Brev fra Helse- og omsorgsdepartementet v/statsråden til helse- og omsorgskomiteen, datert 20. mars 2015

Uttalelse - Dok 8:64 S (2014-2015) Representantforslag om human rusomsorg

Jeg viser til brev av 4. mars d.å fra Stortingets helse- og omsorgskomité, hvor det bes om min uttalelse til Dokument 8:64 S (2014-2015) Representantforslag fra stortingsrepresentantene Ketil Kjenseth, Sveinung Rotevatn, Ola Elvestuen og André N. Skjelstad om nye tiltak for en mer human rusomsorg.

Representantforslaget lyder som følger:

  • 1. Stortinget ber regjeringen innføre en 24-timers behandlingsgaranti der det sikres at ruspasienter får time til poliklinisk eller annen behandling innen 24 timer etter avrusning.

  • 2. Stortinget ber regjeringen legge til rette for et mer helhetlig, aktivt og spesialisert ettervern for rusmiddelavhengige, og styrke alternative behandlingstilbud som aktivt oppsøkende behandlingsteam (ACT) og Dialektisk atferdsterapi (DBT). Målet må være færre behandlingsdøgn i institusjon og mer behandling lokalt, i kombinasjon med botrening og arbeidsrettet rehabilitering i ordinære omgivelser.

  • 3. Stortinget ber regjeringen om å sikre lavterskeltilbud for substitusjonsbehandling i alle deler av landet. Fastleger må gis mulighet til å starte opp substitusjonsbehandling i løpet av få dager, og medikamentene må finansieres på blå resept.

  • 4. Stortinget ber regjeringen sørge for at større byer og kommuner gis mulighet til å tilby ruspasienter et lavterskeltilbud med medikamentell behandling (tilsvarende subutex, subuxone eller lignende) gjennom helseforetakene, etter modell fra blant annet LASSO-prosjektet i Oslo og Suboxoneprosjektet i Tønsberg.

  • 5. Stortinget ber regjeringen styrke rehabiliteringselementet i legemiddelassistert rehabilitering gjennom bedre og mer forpliktende samhandling mellom kommunehelsetjenesten, spesialisthelsetjenesten og Nav ved at dette blant annet blir et tema i samarbeidsavtalen mellom helseforetakene og kommunene.

  • 6. Stortinget ber regjeringen iverksette tiltak som stimulerer kommunene til å sikre rusavhengige tilstrekkelig bolig- og rehabiliteringstilbud utenfor rusmiljøene.

  • 7. Stortinget ber regjeringen redegjøre for status i helseforetakenes arbeid med å etablere tilbud om brukerstyrte plasser i alle helseforetak.

  • 8. Stortinget ber regjeringen endre sprøyteromsforskriften slik at andre inntaksmåter enn injisering og andre stoffer enn heroin tillates.

  • 9. Stortinget ber regjeringen innføre heroinassistert behandling for de aller tyngste brukerne som ikke har hatt nytte av annen medikamentell behandling.

  • 10. Stortinget ber regjeringen gjøre Narkotikaprogram med domstolkontroll (ND-programmet) som i dag finnes i Bergen og Oslo, permanent, og vurdere utvidelse til andre byer.

  • 11. Stortinget ber regjeringen utrede en endring i norsk narkotikalovgivning etter modell fra reformene i Portugal, med sikte på å tilby rusmisbrukere behandling og ikke straff.

Regjeringspartiene og samarbeidspartnerne i Venstre og Kristelig folkeparti er enige om at det trengs et nytt løft på rusfeltet. Representantene har foreslått en rekke tiltak på rusfeltet, som jeg opplever som gode og i samsvar med intensjonen om å lage en ny opptrappingsplan.

Jeg er enig med forslagsstillerne i at det er viktig å sikre gode bolig- og rehabiliteringstilbud til personer med rusproblemer. Alle skal bo godt og trygt. Dette er viktig for at vi skal kunne ta utdanning, danne familie, være i arbeid og ta vare på helsen vår. Boligen er også en ramme for et sosialt liv og gir tilhørighet til et nærmiljø og lokalsamfunn. Vi har derfor uttalt at hovedinnsatsen i opptrappingsplanen skal rettes mot kommunesektoren. I tillegg fikk de regionale helseforetakene i 2013 i oppdrag å etablere brukerstyrte plasser innen tverrfaglig spesialisert behandling (TSB). Slike plasser er nå etablert i alle helseregioner.

Representantene har fremmet en rekke forslag som omhandler substitusjonsbehandling. Enkelte av tiltakene er vi allerede i gang med, blant annet er det i oppdragsdokumentene til de regionale helseforetakene for 2013 bedt om å etablere tilbud om lavterskel-LAR for den mest hjelpetrengende gruppen opiatavhengige. Slike tilbud er nå etter behov etablert i alle helseregionene. Videre er det i Helsedirektoratets Nasjonal retningslinje for legemiddelassistert rehabilitering for opiatavhengige åpnet for at lege kan starte substitusjonsbehandling utenfor LAR – i et samarbeid mellom kommunale instanser og spesialisthelsetjenesten. Styrkingen av oppfølging av pasienter i LAR vil bli omtalt i den kommende opptrappingsplanen på rusfeltet.

Når det gjelder endringer i reglene om inntaksmåte og hvilke stoffer som kan inntas i sprøyterom, er dette tiltak jeg mener treffer bare en liten gruppe og som ikke bidrar til å løse de store utfordringene på feltet. Jeg mener at vi best hjelper de mest hjelpetrengende opiatavhengige med et lavterskel-LAR-tilbud. På bakgrunn av de positive resultatene ved prøveprosjektene med ND i Oslo og Bergen ga Stortinget i Prop. 1 S (2014-2015) sin tilslutning til at ND videreføres ut 2015 i Bergen og Oslo. En eventuell utvidelse av denne ordningen vil jeg måtte komme tilbake til.

I tråd med regjeringsplattformen og samarbeidsavtalen mellom regjeringen og KrF og V skal vi forbedre og styrke tilbudet til personer med rusproblemer gjennom blant annet fremleggelse av en ny opptrappingsplan for rusfeltet. Jeg mener at vi ikke bør konkludere på ovennevnte forslag allerede nå, men at forslagene bør drøftes og ses i sammenheng med arbeidet med ny opptrappingsplan for rusfeltet.