Brev fra Helse- og omsorgsdepartementet v/statsråden til helse- og omsorgskomiteen, datert mars 2015

Dokument 8:55 S (2014-2015) Representantforslag fra stortingsrepresentantene Torgeir Micaelsen, Tove Karoline Knutsen, Freddy de Ruiter og Karianne O. Tung om utvidet HPV-vaksinering.

Jeg viser til brev datert 10. februar 2015 angående representantforslag om utvidet HPV-vaksinering.

På bakgrunn av anbefaling fra Nasjonalt folkehelseinstitutt ble HPV-vaksinen innført i det norske barnevaksinasjonsprogrammet høsten 2009 som et tilbud til jenter i 7. klasse (12 år). I tillegg til anbefalingen om å innføre HPV-vaksinen til denne aldersgruppen ble det av Nasjonalt folkehelseinstitutt og Rådet for prioritering i helsevesenet også anbefalt å gi tilbud om vaksinasjon til jenter opp til 16 år. Denne anbefalingen ble av budsjettmessige årsaker den gang ikke tatt til følge. Spørsmålet om utvidelse av HPV-vaksinasjonsprogrammet er derfor ikke ny for Stortinget.

Nyere forskning tilsier at HPV-vaksinen også er effektiv for dem som er eldre enn 16 år. På bestilling fra Nasjonalt Folkehelseinstitutt har Nasjonalt Kunnskapssenter for helsetjenesten evaluert kostnadseffektiviteten ved å utvide tilbudet om HPV-vaksine til kvinner opp til 26 år. Kunnskapssenteret konkluderte i mars 2014 med at dette vil være svært kostnadseffektivt.

Det er Nasjonalt folkehelseinstitutt som gir Helse- og omsorgsdepartementet faglige råd om vaksinespørsmål. Etter blant annet å ha vurdert Kunnskapssenterets rapporter, har Nasjonalt folkehelseinstitutt anbefalt innhentingsvaksinasjon av kvinner opp til 26 år. Helse- og omsorgsdepartementet mottok denne anbefalingen i november 2014.

Forslaget har budsjettmessige konsekvenser og må derfor vurderes opp mot andre formål i forbindelse med det ordinære budsjettframlegget. Som det fremgikk av svarene til komiteen i forbindelse med behandlingen av statsbudsjettet i oktober 2014, ble provenyeffekten beregnet til 52-65 millioner kroner per år i to år.

Kunnskapssenteret har nylig levert to rapporter vedrørende HPV-vaksinasjon av gutter. Rapportene inngår som del av beslutningsgrunnlaget når Nasjonalt folkehelseinstitutt skal gi råd til departementet om HPV-vaksine til gutter bør anbefales inn i barnevaksinasjonsprogrammet. Ettersom en innlemmelse av gutter innebærer en endring av barnevaksinasjonsprogrammet, kreves en omfattende faglig vurdering. Nasjonalt folkehelseinstitutt har derfor signalisert at en anbefaling ikke vil foreligge før tidligst høsten 2015.

Kunnskapssenterets rapporter og Nasjonalt folkehelesinstitutts vurdering vil samlet være et godt grunnlag for å ta stilling til om vaksinen bør tilbys gutter gjennom barnevaksinasjonsprogrammet. Jeg vil også ta stilling til om jeg ønsker å fremme saken for Prioriteringsrådet når vi har mottatt anbefalingen fra Nasjonalt folkehelseinstitutt.

Spørsmålet om en eventuell innføring av kjønnsnøytral vaksinering vil også måtte vurderes i forbindelse med det ordinære budsjettframlegget.