Anette Trettebergstuen (A): Hvilke kriterier ligger til grunn for vurdering av søknadene i stimuleringsordningen, og hvor stor andel av de 1,415 mrd. som Stortinget har bevilget til stimulerings- og kompensasjonstiltak for kultur, er bevilget og utbetalt?
Begrunnelse
Kulturministeren skrev i pressemelding 19. januar at «det skal lønne seg å gjennomføre arrangementer framfor å avlyse». Den klare oppfordringen til kulturlivet var å sette i gang med aktivitet, selv om stimuleringsordningen ikke var på plass. Regjeringen valgte å avvikle den ordningen som fungerte i 2020. I påvente av den nye ordningen lovet kulturministeren at regjeringen skulle kompensere kulturlivets inntektstap som følge av smittevernbegrensningene, så lenge arrangementene ble gjennomført. Mange kulturaktører stolte på kulturministeren og startet dermed planleggingen og gjennomføringen av arrangement, i god tro om at staten ville ta mellomlegget som følge av nedskalerte arrangement.
Nå er første runde stimuleringsmidler fordelt, og mange av aktørene har fått avslag, selv om arrangementene er gjennomført. De står nå i en fortvilet situasjon, der pengene de var lovet, ikke kommer likevel. Penger som allerede er brukt. Av de 700 søknadene som kom inn, har rundt 50 % fått avslag, og det virker helt vilkårlig hvem som har fått støtte og ikke. Eksempelvis har Vidar Villa, som vi hørte om på Dagsrevyen 12.04, for samme turne fått innvilget støtte til 6 av konsertene, avslag på 13, og 1 konsert er fortsatt under behandling. Søknadene og prosedyrene har vært like, og det er heller ikke gitt noen begrunnelse for hvorfor deler av turneen får avslag.
Vi har hørt at det er kommet inn et nytt kriterium i vurderingen av stimuleringssøknadene, nemlig hensyn til tidligere aktivitet, som ikke er informert søkerne, og som heller ikke ble diskutert i Stortinget da pengene ble innvilget. Vi ønsker å vite hvordan dette er kommunisert ut til søkerne i forkant. Hvis en arrangør som fikk støtte i 2020, visste at dette ville svekke hennes muligheter for å få støtte i 2021, ville hun kanskje ikke satt i gang med aktivitet. Men det har ikke vært kommunisert ut.
I BT skriver Raja at eventuelle økte rammer må behandles i Stortinget, og jeg får ikke tallene til å stemme. I behandlingen av statsbudsjett i desember stilte Stortinget seg bak 1065 mill. kroner til stimulerings- og kompensasjonsordningen for første halvår 2021, i tillegg er det vedtatt 350 mill. kroner til å utvide ordningene til juli og august. Jeg er derfor nysgjerrig på hvor stor andel av disse midlene som er fordelt.