14. Forslag fra mindretall

Forslag fra Senterpartiet, Høyre og Kristelig Folkeparti:

Forslag 1

       Stortinget ber Regjeringen fremme forslag til endring av lov om svangerskapsavbrudd som innfører en betenkningstid på 5 dager fra søknad om abort fremsettes, til inngrepet utføres.

Forslag fra Senterpartiet, Sosialistisk Venstreparti og Kristelig Folkeparti:

Forslag 2

       Stortinget ber Regjeringen fremme forslag til godkjenningsordning for institusjoner og personell som skal utføre ultralydundersøkelser, på lik linje med godkjenningsordningen som gjelder for annen fosterdiagnostikk.

Forslag 3

       Stortinget ber Regjeringen legge fram for Stortinget forslag til lovverk som skal regulere nye medisinske metoder som kan gi kunnskap om egenskaper ved fostre.

Forslag 4

       Stortinget går imot forskning på og bruk av fosterceller og -vev fra provoserte aborter og medisinsk bruk av slikt materiale.

Forslag fra Senterpartiet og Kristelig Folkeparti:

Forslag 5

       Stortinget ber Regjeringen fremme forslag til en ny bestemmelse i lov om svangerskapsavbrudd om obligatorisk rådgivning til alle abortsøkende kvinner.

Forslag 6

       Stortinget ber Regjeringen fremme forslag om å opprette en landsomfattende statistisk registreringsordning for registrering av antall aborter totalt og antall aborter foretatt etter påvist avvik.

Forslag 7

       Stortinget ber Regjeringen fremme forslag om ulike tiltak som tar sikte på å regulere genetiske undersøkelser før 12. svangerskapsuke.

Forslag fra Høyre og Fremskrittspartiet:

Forslag 8

       Stortinget ber Regjeringen fremme forslag om å endre lov om svangerskapsavbrudd § 5 slik at ordlyden i siste ledd: dersom kvinnen ber om det, fjernes.

Forslag 9

       Stortinget pålegger Regjeringen å iverksette en ordning der alle abortsøkende kvinner får et standardisert informasjonsskriv, som omhandler den bistand samfunnet kan gi kvinnen, og hvor hun kan få ytterligere informasjon om etiske aspekter ved svangerskapsavbrudd.

Forslag fra Senterpartiet:

Forslag 10

       Stortinget ber Regjeringen foreta en avgrensing av hva som skal defineres som « alvorlig sykdom » i § 2 c i lov om svangerskapsavbrudd.

Forslag fra Kristelig Folkeparti, medlemmet Gabrielsen fra Høyre og medlemmet Kvalbukt fra Senterpartiet:

Forslag 11

       Stortinget ber Regjeringen fremme forslag om å oppheve § 2 c i lov om svangerskapsavbrudd.

Forslag fra Kristelig Folkeparti og medlemmet Kvalbukt fra Senterpartiet:

Forslag 12

       Stortinget ber Regjeringen fremme forslag til endringer i lov om svangerskapsavbrudd slik at fosterets menneskeverd og samfunnets plikt til å verne om dette kommer til uttrykk i lovens formålsparagraf.

Forslag fra Kristelig Folkeparti og medlemmet Gabrielsen fra Høyre:

Forslag 13

       Stortinget ber Regjeringen fremme forslag om å oppheve lov om svangerskapsavbrudd og i stedet foreslå en lov om vern av ufødt liv som bygger på følgende hovedprinsipper:

1. Alle menneskefoster har rett til liv fra befruktningen av.
2. Alle kvinner sikres støtte og hjelp under svangerskapet og etter fødselen.
3. Begge foreldres rettigheter og plikter må fastlegges.
4. Et svangerskap kan bare avbrytes i en kvalifisert medisinsk nødsituasjon, der det er alvorlig fare for morens liv på grunn av fysisk eller psykisk sykdom eller når svangerskapet er en følge av overgrep som incest og voldtekt, noe en uhildet instans må være med i bedømmelsen av.

Forslag fra Kristelig Folkeparti:

Forslag 14

       Stortinget ber Regjeringen fremme forslag om innføring av en ordning med svangerskapsstøtte på størrelse med ordinær barnetrygd gjeldende fra 16. svangerskapsuke.