Sammendrag

I dokumentet fremmes følgende forslag:

«Stortinget ber regjeringen utrede nye kjønnsnøytrale titler for helsesøster og jordmor i tett samarbeid med berørte organisasjoner.»

Helsesektoren har betydelige utfordringer med å nå målene om likestilling. Kvinner utgjør ifølge Statistisk sentralbyrå (SSB) 84 pst. av de ansatte i helse- og sosialsektoren. Tall fra 2014 viser at utdanningene helse- og tannhelsesekretær, tannpleier, jordmor og helsesøster har en kvinneandel over 99 pst. Landsgruppen av helsesøstre har 3 380 medlemmer. Bare fem av medlemmene er menn. Jordmorforeningen har 2 500 medlemmer, hvorav 6 er menn.

Innføring av nye kjønnsnøytrale titler for helsesøstre og jordmødre vil kunne bidra til å styrke rekrutteringen, slik at man i det minste får samme andel menn som blant sykepleiere. Det er grunn til å anta at det vil være enklere å rekruttere både kvinner og menn til en stilling dersom tittelen er kjønnsnøytral.

Samtidig som stillingstitlene fortsatt må være enkle å forstå, er det viktig at nye titler ikke medfører tap av status. Det vises i den forbindelse til at helsesøstre har tilleggsutdanning utover sykepleierutdanning og at jordmødre har autorisasjon som både sykepleier og jordmor.

Målsettingen med endring av titlene må være å rekruttere flere menn til disse stillingene.