13. Landbruks- og matdepartementet

13.1 Sammendrag

Regnskapet for 2014 for Landbruks- og matdepartementet viser 17 459 mill. kroner i utgifter og 477 mill. kroner i inntekter. 274 mill. kroner er overført til neste år.

Departementets ansvarsområde omfatter ni regnskaper. To virksomheter under departementet har fått vesentlige merknader for 2014; Bioforsk og Veterinærinstituttet. Bioforsk fikk vesentlige merknader for 2010 og 2011. Veterinærinstituttet fikk vesentlige merknader for 2013.

Departementet har iverksatt flere prosesser for å modernisere og forenkle forvaltningen. 1. juli 2014 ble Statens landbruksforvaltning og Statens reindriftsforvaltning erstattet av det nye Landbruksdirektoratet. Mattilsynets organisering er forenklet. Oppgavene til Bioforsk, Norsk institutt for landbruksøkonomisk forskning og Norsk institutt for skog og landskap overtas 1. juli 2015 av det nye Norsk institutt for bioøkonomi (NIBIO).

Riksrevisjonen pekte i 2013 på svakheter ved kontroll og oppfølging av tilskuddsforvaltningen i landbruket. Departementet opplyser i brev av 7. mai 2015 at de arbeider målrettet med forbedringstiltak, men ser fortsatt utfordringer på området. De vurderer fortløpende om det er nødvendig med ytterlige tiltak, men Riksrevisjonen kan ikke se at det er satt noen tidsfrist for arbeidet. Riksrevisjonen vil følge opp at tiltakene fører til forbedringer.

Riksrevisjonen har følgende merknader til Landbruks- og matdepartementet for 2014:

  • vesentlige feil i regnskapet til Veterinærinstituttet

Riksrevisjonen anbefaler at Landbruks- og matdepartementet vurderer følgende tiltak:

  • påse at Veterinærinstituttet etablerer rutiner og kontrolltiltak som sikrer et pålitelig regnskap

13.2 Komiteens merknader

Komiteen viser til at regnskapet til Veterinærinstituttet også for 2014 inneholder så vesentlige feil og mangler at Riksrevisjonen heller ikke for dette året kan uttale seg om instituttets regnskap. Komiteen viser til at regnskapet for 2013 ble avlagt i to versjoner uten at styret har godkjent det endelige regnskapet. Forholdet ble omtalt av komiteen i fjor, hvor komiteen forventet at dette ble ordnet opp i.

Komiteen finner det sterkt kritikkverdig at instituttet for andre år på rad ikke kan avlegge et pålitelig regnskap, og ber om at Landbruks- og matdepartementet påser at instituttet etablerer rutiner og kontrolltiltak som sikrer at regnskapet kan bli godkjent av Riksrevisjonen.