Sammendrag

Henrik Wergeland bodde inntil like før sin død i Grotten. Huset er i dag statens æresbolig for kunstnere, og nåværende beboer er i ferd med å flytte ut. Forslagsstillerne mener derfor det er naturlig at man nå ser en diskusjon om hvem som er verdig til å overta boligen. Per i dag er det klart at boligen er forbeholdt en kunstner av «særlig høy kvalitet», og det er selvfølgelig knyttet spenning til hvem som anses å ha høy nok kvalitet til å overta Wergelands bolig etter Arne Nordheim. Forslagsstillerne viser også til at det er uenighet om hvorvidt det er riktig fortsatt å benytte huset som kunstnerbolig.

Forslagsstillerne viser til at det er et paradoks at en kunstner av et slikt format ikke har sitt eget minnested, og viser til diskusjonen om å gjøre Grotten til et åpent hus. Forslagsstillerne viser til at Grotten er mer enn en forfatterbolig, og det er nå på tide å gjøre om Grotten til et monument til ære for forfatteren, lyrikeren, teologen og samfunnskritikeren Henrik Wergeland.

Forslagsstillerne fremmer følgende forslag:

«Stortinget ber regjeringen iverksette arbeidet med å etablere et museum til ære for Henrik Wergelands forfatterskap og liv i Grotten.»