2. Merknader frå komiteen

Komiteen, medlemene frå Arbeidarpartiet, leiaren Gunn Karin Gjul, Kåre Simensen, Arild Stokkan-Grande og Lene Vågslid, frå Fremskrittspartiet, Solveig Horne, Øyvind Korsberg og Ib Thomsen, frå Høgre, Linda C. Hofstad Helleland og Olemic Thommessen, frå Sosialistisk Venstreparti, Rannveig Kvifte Andresen, frå Senterpartiet, Olov Grøtting, og frå Kristeleg Folkeparti, Øyvind Håbrekke, syner til regjeringas forslag og støtter dette.

Komiteens medlemmer fra Fremskrittspartiet, Høyre og Kristelig Folkeparti viser til tilleggsbevilgningen under kap. 855 post 22 i Prop. 25 S (2012–2013). Disse medlemmer mener det er svært viktig at hvert enkelt barn under barnevernets omsorg må få et best mulig tilpasset tiltak så raskt som mulig, og mener regjeringens stadige nedbygging av institusjonsbarnevern og bruk av private tjenester er urovekkende i så måte. At en heller ikke har klart å rekruttere nok fosterhjem hjelper ikke på situasjonen, og disse medlemmer mener at det er viktig at vi har tilstrekkelige hjelpetiltak til de barna som trenger hjelp fra staten. Nettopp derfor er det viktig å ha et mangfold innenfor barnevernet, og disse medlemmer er av den oppfatning at private og ideelle barnevernsinstitusjoner sitter på mye og variert kompetanse. De private institusjonene har vist seg å være fleksible og egnet til å gi barna skreddersydde tiltak med gode resultat.

Disse medlemmer registrerer derfor med interesse at regjeringen nå ser at det reelle behovet for bruk av private barnevernstjenester er høyere enn anslagene som lå til grunn i Prop. 1 S (2011–2012).

Komiteens medlemmer fra Fremskrittspartiet og Høyre registrerer også at regjeringen innrømmer utfordringer knyttet til å ha nok institusjonsplasser – særlig i Region Vest, hvor utfordringen knyttet til institusjoner er kjent fra før – og vil i forlengelsen av dette vise til partienes forslag i Innst. 14 S (2011–2012), samt videreføringen i Innst. 14 S (2012–2013). Disse medlemmer påpeker at partiene i begge innstillinger har foreslått å øke midlene til kjøp av private barnevernstjenester, og således tar til orde for et solid løft hva gjelder mangfoldet innen barnevernstjenester.