Sammendrag

Det fremmes i dokumentet følgende forslag:

«Stortinget ber regjeringen innføre et tilbud om psykiatrisk ambulansetjeneste etter modell fra Helse Vest, i alle landets fylker, så snart det praktisk lar seg gjennomføre.»

Forslagsstillerne viser innledningsvis til bestemmelsen om tvungent psykisk helsevern § 3-1 i psykisk helsevernloven og til at politiet ifølge politiloven § 12 skal hjelpe eller sørge for hjelp til syke personer som ikke er i stand til å ta vare på seg selv når ingen pårørende eller andre ansvarlige er til stede og kan ta seg av dem.

Det framholdes at dette medfører at politiet i realiteten ikke har noe valg når det gjelder transport av psykiatriske pasienter, hvor det ikke er etablert noe alternativt og forsvarlig tilbud. Det påpekes at når politiet henter psykiatriske pasienter, oppleves det som stigmatiserende både for pasienten og de pårørende, og at politiet mener at dette er en oppgave som er helsevesenets ansvar, som beslaglegger mye av politiets ressurser. Det er forslagsstillernes syn at helsevesenet er ansvarlig for å etablere et forsvarlig tilbud til transport av psykiatriske pasienter.

Det vises til at § 14 i forskrift om krav til akuttmedisinsk tjeneste utenfor sykehus hjemler at de regionale helseforetakene skal sørge for at personer som oppholder seg innen helseregionen, tilbys nødvendige ambulansetjenester, og at psykiatriske pasien-ter skal likestilles med somatiske pasienter.

Det vises til at Helse Bergen har innført en spesiell transporttjeneste for psykiatriske pasienter, og det redegjøres i dokumentet for hvordan denne tjenesten er bygd opp, organisert og finansiert. Det vises til at en evaluering av ordningen fra 2009 viser at bruk av makt er betydelig redusert etter at denne tjenesten kom på plass. Politiet i Bergen har blitt avlastet med om lag 100 utrykninger per måned, og politiet uttrykker stor tilfredshet med ordningen. Det framholdes at psykiatriambulansen har et utmerket samarbeid med politiet i de oppdragene der det er nødvendig å samarbeide.

Forslagsstillerne mener erfaringene viser at tjenesten i Bergen har fungert og utviklet seg, og at den har medført et stort pluss for ambulansetjenesten, psykiatrien og ikke minst for pasientene. De mener at pasienter som omfattes av § 3.1. i lov om psykisk helsevern, gjennom dette opplegget får tettere oppfølging, da avdelingene som har ansvar for disse, kontakter og bruker psykiatrisk ambulanse effektivt når det gjelder innhenting for medisinering. Forslagsstillerne mener at dette fører til bedre stabilitet hos pasienten og sannsynligvis til en reduksjon av opphold i psykiatrisk institusjon.

Forslagsstillerne mener derfor at det bør gis tilbud om psykiatrisk ambulanse i alle fylker etter modell fra Helse Vest.