Skriftleg spørsmål fra Åsunn Lyngedal (A) til næringsministeren

Dokument nr. 15:1684 (2020-2021)
Innlevert: 17.03.2021
Sendt: 18.03.2021
Svart på: 26.03.2021 av næringsminister Iselin Nybø

Åsunn Lyngedal (A)

Spørsmål

Åsunn Lyngedal (A): Vil statsråden bidra til at samtlige levedyktige pakkereisearrangører kan inkluderes i den ordningen som skal bistå med garantier til Reisegarantifondet?

Grunngiving

Reiselivet står som kjent ovenfor en ekstremt utfordrende situasjon. Kundegrunnlaget har i stor grad bortfalt som følge av reiserestriksjoner og smitteverntiltak. Det rammer spesielt pakkereisearrangørene som må skaffe kapital til å stille garantier i Reisegarantifondet.
Markedet for reisegarantier har i praksis bortfalt som følge av pandemien. De få bankene som fremdeles tilbyr reisegarantier stiller så høye egenkapitalkrav at de fleste reiselivsaktørene umulig kan skaffe garantier på egenhånd. Det betyr at vi risikerer at distribusjonsleddet i reiselivet forsvinner, noe som vil gå spesielt hardt ut over mindre reiselivsbedrifter som er avhengig av å markedsføre seg gjennom pakkede reiser. Stortinget har på denne bakgrunn bedt regjeringen om å snarlig komme tilbake til Stortinget med forslag til en midlertidig ordning som skal avhjelpe pakkereisebedriftene med garantier. Jmf. vedtak fattet ved stortingets behandling av Prop. 79 S (2020-2021):
«Stortinget ber regjeringen så snart som mulig komme tilbake på egnet måte med et forslag om en midlertidig ordning der staten bidrar til å reetablere et fungerende garantimarked for pakkereiser.»
I forkant av dette vedtaket har regjeringen vurdert to forslag til innretninger: En direkte garantistillelse for alle pakkereisearrangører, eventuelt en ordning forbeholdt små- og mellomstore bedrifter. Førstnevnte har regjeringen vurdert vil medføre høy risiko.
En ordning utelukkende for små- og mellomstore pakkereisearrangører vil på sin side innebære at brorparten av distribusjonsleddet forsvinner. Det vil igjen få ringvirkninger for reiselivet i sin helhet, og spesielt i Nord-Norge hvor reiselivet i stor grad er organisert gjennom pakkereiser.
Det haster å ivareta samtlige av de levedyktige pakkereiseselskapene – uavhengig av størrelse. Det vil være helt vesentlig for at reiselivet kan gjenåpne etter pandemien, og stå klart til å markedsføre og selge reiser når samfunnet åpner for reisevirksomhet.

Iselin Nybø (V)

Svar

Iselin Nybø: Reiselivet står overfor store utfordringer, og selv om jeg håper at vi nå ser starten på slutten av pandemien, så er det langt fra normale tilstander for pakkereisearrangørene i Norge.
Jeg er kjent med utfordringene knyttet til garantistillelse, og departementet har siden i høst fulgt utviklingen i dette markedet tett. Det er imidlertid ikke enkelt å få en god oversikt over problemets omfang. Vi får rapporter fra næringsorganisasjonene innenfor reiselivet som tilsier at problemet er omfattende, men tall fra de samme organisasjonene viser at det heldigvis fortsatt er et begrenset problem. De aller fleste pakkereisearrangører har gyldig garanti. De fleste banker og forsikringsselskap som stiller garantier vil fortsette å gjøre det, selv om risikoen for tap på garantiene er større enn normalt og krav til sikkerhet og garantipremier dermed også har økt. Basert på vår dialog med banker og forsikringsselskaper som tilbyr garantier, mener jeg at det ikke er grunnlag for å påstå at markedet har bortfalt.
Stortinget fattet ifb. behandlingen av Prop. 79 S (2020-2021) et anmodningsvedtak hvor regjeringen er bedt om så snart som mulig å komme tilbake på egnet måte med et forslag om en midlertidig ordning der staten bidrar til å reetablere et fungerende garantimarked for pakkereiser. Regjeringen vil snarlig legge frem forslag til tiltak som følger opp anmodningsvedtaket.
I Prop. 79 S (2020-2021) la regjeringen frem en vurdering av problemene innenfor dette markedet, og vi tilrådet at det ikke ble iverksatt særskilte tiltak for garantimarkedet fordi det på det tidspunktet var et begrenset problem. Regjeringen la frem vurderinger av to ulike løsninger som hadde blitt vurdert, at staten stiller garanti direkte til Reisegarantifondet for pakkereisearrangører som mangler garanti, og at staten reforsikrer banker og forsikringsselskap som stiller garantier til Reisegarantifondet. Regjeringens vurdering var at reforsikringsordningen best ville ivareta hensynet til at garantimarkedet skal tilbake til en normaltilstand etter pandemien. Det er derfor viktig å ivareta de eksisterende koblingene mellom pakkereisearrangører og banker/forsikringsselskap. I en reforsikringsordning vil staten videre kunne dra nytte av bankenes og forsikringsselskapenes kompetanse til å vurdere risiko samt sette en rimelig pris på denne.  
Vi skisserte i Prop. 79 S (2020-2021) bevilgningsbehov for en slik reforsikringsordning, hvor vi avgrenset ordningen til å omfatte små og mellomstore pakkereisevirksomheter. De fleste pakkereisevirksomheter er små og mellomstore. Disse spiller en viktig rolle som distributører, og sikrer økt tilfang av kunder for reiselivsvirksomheter over hele landet. De største aktørene innenfor pakkereisevirksomhet driver med utgående turisme, som innebærer å sende reisende fra Norge til destinasjoner i utlandet. Disse øker dermed ikke kundegrunnlaget for reiselivsvirksomheter her til lands, for eksempel i Nord-Norge.