Sammendrag

I dokumentet fremmes følgende forslag:

«Stortinget ber regjeringen rette henvendelse til Italia og nødvendige europeiske myndigheter for å tilby ytterligere norsk støtte til Triton, med klare spesifikasjoner på hvilket redningsutstyr eller forsterkninger Norge kan bidra med. Et slikt tilbud skal ha som formål å bidra til å redde liv og redusere den humanitære katastrofen i Middelhavet. Det bør derfor vurderes om sivile skip, helikopter eller fregattsstøtte bør inngå som en del av bidraget.»

Forslagsstillerne viser til at flyktningsituasjonen i Middelhavet er kritisk, og at det anslås at 3 500 mennesker har mistet livet på havet bare i løpet av det siste året.

I 2013 startet Italia redningsprogrammet Mare Nostrum. Programmet ble trappet ned på slutten av 2014 fordi Italia ikke fikk nok støtte fra andre EU-land.

EUs kontroll- og overvåkingsorgan Frontex har tatt over deler av rednings- og søketjenesten i en aksjon som kalles Triton, i samarbeid med Italias kystvakt. Det er ikke først og fremst en humanitær innsats, men en grensekontrollmekanisme. Budsjettet er på omtrent halvparten av det Mare Nostrum hadde. Frontex anmodet alle EU-landene om å bidra til Triton i to omganger. Norge har bidratt med polititjenestefolk til å foreta intervjuer og screening av flyktninger.

Europakommisjonen lanserte 4. mars 2015 hovedlinjene for en migrasjonsplan som er ventet i løpet av våren 2015. Forslagsstillerne viser til at det ennå er usikkert hva dette får å si for situasjonen i Middelhavet. EU kunngjorde i februar 2015 at de ga Italia 118 mill. kroner i støtte samt lovnad om at Triton skal fortsette ut 2015.

Hvert 20. fartøy som befinner seg i det internasjonale farvannet i Middelhavet nær Libyas kyst, er norsk, og i 2014 tok norske skip alene opp over 2 500 flyktninger. Norges Rederiforbund frykter at det nå blir sjøfolk som må ta støyten i internasjonalt farvann dersom Italia ikke har mer kapasitet og andre europeiske land ikke trår til. Ifølge Rederiforbundet er situasjonen uholdbar.

Forslagsstillerne peker på at da statsminister Erna Solberg besøkte Italia i juni 2014, ga hun intet svar på hva Norge skulle bidra med, men viste til at Norge bidrar til grenseforsterkningen FRONTEX. Hun ga da uttrykk for at flere burde bidra.

I en interpellasjonsdebatt 27. januar 2015 understreket justis- og beredskapsminister Anders Anundsen at mange hadde ønske om å bidra til Triton og at Norge har tilbudt mer ressurser enn det som er blitt akseptert.

Forslagsstillerne er gjort kjent med at Italia skal ha henvendt seg til Schengensamarbeidet og bedt landene om ytterligere assistanse.

Forslagsstillerne etterlyser et sterkere norsk engasjement og en samordnet politikk for å hjelpe de mange flyktningene. I mangel av et slikt initiativ er det fare for at situasjonen kan eskalere og at den humanitære situasjonen forverres. Et forsterket norsk bidrag vil kunne redde mange flyktninger fra å drukne i Middelhavet.

Det vises til dokumentet for en nærmere beskrivelse av forslaget.