Vedlegg 2: Brev fra Fiskeri- og kystdepartementet v/statsråden til næringskomiteen, datert 3. juni 2008

Dok. 8:103 (2007-2008) om vekst i havbruksnæringen - spørsmål vedrørende MTB

Innledning

Jeg viser til brev datert 27. mai d.å.

Næringskomiteens medlemmer fra Høyre henviser til mitt brev til komiteen datert 20. mai 2008 og uttaler blant annet:

"Det er naturlig å forstå Statsrådens slik at en MTB økning er mulig innenfor en bærekraftig ramme, og vi ønsker derfor å ta rede på hvilke muligheter Statsråden ser for å øke MTB innenfor en bærekraftig ramme?"

Min kommentar

I august 2007 presenterte jeg Regjeringens strategi for en konkurransedyktig norsk havbruksnæring. Av denne strategien fremgår det bl.a. at produksjonsveksten i næringen vil bli tatt ut ved tildeling av nye konsesjoner, første gang i 2009. Regjeringen tar videre sikte på årlige tildelinger for å skape forutsigbarhet for næringsutøverne. Det vil sikre at ikke bare etablerte aktører får bedre produksjonsvilkår, men det vil også åpne for nyetableringer.

En generell økning av MTB er praktisk mulig. Imidlertid var MTB-systemet, som trådte i kraft 1. januar 2005, forutsatt å ligge fast over tid. MTB er en måleenhet som bl.a. brukes for all matfiskoppdrett i sjø, dvs. ikke bare for laks, ørret og regnbueørret som er antallsbegrenset iht. akvakulturlovens § 7. Ulike myndigheter (bl.a. Fiskeridirektoratet, Mattilsynet og Fylkesmannen) bruker også MTB når de avgrenser størrelsen på tillatelser på lokalitetsnivå. Videre brukes systemet til å avgjøre når det må foretas konsekvensutredning ved etablering eller utvidelse av akvakulturanlegg (store lokaliteter).

I utgangspunktet gjøres betraktninger om bærekraft på lokalitetsnivå, men en generell økning av antall tonn MTB pr. konsesjon vil ha implikasjoner for produksjonsmengden og lokalitetsbelastningen, noe som igjen vil kunne påvirke bærekraften.

Jeg kan for øvrig opplyse at det i forbindelse med tildelingsrunden i 2009 vil det bli tatt med i vurderingen om det er områder hvor det av bærekraftshensyn ikke bør tildeles nye tillatelser. Jeg har for eksempel allerede signalisert at det ikke er aktuelt å foreslå tildeling av nye tillatelser i Hardangerfjorden.