Skriftleg spørsmål fra Anette Trettebergstuen (A) til kultur- og likestillingsministeren

Dokument nr. 15:1909 (2020-2021)
Innlevert: 13.04.2021
Sendt: 13.04.2021
Svart på: 20.04.2021 av kultur- og likestillingsminister Abid Raja

Anette Trettebergstuen (A)

Spørsmål

Anette Trettebergstuen (A): Hvilke kriterier ligger til grunn for vurdering av søknadene i stimuleringsordningen, og hvor stor andel av de 1,415 mrd. som Stortinget har bevilget til stimulerings- og kompensasjonstiltak for kultur, er bevilget og utbetalt?

Grunngiving

Kulturministeren skrev i pressemelding 19. januar at «det skal lønne seg å gjennomføre arrangementer framfor å avlyse». Den klare oppfordringen til kulturlivet var å sette i gang med aktivitet, selv om stimuleringsordningen ikke var på plass. Regjeringen valgte å avvikle den ordningen som fungerte i 2020. I påvente av den nye ordningen lovet kulturministeren at regjeringen skulle kompensere kulturlivets inntektstap som følge av smittevernbegrensningene, så lenge arrangementene ble gjennomført. Mange kulturaktører stolte på kulturministeren og startet dermed planleggingen og gjennomføringen av arrangement, i god tro om at staten ville ta mellomlegget som følge av nedskalerte arrangement.
Nå er første runde stimuleringsmidler fordelt, og mange av aktørene har fått avslag, selv om arrangementene er gjennomført. De står nå i en fortvilet situasjon, der pengene de var lovet, ikke kommer likevel. Penger som allerede er brukt. Av de 700 søknadene som kom inn, har rundt 50 % fått avslag, og det virker helt vilkårlig hvem som har fått støtte og ikke. Eksempelvis har Vidar Villa, som vi hørte om på Dagsrevyen 12.04, for samme turne fått innvilget støtte til 6 av konsertene, avslag på 13, og 1 konsert er fortsatt under behandling. Søknadene og prosedyrene har vært like, og det er heller ikke gitt noen begrunnelse for hvorfor deler av turneen får avslag.
Vi har hørt at det er kommet inn et nytt kriterium i vurderingen av stimuleringssøknadene, nemlig hensyn til tidligere aktivitet, som ikke er informert søkerne, og som heller ikke ble diskutert i Stortinget da pengene ble innvilget. Vi ønsker å vite hvordan dette er kommunisert ut til søkerne i forkant. Hvis en arrangør som fikk støtte i 2020, visste at dette ville svekke hennes muligheter for å få støtte i 2021, ville hun kanskje ikke satt i gang med aktivitet. Men det har ikke vært kommunisert ut.
I BT skriver Raja at eventuelle økte rammer må behandles i Stortinget, og jeg får ikke tallene til å stemme. I behandlingen av statsbudsjett i desember stilte Stortinget seg bak 1065 mill. kroner til stimulerings- og kompensasjonsordningen for første halvår 2021, i tillegg er det vedtatt 350 mill. kroner til å utvide ordningene til juli og august. Jeg er derfor nysgjerrig på hvor stor andel av disse midlene som er fordelt.

Abid Raja (V)

Svar

Abid Raja: Kriteriene som ligger til grunn for vurdering av søknadene til stimuleringsordningen fremgår av Forskrift om midlertidig tilskudd til kulturarrangementer første halvår 2021 som følge av covid-19.
I henhold til forskriften skal Kulturrådet fastsette et tilskuddsvedtak etter en helhetsvurdering. I vurderingen skal de legge vekt på formålet med tilskuddsordningen, med særlig vekt på god geografisk spredning, mangfold av kulturuttrykk, og at kulturtilbudet oppleves som tilgjengelig og relevant for publikum. De skal også legge vekt på om planene for arrangementet fremstår som urealistiske sett i lys av blant annet smittevernsituasjonen. Tilskuddet skal avkortes dersom nettokostnaden framstår som uforholdsmessig, for eksempel på bakgrunn av arrangementets størrelse, markedspriser og det alminnelige kostnadsnivået på feltet.
I Prop. 1 S (2020-2021) er det over kap. 325, post 77 satt av 2 250 mill. kroner i stimuleringsmidler til kultur, frivillighet og idrett ifm. covid-19 for første halvår 2021. Av disse midlene går 1 185 mill. kroner til frivillighet og idrett og 1 065 mill. kroner til kultur. I Prop. 1 S Tillegg 1 (2020-2021) ble det åpnet for at deler av avsetningen til kultur kunne brukes til kompensasjon.
Innenfor rammen til kultur, altså 1 065 mill. kroner, er det satt av 400 mill. kroner til stimuleringsordningen. 165 mill. kroner er bevilget til stimulering gjennom eksisterende tiltak og ordninger, som f.eks. Norsk kulturfond, Norsk filminstitutt, KORO og rettighetshavere. Ytterligere 35 mill. kroner er satt av til museer med under 60 pst. offentlig finansiering.
Videre skal det innenfor samme ramme settes av midler til kompensasjonsordningen for første halvår 2021 og til Kulturrådets administrasjon av ordningene.
Kulturrådet har etter første søknadsfrist fordelt i underkant av 200 mill. kroner av de 400 mill. kronene til stimuleringsordningen. Allerede nå i første runde kom det inn rundt 700 søknader på nær 600 millioner kroner. Siden Kulturrådet også må ha igjen midler til de senere søknadsrundene i april, mai og juni kunne de ikke fordele hele rammen i første runde.
Det er gledelig med så stor aktivitet i kultursektoren tross strenge smittevernregler. For å sikre enda bedre måloppnåelse for ordningen vil regjeringen derfor foreslå 400 nye mill. kroner til stimulering og kompensasjon i første halvår i forbindelse med revidert nasjonalbudsjett 2021.
For å bidra til større forutsigbarhet foreslo regjeringen å videreføre stimulerings- og kompensasjonsordningene for kultur, frivillighet og idrett frem til 1. september, jf. Prop. 79 S (2020-2021). Bevilgningen på posten ble økt med 350 mill. kroner til kultur i perioden 1. juli – 1. september. Regjeringen vil komme tilbake i forbindelse med revidert nasjonalbudsjett med oppdaterte vurderinger av behovet.