6. Godkjenning av foretak. Tilbaketrekking av godkjenning

6.1 Sammendrag

Gjeldende ordning innebærer at sentral godkjenning for ansvarsrett er frivillig og er en forhåndsvurdering av foretakets kvalifikasjoner som igjen danner grunnlag for lokal godkjenning. Sentral godkjenning gis for tre år av gangen. Ordningen administreres av Statens bygningstekniske etat (BE). Lokal godkjenning er obligatorisk og tildeles i den enkelte sak. Lokal godkjenning har en varighet fram til ferdigstillelse av byggesaken.

Bygningslovutvalget har foreslått at den sentrale godkjenningsordningen endres fra en frivillig til en obligatorisk ordning. Utvalgets forslag vil innebære at alle foretak som ønsker å påta seg ansvarsrett i en byggesak må inneha sentral godkjenning. Lokal godkjenning vil dermed ikke være nødvendig, og kan fjernes.

Departementet kommer ikke til å gå videre med utvalgets forslag om innføre obligatorisk sentral godkjenning for ansvarsrett, bortsett fra for kontrollforetak.

Departementet ser det som mer hensiktsmessig å videreføre gjeldende system med en klarere og skarpere praktisering av dagens krav i den hensikt å sikre overholdelse av kravene. Dette innebærer at foretakets samlede faglige kompetanse skal tillegges vekt. Foretakene må oppfylle krav til kvalitetssystemer som skal vise gode rutiner, herunder at den faglige ledelsen nyttiggjøres i tiltaket. Det må dokumenteres at disse blir fulgt. Dette gjelder også, som nevnt, krav om egenkontroll, det vil si at foretakene må synliggjøre at de klarer å oppfylle plan- og bygningslovgivningens krav. Departementet er enig med utvalget i at det må være kort vei mellom konstatert svikt i etterlevelsen og advarsel/tilbaketrekking av godkjenning av ansvarsrett.

For kontrollforetak foreslår departementet at den sentrale godkjenningen skal være obligatorisk. Uavhengig kontroll blir etter forslaget vektlagt sterkere enn tidligere, og det bør stilles klare og forutsigbare krav til slike foretak. Kontrollforetakene må derfor også dokumentere uavhengighet i forhold til det foretaket eller tiltaket kontrollen gjelder.

Kapittel 22 i forslaget omhandler godkjenning av foretak for ansvarsrett.

6.2 Komiteens merknader

Komiteen slutter seg til departementets forslag om å ikke gå videre med utvalgets forslag om å innføre obligatorisk sentral godkjenning for ansvarsrett. Når det gjelder forslaget om å innføre ordningen for kontrollforetak, vises det til punkt 7.2 i innstillingen.

Komiteens flertall, medlemmene fra Arbeiderpartiet, Sosialistisk Venstreparti, Kristelig Folkeparti, Senterpartiet og Venstre, vil peke på at ordningen med lokal godkjenning for ansvarsrett innebærer at kommunen har god innsikt i det enkelte foretaks kvalitetssikring, og derved kan gi råd til tiltakshavere. Flertallet mener det er viktig at slik informasjon gjøres tilgjengelig for eksempel gjennom et samarbeid mellom offentlige myndigheter, byggebransjen og forbrukerorganisasjoner som nevnt under punkt 4.2.