Søk

Sammendrag

Museums-Norge har vært og er i stadig endring. Den kommende kommunereformen vil også kunne bidra til ytterligere konsolideringer av museene.

Iverksetting og tilpasninger av museumsreformen pågår fortsatt med stor styrke over hele landet. Målsettingen er å utvikle gode fagmiljøer som kan videreutvikle museene som ressurs for kunnskap og opplevelse i et bredt samfunnsperspektiv i tråd med føringene i St.meld. nr. 22 (1999–2000) Kjelder til kunnskap og oppleving (ABM-meldingen) og St.meld. nr. 49 (2008–2009) Framtidas museum – Forvaltning, forskning, formidling, fornying.

Flere konsoliderte museer tar fortsatt inn nye enheter, mens noen museer velger å stå utenfor sammenslåingen. Konsolideringene har medført store endringer både for ansatte, eiere, venneforeninger og organisasjoner.

Flere fylker har evaluert eller er i ferd med å sette i gang evalueringer av virkningene av museumsreformen. Dette understreker behovet for å tenke helhetlig i videre utvikling av museumspolitikk, og at tidspunktet er rett for å peke ut hva som behøves for framtidas museum.

Forslagsstillerne ønsker å identifisere og skape bevissthet om hvilke faktorer som gir positiv utvikling og som betyr mye for et godt resultat både for de konsoliderte og de øvrige museene.

Forslagsstillerne fremmer følgende forslag:

«Stortinget ber regjeringen gjennomføre en helhetlig vurdering av museumsreformen så langt og synliggjøre framtidsutfordringer i et helhetlig museumstilbud.»