10. Kommunal- og moderniseringsdepartementet

10.1 Sammendrag

Regnskapet for 2014 for Kommunal- og moderniseringsdepartementet viser 192 102 mill. kroner i utgifter og 16 993 mill. kroner i inntekter. 1 155 mill. kroner er overført til neste år.

Departementets arbeidsområde omfatter 31 regnskaper. Tre virksomheter under departementet har fått vesentlige merknader for 2014; Fylkesmannen i Hordaland, Husbanken og Statens kartverk. Husbanken fikk også vesentlige merknader for årene 2012 og 2010.

Kommunal- og moderniseringsdepartementet ble opprettet 1. januar 2014 og består av avdelinger fra tidligere Fornyings-, administrasjons- og kirkedepartementet, Kommunal- og regionaldepartementet og Miljøverndepartementet.

I Dokument 1 for 2009 tok Riksrevisjonen opp svakheter ved tidligere Fornyings-, administrasjons- og kirkedepartementets evne til gjennomføring av informasjonssikkerhet i statsforvaltningen. I Dokument 1 for 2013 påpekte Riksrevisjonen at etter fire år hadde Fornyings-, administrasjons- og kirkedepartementet fortsatt ikke ferdig en plan for hvordan arbeidet for en styrket og mer helhetlig tilnærming til informasjonssikkerhet i statsforvaltningen skal gjennomføres. Metodikk for klassifisering og beskyttelse av informasjonsaktiva til bruk for statsforvaltningen forelå heller ikke. Departementet opplyste i sitt svar at Direktoratet for forvaltning og IKT (Difi) ved utgangen av 2014 ville legge fram et utkast til handlingsplan med forslag til hvordan informasjonssikkerheten i statsforvaltningen kan ivaretas på en mer helhetlig og systematisk måte. Departementet har, i samarbeid med Difi, utarbeidet et forslag til handlingsplan som skal offentliggjøres før sommeren 2015.

I Kommunal- og moderniseringsdepartementets regnskap utgjør rammetilskudd til kommuner og fylkeskommuner 80 prosent av departementets utgifter. For 2014 er det regnskapsført 121,2 mrd. kroner til kommunalt rammetilskudd og 29,9 mrd. kroner til fylkeskommunalt rammetilskudd. Dette er betydelige inntekter for kommuner og fylkeskommuner.

Riksrevisjonen har i 2014 revidert internkontrollen av departementets beregning av rammetilskudd. Formålet har vært å vurdere om internkontrollen er etablert og iverksatt i henhold til kravene i reglement for økonomistyring i staten og om den bidrar til å sikre korrekt beregning, regnskapsføring og utbetaling av rammetilskudd til kommuner og fylkeskommuner.

Revisjonen viste ikke feil i verken beregning, regnskapsføring eller utbetaling av rammetilskudd til kommuner og fylkeskommuner i 2014.

Riksrevisjonen hadde både i 2012 og 2013 vesentlige merknader til internkontrollen ved to av fylkesmannsembetene om behandling og lagring av personopplysninger. Årets revisjon viser at disse embetene har iverksatt tiltak for å sikre en forsvarlig behandling og lagring av personopplysninger.

Riksrevisjonen har følgende merknader til Kommunal- og moderniseringsdepartementet for 2014:

  • mangelfull objektsikring av departementenes lokaler

  • mangler ved informasjonssikkerhet i Husbankens lånesystem

  • Statens kartverks regnskap

Riksrevisjonen anbefaler at Kommunal- og moderniseringsdepartementet vurderer følgende tiltak:

  • sørge for at de midlertidige sperretiltakene rundt departementsbygningene raskt erstattes med permanente tiltak

  • følge opp at Husbanken etterlever kravene til informasjonssikkerhet ved bankens behandling av lån og tilskudd

  • følge opp at Statens kartverk etablerer tilfredsstillende rutiner knyttet til avstemming og internkontroll for regnskapsføringen, slik at virksomheten blir i stand til å avlegge et regnskap som gir et dekkende bilde

10.2 Komiteens merknader

Komiteen har merket seg at Riksrevisjonen har tre merknader til Kommunal- og moderniseringsdepartementet for 2014. Mangelfull objektsikring av departementenes lokaler, mangler ved informasjonssikkerhet i Husbankens lånesystem og Statens kartverks regnskap. Komiteen ser svært alvorlig på at revisjonen i 2014 har avdekket at kravene om permanente sikkerhetstiltak rundt departementsbygningene ennå ikke er oppfylt i samsvar med kravene i forskrift om objektsikkerhet og viser til ytterligere kommentarer til dette under de generelle merknadene fra komiteen.

Komiteen er enig i Riksrevisjonens anbefalinger til Kommunal- og moderniseringsdepartementet og forventer at departementet følger opp disse. I særlig grad gjelder dette objektsikring, men også at Statens kartverk faktisk etablerer tilfredsstillende rutiner slik at virksomheten blir i stand til å legge frem et regnskap som gir et dekkende bilde. Komiteen vil understreke at den ser alvorlig på at Husbanken nok en gang har vesentlige merknader, og mener det er viktig at departementet nøye følger opp at Husbanken etterlever kravene til informasjonssikkerhet ved behandlingene av lån og tilskudd.

Komiteen er fornøyd med Riksrevisjonens revidering av internkontrollen av departementets beregning av rammetilskudd. Rammetilskuddet til kommuner og fylkeskommuner utgjør 80 prosent av Kommunal- og moderniseringsdepartementets regnskap, og ikke minst er dette betydelige inntekter for kommuner og fylkeskommuner og grunnlaget for innbyggernes velferd. Det er derfor særdeles viktig at tilskuddene beregnes korrekt og at utbetaling og regnskapsføring gjøres på korrekt måte. Komiteen er svært tilfreds med at revisjonen ikke viste feil på noen områder.

Komiteen er derimot ikke tilfreds med at det fortsatt hersker usikkerhet med hensyn til hvorvidt departementet og Direktoratet for forvaltning og IKT har sørget for informasjonssikkerhet i statsforvaltningen. Komiteen registrerer at en handlingsplan ble varslet før sommeren 2015 og ber om at Riksrevisjonen undersøker hvorvidt handlingsplanen blir fulgt opp i praksis.