Sammendrag

I dokumentet fremmes følgende forslag:

  • «1. Stortinget ber regjeringen i statsbudsjettet for 2016 legge frem forslag om at alle jenter/kvinner opp til 26 år får tilbud om gratis HPV-vaksine, inkludert de som tidligere har takket nei til tilbudet gjennom barnevaksinasjonsprogrammet.

  • 2. Stortinget ber regjeringen vurdere innføring av kjønnsnøytral vaksinering og komme til Stortinget med et forslag til innføring av et slikt tilbud.»

Humant papillomavirus (HPV) øker risikoen for flere kreftformer. Noen av de over 100 ulike HPV-typene er ufarlige og merkes ikke, mens andre HPV-typer kan føre til celleforandringer som øker risikoen for blant annet livmorhalskreft hos kvinner. HPV-infeksjon kan også øke risikoen for andre former for kreft hos både kvinner og menn. HPV-vaksinen beskytter mot HPV-relaterte kreftformer både for kvinner og menn. Vaksinen reduserer risikoen for livmorhalskreft med over 70 prosent. Forslagsstillerne mener derfor at man må benytte de tilgjengelige virkemidlene, slik at antallet kvinner som får livmorhalskreft og forstadier til livmorhalskreft, reduseres. Gratis vaksine til flere årskull og kampanjer for at flere unge jenter fra 25 år deltar på masseundersøkelsesprogrammet til Kreftregisteret, er virkemidler som har god effekt. I tillegg mener forslagsstillerne at kjønnsnøytral vaksinering kan bidra til bedre infeksjonskontroll.

Livmorhalskreft er den tredje største kreftformen som rammer kvinner globalt, og det er den vanligste kreftformen blant kvinner under 35 år. Ifølge Nasjonalt folkehelseinstitutt får over 300 kvinner livmorhalskreft i Norge hvert år. I 2013 døde 75 kvinner av denne sykdommen. Hvert år blir rundt 3 000 kvinner operert for alvorlige forstadier til livmorhalskreft for å unngå videre utvikling til kreft. Gravide som tidligere har gjennomgått en slik operasjon, har økt risiko for å abortere eller for at barnet blir født for tidlig.