår å starte opp. Det er særlig grunn til å trekke frem at etterforskningen av vold og overgrep mot barn er styrket, kapasitet og kompetanse i barnehusene er økt og behandlingstilbud og tiltak for å ivareta utsatte barn og deres familier er styrket. Flere nye verktøy for å trene opp ansatte i å snakke med barn og å oppdage barn som kan være utsatt, er under utprøving i barnehager og skoler.

Flertallet viser til at fra 01. januar 2018 er helselovene endret for å tydeliggjøre ansvaret for arbeidet mot vold og overgrep. Regjeringen skal denne våren lansere en strategi for foreldrestøtte med mange tiltak som skal bidra til å forebygge vold. Regjeringen har også satt i gang arbeidet med en strategi mot nettrelaterte overgrep og en tverrsektoriell kompetansestrategi for hele voldsfeltet. Alternativ til Vold har også åpnet flere kontorer, og behandler flere voldsutøvere, deres barn og partnere. Familievernet har videre etablert et eget spisskompetansemiljø som sprer kunnskap om vold til familievernkontorene, som har fått flere terapeutårsverk de seneste årene.

Flertallet viser videre til at i 2018 er det lansert en rekke øvrige tiltak for å styrke handlingskompetanse i tjenestene. Det er blant annet utarbeidet veiledere og informasjonsmateriell som brukes i kommuner og i statlige tjenester for å oppdage og følge opp barn og unge som er utsatt for vold og overgrep. Videre blir en faglig veileder for krisesentertilbudet lansert i juni 2018. Denne skal blant annet bidra til bedre kvalitet i krisesentertilbudet, både for kvinner, menn og barn.

Flertallet viser også til at regjeringen og KS i november 2017 la frem en felles uttalelse om vold og overgrep mot barn, som handler om å samarbeide bedre på tvers av kommune og stat for å forebygge vold og overgrep, og om å sikre barna riktig hjelp til rett tid. For at mange av de ulike tiltakene i opptrappingsplanen mot vold og overgrep skal ha noen reell effekt, er samhandling mellom stat og kommuner avgjørende. Det er videre avgjørende at kommunene selv samarbeider godt seg imellom. Flertallet mener det er svært viktig at tiltakene tilbys i alle kommuner slik at vi får et likt tilbud over hele landet. Flertallet mener regjeringen i sitt arbeid med å implementere tiltakene har et særlig ansvar for å påse at dette gjennomføres i alle kommuner, og forventer at prosessen følges nøye.

Flertallet vil videre vise til interpellasjonsdebatten i februar 2018 som ble initiert av Kristelig Folkeparti. Her orienterte fire statsråder om status på arbeidet med oppfølgingen av opptrappingsplanen. Flertallet mener det var nødvendig med en slik orientering for å avklare hvor langt regjeringen har kommet i arbeidet med oppfølgingen av opptrappingsplanen.

Flertallet viser til at det nå har gått over et år siden opptrappingsplanen ble vedtatt. Selv om arbeidet er godt i gang, er det mye som gjenstår. Flertallet vil særlig vise til anmodningsvedtak 627 jf. Innst. 247 S (2016-2017):

«Stortinget ber regjeringen utarbeide en rapport på lik linje som da opptrappingsplanen for psykisk helse ble utarbeidet, og som skal være grunnlag for vurdering av de økonomiske behovene knyttet til bekjempelse av vold og overgrep i planperioden.»

Flertallet mener vedtaket er særlig viktig for å få en oversikt over behov og omfang av ressurser som må settes av for å kunne oppnå målene med opptrappingsplanen. Flertallet er fornøyde med at det allerede er bevilget nærmere 808 mill. kroner til oppfølging av opptrappingsplanen i 2018, men understreker samtidig at dette er et langsiktig prosjekt som må prioriteres fremover, og hvor prioriteringene må fremgå tydelig og forpliktende i rapporten som nå er til utarbeidelse. Flertallet ser frem til at regjeringen ferdigstiller denne rapporten, og forventer at denne er klar til statsbudsjettet i 2019.

Komiteens medlemmer fra Arbeiderpartiet, Senterpartiet og Sosialistisk Venstreparti viser til sine respektive partiers merknader og forslag i Justiskomiteens utkast til innstilling, og slutter seg til disse.

Komiteens medlem fra Kristelig Folkeparti viser også til anmodningsvedtak i Innst. 247 S (2016-2017):

«Stortinget ber regjeringen i forslag til statsbudsjett for 2018 komme med forslag til økonomiske forpliktelser og øremerking for planperioden knyttet til tiltakene i opptrappingsplanen mot vold og overgrep.»

Dette medlem viser til at regjeringen ikke fulgte opp dette i forslag til 2018, og understreker viktigheten av at dette kommer på plass i budsjettforslag for 2019.»