Sammendrag

I henhold til krisesenterlova skal kommunen sørge for et krisesentertilbud som skal kunne benyttes av personer som er utsatt for vold eller trusler om vold i nære relasjoner, og som har behov for rådgivning eller et trygt og midlertidig botilbud. Tilbudet skal gi brukerne støtte, veiledning og hjelp til å ta kontakt med andre deler av tjenesteapparatet og skal omfatte oppfølging i blant annet «reetableringsfasen» – fasen der den som har brutt ut av et voldelig samliv, skal etablere seg på nytt.

Det er ifølge forslagsstilleren svært varierende i hvor stor grad kommunene følger opp i reetableringsfasen. Det er derfor behov for gode tilsyn og oppfølging fra regjeringens side for å sørge for at loven følges opp. Spesielt er det viktig å sikre dem som bryter ut av voldelige samliv, bolig og arbeid, samt at det tilrettelegges for at barnas beste og barnas individuelle rettigheter ivaretas.

Forslagsstillerne fremmer følgende forslag:

  1. Stortinget ber regjeringen styrke oppfølgingen i reetableringsfasen av personer utsatt for vold i nære relasjoner, jf. krisesenterlova § 2 bokstav d.

  2. Stortinget ber regjeringen sørge for økt tilsyn med at kommunene oppfyller sine forpliktelser etter krisesenterlova § 2 bokstav d.

  3. Stortinget ber regjeringen sørge for at Nav prioriterer å legge til rette for at personer utsatt for vold i nære relasjoner uten arbeid kommer raskt i arbeid, slik at de raskt gis muligheten til å bli økonomisk uavhengige.

  4. Stortinget ber regjeringen sikre at kommunene sørger for at de som bryter ut av voldelige samliv, får tilgang på overgangsbolig eller hjelp til å skaffe bolig, slik at de har et reelt alternativ til å bli hos, eller flytte tilbake til, en voldelig partner.

  5. Stortinget ber regjeringen sørge for at barnas beste og barnas individuelle rettigheter ivaretas ved oppfølging av den voldsutsatte i reetableringsfasen.»