Komiteens merknader

Komiteen, medlemmene fra Arbeiderpartiet, Arild Grande, Lasse Juliussen, Hege Haukeland Liadal og Sonja Mandt, fra Høyre, lederen Svein Harberg, Kårstein Eidem Løvaas og Thore Vestby, fra Fremskrittspartiet, Anders Anundsen og Ib Thomsen, og fra Kristelig Folkeparti, Geir Jørgen Bekkevold, viser til representantforslaget og støtter forslagsstillernes syn på at barnevernets viktigste oppgave er å sørge for trygge oppvekstvilkår for barn i tilfeller der familien deres ikke er i stand til å ivareta deres omsorgssituasjon. Komiteen viser til at forslagsstillerne uttrykker bekymring for at enkelte private barnevernsaktører opererer med standardiserte tilbud, og risikerer å tilsidesette andre ideelle aktører som leverer viktige tjenester på barnevernsfeltet.

Komiteen viser til at forslagsstillerne på dette grunnlag fremmer tre forslag. Det første forslaget er å underlegge barnevernsinstitusjonene regler tilsvarende friskoleloven § 6-3 første ledd bokstav a og b. Det andre forslaget er å avvikle anbudsordninger for tilbydere av barnevernstjenester og erstatte dem med kontrakt gjennom utvidet egenregi eller andre langsiktige og stabile kontraktsformer. Det tredje forslaget er å sikre at aktører som mottar offentlige tilskudd for drift av barnevernstiltak, har lønns-, arbeids- og pensjonsvilkår på lik linje med de som gjelder i offentlige tiltak.

Komiteen støtter intensjonen om å ha kontinuerlig oppmerksomhet omkring bruken av offentlige midler som tildeles leverandører av velferdstjenester. Stortinget må være trygge på at penger prioritert til tjenester utløser disse, og at kvaliteten på tjenestene er i henhold til de avtaler som er inngått. Komiteen peker på at det er krevende, men likevel helt nødvendig å ha tett oppfølging og kontroll overfor leverandørene.

Komiteen viser til vedtak i innstillingen om Dokument 8:128 S (2014–2015) fra finanskomiteen vedrørende profitt i offentlig finansierte velferdstjenester. I dette vedtaket ble regjeringen anmodet om å sette ned et offentlig utvalg som kartlegger pengestrømmer i offentlig finansierte velferdstjenester. Komiteen mener en slik kartlegging vil kunne gi grunnlag for videre tiltak for å sikre at pengene blir brukt til formålet.

Komiteens medlemmer fra Arbeiderpartiet er opptatt av at barnevern skal være det offentliges ansvar. Disse medlemmer mener at der det offentlige må kjøpe tjenester, skal ideelle organisasjoner prioriteres framfor kommersielle aktører. Disse medlemmer mener det skal stilles krav til kvalitet og kompetanse, og er opptatt av at det skal være langsiktighet i kontrakter som inngås med ideelle aktører for å skape forutsigbarhet.

Komiteens medlemmer fra Arbeiderpartiet og Kristelig Folkeparti viser til Prop. 73 L (2016–2017) der regjeringen selv viser til at private aktører har en stor og uoversiktlig andel av barnevernstilbudene, og at dette må gjennomgås. Disse medlemmer viser videre til Innst. 354 L (2016–2017), der Arbeiderpartiet og Kristelig Folkeparti foreslår en gjennomgang av reglene for anbud i barnevernet, mer kontroll og begrensninger av uttak.

Komiteens medlemmer fra Arbeiderpartiet viser videre til at Arbeiderpartiet foreslår i samme sak en gjennomgang av omfanget av private tilbydere, for å forhindre at samme aktør er utreder, saksbehandler og leverandør av tjenesten. Disse medlemmer er opptatt av at pengene som brukes, skal komme barna til gode, og at barn ikke er en vare. Disse medlemmer mener at i anbudsrunden bør det legges vekt på lønns-, arbeids- og pensjonsvilkår, og at kvalitet vektlegges mer enn pris. Disse medlemmer mener også at virksomhetens investering i kompetanse for ansatte og faste stillinger vektlegges når anbud skal avgjøres.