Søk

Innhald

2. Komiteens merknader

Komiteen, medlemmene fra Arbeiderpartiet, Jorodd Asphjell, Stein Erik Lauvås, Siri Gåsemyr Staalesen og Rigmor Aasrud, fra Høyre, Norunn Tveiten Benestad, Kristin Ørmen Johnsen, Mari Holm Lønseth og Ove Trellevik, fra Fremskrittspartiet, Jon Engen-Helgheim og Kari Kjønaas Kjos, fra Senterpartiet, Heidi Greni og Willfred Nordlund, fra Sosialistisk Venstreparti, lederen Karin Andersen, fra Venstre, Ketil Kjenseth, og fra Kristelig Folkeparti, Torhild Bransdal, behandler i innstillingen Prop. 24 S (2017–2018), budsjettkapitlene 490, 491, 496, 497, 3490, 3496 og 3497.

Komiteens flertall, medlemmene fra Arbeiderpartiet, Høyre, Fremskrittspartiet, Senterpartiet, Venstre og Kristelig Folkeparti, har ingen merknader.

Komiteens medlem fra Sosialistisk Venstreparti viser til beskrivelse under kap. 496 post 62 med et mindreforbruk på 4,7 mill. kroner på grunn av mindre behov for Jobbsjansen, spesielt knyttet til delordning C. Dette medlem mener endringene i Jobbsjansens utforming er problematisk, spesielt dersom det fører til at midlene ikke når ut til behovet, slik det tilsynelatende har gjort i 2017. Det er fortsatt et problem at mange kvinner med innvandrerbakgrunn har en dårlig tilknytning til arbeidslivet, og det er derfor uhensiktsmessig at kvinner som mottar sosial stønad, ikke lenger kan søke. Dette medlem vil vise til forslag om dette i Innst. 16 S (2017–2018).

Dette medlem viser til at det beskrives et lavere behov for bruk av ordningen med nasjonalt bo- og støttetilbud for personer som har vært utsatt for tvangsekteskap og æresrelatert vold, og at det begrunnes blant annet med at tilbudet ikke er utvidet i 2017. Dette medlem mener det er kritisk at de som trenger det, får den hjelpen de trenger, at sikkerhetsklareringen går raskt slik at de kan bli bosatt, og at ordningen også utvides til å gjelde ettervern. Det er kritikkverdig at i stedet for å gjøre slike grep, så foreslår regjeringen først i salderingen, tre uker før budsjettåret er ferdig, å redusere tildelingen med 7 mill. kroner. Dette medlem vil oppfordre regjeringen til å gjøre endringer i 2018, slik at dette ikke gjentar seg.