Søk

Komiteens merknader

Komiteen, medlemmene fra Arbeiderpartiet, Else-May Botten, Ingrid Heggø, Odd Omland og Knut Storberget, fra Høyre, Frank Bakke-Jensen, Ingunn Foss, Gunnar Gundersen og Ove Trellevik, fra Fremskrittspartiet, Sivert Bjørnstad, Oskar J. Grimstad og Morten Ørsal Johansen, fra Kristelig Folkeparti, Line Henriette Hjemdal, fra Senterpartiet, lederen Geir Pollestad, fra Venstre, Pål Farstad, og fra Sosialistisk Venstreparti, Torgeir Knag Fylkesnes, viser til at forslagsstillerne ønsker å justere to investeringsfond som ikke har fungert etter hensikten, og plassere forvaltningen av disse i Kirkenes. Slik ønsker forslagsstillerne både å revitalisere fondene og samtidig bidra til næringsutvikling i Kirkenes.

Komiteen deler forslagsstillernes ønske om økt næringssamarbeid og næringsutvikling mellom Norge og Nordvest-Russland. Komiteen deler videre forslagsstillernes syn på at Kirkenes-miljøet her vil være viktig.

Komiteen er enig i at det er nødvendig med flere virkemidler dersom en skal møte den formidable utfordringen Kirkenes-samfunnet står overfor ved nedleggelsen av Sydvaranger Gruve AS.

Komiteen viser til evalueringen av de angjeldende fondene, henholdsvis Investeringsfondet for Nordvest-Russland (NVR) og Investeringsfondet for Øst-Europa (ØSE). Denne viste at NVR ikke fremstår som samfunnsøkonomisk lønnsomt, mens ØSE er på kanten av å være det. Situasjonen er ikke tilfredsstillende. Evalueringen er gjennomført av Menon på oppdrag av fondenes eier, som er Innovasjon Norge.

Komiteen viser til regjeringens svarbrev av 27. juni 2016 (vedlagt), hvor det fremgår at Innovasjon Norges styre har behandlet evalueringen og anbefaler at regjeringen primært avvikler fondene eller sekundært overfører dem til en annen operatør.

Komiteen er klar over at NVR tidligere har hatt lokalkontor i Kirkenes, men at dette ikke fungerte etter hensikten.

Komiteen er av den oppfatning at Investeringsfondet for Nordvest-Russland (NVR) og Investeringsfondet for Øst-Europa (ØSE) kan spille en viktig rolle hva gjelder å fremme norske investeringsprosjekter i samarbeid mellom nordnorske næringsinteresser og henholdsvis nordvestrussiske og østeuropeiske næringsinteresser. Komiteen viser til at resultatene av fondenes virksomhet så langt ikke helt har oppfylt intensjonene bak opprettelsen, og har merket seg at Innovasjon Norge i sin anbefaling har stilt spørsmål ved om fondene har utspilt sin rolle. Snarere enn nedleggelse mener komiteen at evalueringen av fondene gir grunnlag for å vurdere endringer i fondenes innretning og måten de forvaltes på. Situasjonen i regionen er i dag ikke den samme som den var da fondene ble opprettet i henholdsvis 1996 og 1997. Fondenes investeringsmandat bør vurderes i lys av den utvikling som har vært, og tilpasses dagens situasjon.

Komiteen er videre kjent med de utfordringer som har vist seg hva gjelder forvaltningen av NVR. Uten forkleinelse for dem som har forestått denne, vil komiteen peke på at det er utfordrende å gjøre en tilstrekkelig kompetent jobb på dette feltet når arbeidet i realiteten gjennomføres av et tredjedels årsverk innleid fra en aktør som i hovedsak har et helt annet arbeidsfelt. Komiteen mener det er helt nødvendig at forvaltningen av et fond som dette gjøres av et tilstrekkelig kompetent miljø, og er kjent med at slike finnes også i Nord-Norge. Komiteen mener forvaltningen av fondet bør legges til et slikt miljø.

Forvaltningen av det endrede fondet lyses ut på anbud, med siktemål om lokalisering i Kirkenes for på denne måten å sikre at man nyttiggjør seg den regionale kompetansen man der har på Barentsregionen, samt sikrer en kompetent fondsforvaltning».

Komiteen viser videre til at investeringsfondene hver for seg er små og dyre i drift.

Komiteen fremmer følgende forslag:

  1. Stortinget ber regjeringen slå sammen Investeringsfondet for Nordvest-Russland og Investeringsfondet for Øst-Europa.

  2. Stortinget ber regjeringen lage nytt mandat for det sammenslåtte fondet tilpasset dagens situasjon.

  3. Stortinget ber regjeringen legge forvaltningen av det nye sammenslåtte investeringsfondet til et kompetent miljø i Nord-Norge, med ankerfeste i Sør-Varanger.»