Representantforslag om å gjøre Norge til verdens beste nærings-, gründer- og nyskapingsnasjon

Dette dokument

  • Representantforslag 274 S (2022–2023)
  • Fra: Alfred Jens Bjørlo, Guri Melby, André N. Skjelstad, Ingvild Wetrhus Thorsvik og Sveinung Rotevatn
  • Sidetall: 2
Søk

Innhold

Innhold

Til Stortinget

Bakgrunn

Forslagsstillerne mener det er helt nødvendig med omfattende endringer i dagens skattepolitikk for bedrifter og bedriftseiere, kombinert med en mer systematisk og spisset innovasjonspolitikk også på andre områder. I møte med en stadig mer globalisert økonomi og aggressive diktaturer som bruker oppkjøp og investeringer i vestlige land for å bygge makt og innflytelse, må Norge ha en skattepolitikk som stimulerer til nyskapning, entreprenørskap og et sterkt og variert norsk privat eierskap.

Slik er det ikke i dag. Regjeringens og budsjettpartner Sosialistisk Venstrepartis næringsfiendtlige og uforutsigelige skattepolitikk fungerer som en barriere for nyskapning, skremmer vekk norske eiere fra å investere i norske bedrifter og hindrer samtidig internasjonal kapital fra å nå norsk næringsliv. Skattebyrden på norske private eiere av bedrifter er i praksis doblet på de to første årene med Arbeiderparti–Senterparti-regjeringen som gjør opp statsbudsjettet med Sosialistisk Venstreparti – samtidig som andre europeiske land går i motsatt retning i skattepolitikken. Det gjør at man i dag ser en flukt av norske eiere fra norske bedrifter og mangel på privat risikokapital til nye investeringer og nye selskaper. Mange av landets mest lovende gründere og nye næringsprosjekter er med dagens regjering tvunget til å se til andre land for vekstmuligheter.

For et liberalt parti som Venstre er det avgjørende å sikre at folk har frihet til å skape og utvikle talenter og ideer. Forslagsstillerne mener at en bedre tilrettelagt skattepolitikk vil bidra til å løfte frem flere talenter og skape en kultur av innovasjon og entreprenørskap, samtidig som man styrker norsk næringslivs internasjonale konkurranseevne og får opp tempoet i det grønne skiftet. Samtidig blir det stadig viktigere i det store geopolitiske bildet å sikre at norsk kapital blir brukt i større grad enn i dag til å investere i norske bedrifter og norske teknologimiljøer.

Forslagsstillerne mener det er nødvendig med omfattende og langsiktige reformer av skatte- og næringspolitikken, blant annet gjennom en helhetlig skattereform, men allerede høsten 2023 er det nødvendig med strakstiltak i skattesystemet og varsel om videre retning for å stoppe den pågående tømmingen av nyskapnings-Norge for kapital og framtidstro.

Forslag

På denne bakgrunn fremmes følgende

forslag:
  • 1. Stortinget ber regjeringen fremme forslag om å fjerne den midlertidige arbeidsgiveravgiften på inntekter over 750 000 kroner fra 1. januar 2024.

  • 2. Stortinget ber regjeringen legge fram forslag om å gjøre det enklere for bedrifter å tilby opsjoner til ansatte, redusere skattebyrden og fjerne unødvendige skattebarrierer for oppstartsbedrifter og små og lokalt eide bedrifter.

  • 3. Stortinget ber regjeringen legge fram en samlet strategi for å tiltrekke investorkapital og kompetanse til Norge, herunder innføre gründervisum og forenkle tilgangen på investorkapital fra utenlandske investorer for gründere.

  • 4. Stortinget ber regjeringen forenkle offentlige anbudsprosesser, slik at det blir enklere for små og nystartede bedrifter å delta i anbudsprosesser hos staten, hos store statlige selskaper og i kommunene.

  • 5. Stortinget ber regjeringen reformere virkemiddelapparatet slik at Innovasjon Norge og lignende institusjoner i større grad prioriterer tidligfase-rådgivning til gründere og å støtte de gode ideene fremfor søkelys på de som allerede har nok kapital.

  • 6. Stortinget ber regjeringen legge fram forslag som reduserer byråkratiet for nyskapere, som å korte ned på prosesslengder, konsolidere søknadsordninger i en database, fremme Skattefunn-ordningen og gi muligheter for skatteavdrag for «gratis» arbeid uten lønn i en avgrenset periode.

  • 7. Stortinget ber regjeringen legge fram forslag om styrket entreprenørskapsutdanning i hele skoleløpet.

  • 8. Stortinget ber regjeringen foreslå bedre ordninger for gründere og selvstendig næringsdrivende ved svangerskap og sykdom for å gi tryggere rammer og større mulighet til å satse.

  • 9. Stortinget ber regjeringen styrke satsingen på forskning og datainnsamling om kvinners entreprenørskap for bedre å forstå og adressere de spesifikke utfordringene kvinnelige gründere står overfor.

  • 10. Stortinget ber regjeringen utrede redusert arbeidsgiveravgift for nystartede selskaper de første 1–3 årene.

16. juni 2023

Alfred Jens Bjørlo

Guri Melby

André N. Skjelstad

Ingvild Wetrhus Thorsvik

Sveinung Rotevatn