4.10 Kap. 642 og kap. 3642 Petroleumstilsynet

Det foreslås bevilget 194,85 mill. kroner for 2010, mot 190,4 mill. kroner i saldert budsjett for 2009. Likeledes foreslås det 82,6 mill. kroner under kap. 3642 for 2010 mot 80 mill. kroner i saldert budsjett for 2009.

Komiteen viser til Petroleumstilsynets oppgave med å legge premisser for, og følge opp, at aktørene i petroleumsvirksomheten holder et høyt nivå på helse, miljø og sikkerhet. Komiteen er særlig opptatt av å redusere risikoen for storulykker. Komiteen vil særlig påpeke at endringen i aktørbildet med mange små selskaper og et dominerende selskap på norsk sokkel kan gi særlige sikkerhetsutfordringer. Komiteen er særlig opptatt av at det bygges opp kunnskap om helse, miljø og sikkerhet i forbindelse med fangst og lagring av CO2.

Komiteen viser til at det i petroleumsvirksomheten er et potensial for storulykker med store negative konsekvenser og kostnader både for mennesker, miljø og materielle verdier. Resultatene fra den årlige rapporten "Risikonivå i petroleumsvirksomheten" (RNNP – tidligere RNNS) er helt sentrale i vurderingen av risiko for storulykke.

Komiteens medlemmer fra Fremskrittspartiet, Høyre og Kristelig Folkeparti mener at gjennom bedre internkontroll, effektivisering og endrede tilsynskriterier er det et innsparingspotensial. Ved bedre internkontroll vil dette ha innvirkning på forhold innenfor tilsynets kontrollområde, noe som burde gi seg utslag i et lavere kontrollbehov.

Komiteens medlemmer fra Fremskrittspartiet viser for øvrig til sine merknader under kap. 640 og til Fremskrittspartiets alternative statsbudsjett for 2010 hvor man reduserer kap. 642 post 1 med 8 mill. kroner.