2. Komiteens merknader

Komiteen, medlemmene fra Arbeiderpartiet, Jette F. Christensen, Martin Kolberg og Marit Nybakk, fra Fremskrittspartiet, lederen Anders Anundsen, Terje Halleland og Ulf Erik Knudsen, fra Høyre, Per-Kristian Foss, fra Sosialistisk Venstreparti, Hallgeir H. Langeland, fra Senterpartiet, Per Olaf Lundteigen, fra Kristelig Folkeparti, Hans Olav Syversen, og fra Venstre, Trine Skei Grande, viser til at Ombudsmannsnemnda for Forsvaret etter formålet skal bidra til å sikre de allmennmenneskelige rettigheter for Forsvarets personell og behandle sakstema av prinsipiell karakter eller som har allmenn interesse. Ombudsmannsnemnda skal likeledes ved sin virksomhet bidra til å effektivisere Forsvaret.

Komiteen har merket seg at Ombudsmannen for Forsvaret i 2010 behandlet 107 registrerte saker. I tillegg til de registrerte klagesakene er det behandlet en rekke henvendelser hvor ombudsmannens kontor har gitt råd og veiledning, og bidratt til å løse saker ved uformell kontakt med partene.

Komiteen har videre merket seg at det er satt i verk en rekke tiltak for bedre situasjonen for veteraner som sliter med skader etter deltakelse i internasjonale operasjoner. Blant annet skal det legges frem en egen handlingsplan for å bedre hjemkomstfasen. I tillegg skal det satses på forskning for å få mer kunnskap om veteraners helse og livssituasjon. Disse tiltakene kommer i tillegg til de senere års forbedringer som går på bedre erstatnings- og kompensasjonsordninger, styrking av Forsvarets psykologiske og psykiatriske oppfølgning mv. Komiteen er tilfreds med arbeidet som er satt i gang for å bedre livssituasjonen til denne gruppen.

Komiteen registrerer at spørsmål knyttet til sikkerhetsklarering av vernepliktige er en gjenganger hos ombudsmannen. For mange vernepliktige tar sikkerhetsklarering unødig lang tid og får direkte virkning på hvilken førstegangstjeneste den enkelte ender opp med. I noen tilfeller er soldaten blitt sendt hjem over lang tid i påvente av avklaring. For mange kan dette føles som krenkende og belastende. Komiteen vil be Forsvarsdepartementet se særskilt på denne problemstillingen med tanke på rutiner som ikke forsinker klareringen, samtidig som den nødvendige sikkerhet blir ivaretatt.

Komiteen har merket seg at det er færre ledige lærlingplasser nå enn for ett år siden, men at det fortsatt er mange lærlingplasser som ikke blir besatt. Siden lærlingordningen er viktig for rekruttering av fagkompetanse som Forsvaret har behov for, er det viktig at det vurderes tiltak for å rekruttere lærlinger.

Komiteen registrerer at det er gått ni år siden dagens retningslinjer for gjennomføring av lik tjenestetid sist ble revidert, og er enig med Ombudsmannsnemnda i at disse må gjennomgås og at det må tydeliggjøres hvilke retningslinjer som gjelder.

Komiteen har videre merket seg at arbeidsmiljøet i Forsvaret stort sett er bra, og at den frustrasjon som kommer fram, ofte skyldes omstillingsprosesser og ubalanse mellom oppgaver og ressurser.