Stortinget - Møte torsdag den 19. desember 2024 *

Dato: 19.12.2024
President: Morten Wold
Dokumenter: (Innst. 90 S (2024-2025), jf. Prop. 36 S (2024-2025))

Søk

Innhold

*) Referatet er ennå ikke korrekturlest​.

Sak nr. 4 [13:46:21]

Innstilling fra finanskomiteen om Ny saldering av statsbudsjettet 2024 (Innst. 90 S (2024-2025), jf. Prop. 36 S (2024-2025))

Talere

Presidenten []: Etter ønske frå finanskomiteen vil presidenten ordna debatten slik: 3 minutt til kvar partigruppe og 3 minutt til medlemer av regjeringa.

Vidare vil det – innanfor den fordelte taletida – verta gjeve høve til replikkar med svar etter innlegg frå medlemer av regjeringa, og dei som måtte teikna seg på talerlista utover den fordelte taletida, får òg ei taletid på inntil 3 minutt.

Tuva Moflag (A) [] (ordfører for saken og komiteens leder): Nå som vi skal behandle nysalderingen, er det et sikkert tegn på at 2024 går mot en slutt, og at det bare er denne debatten som står mellom oss og juleferien. Derfor tenkte jeg skulle gjøre den litt ekstra lang – nei da, jeg bare tullet.

2024 har vært et krevende år for velferdstjenestene våre. Selv om prisveksten har gått kraftig ned, har det vært krevende å få pengene til å rekke like langt. Dette reflekteres også i bevilgningene som er lagt inn til kommuner, sykehus og utgifter i folketrygden og andre formål i denne nysalderingen. Gjennom disse bevilgningene bidrar vi til trygghet for velferden i kommunene, vi bidrar til trygghet for helse, og vi bidrar til trygghet under sykdom. Det er store penger, men det er også store oppgaver som skal løses.

Nå står vi her på årets siste stortingsmøtedag. Spist er spist, brukt er brukt, og med dette setter vi punktum for det politiske 2024 i Stortinget.

Heidi Nordby Lunde (H) []: Vi har nå vent oss til at denne regjeringen ikke legger fram gjennomarbeidede statsbudsjett, men utkast til sådanne. Det skyldes ikke at de må forhandle med SV og dermed må gjøre endringer. Dette skyldes regjeringspartiene selv. Budsjettet for 2023 ble langt på vei kansellert av finansministeren bare to måneder etter at det var vedtatt, fordi regjeringen hadde glemt å prisjustere budsjettet før framleggelsen. I år var blekket knapt nok tørt etter framleggelsen før regjeringen måtte ut med fem milliarder mer til kommunene neste år, så kom to milliarder til helseforetakene, og regjeringen sa selv at den skammelig lave støtten til Ukraina bare var et utgangspunkt, altså at de egentlig ville gi mer, men ikke ville budsjettere med det selv. Slik styrer de altså hele dette landet som vi alle er så glad i.

Stortingets bevilgningsreglement stiller krav til realistisk budsjettering når statsbudsjettet vedtas. Dersom det skal gis tilleggsbevilgninger i løpet av året, skal dette skyldes utgifter som er uforutsette, som er nødvendige for staten, og som ikke kan dekkes av en gitt bevilgning. Regjeringen har fremmet flere forslag som ikke oppfyller det, i nysalderingen. Den har foreslått bevilgninger til tiltak i 2025 som skulle vært en del av statsbudsjettet for neste år. Når midlene i stedet bevilges i nysalderingen, innebærer det at statsbudsjettets utgifter og oljepengebruk neste år framstår lavere enn det de i virkeligheten er. Regjeringen har også foreslått nye satsinger som ikke skyldes uforutsette forhold. Nysalderingen framstår mer som et nytt statsbudsjett og ikke bare tekniske justeringer på slutten av året.

Regjeringspartiene og SV bruker altså nysalderingen som en bakvei for å øke utgiftene. Dette er lite ansvarlig styring, som svekker bærekraften i norsk økonomi. Selv om tiltakene regjeringen har foreslått, hver for seg stort sett er fornuftige, skulle de vært prioritert innenfor budsjettrammene som ble lagt for budsjettet for 2024 og 2025. I disse budsjettene har Høyre foreslått henholdsvis 10 mrd. kr og 7 mrd. kr lavere oljepengebruk enn regjeringspartiene og SV.

Det ble ikke noe rentekutt fra Norges Bank i dag heller. Nordmenn betaler prisen for regjeringens politikk. I Pengepolitisk rapport skriver de at etterspørselen fra offentlig forvaltning har steget mye de siste årene, at oppgangen i fjor var den sterkeste siden 2009, og at veksten ligger an til å bli nesten like høy i år. Mesteparten av dette tilskrives økt etterspørsel fra offentlig sektor. Dette er omtrent så tydelig vi kan få det fra Norges Bank, i tillegg til at de holder renten høy og hever rentebanen.

Gitt situasjonen regjeringen har satt Stortinget i, kan ikke Høyre annet enn å støtte regjeringens forslag. Det krever et regjeringsskifte for å gi Norge en ny kurs, med stødig styring, for å gi folk et faktisk vendepunkt i økonomien. Og med det tar jeg også opp forslaget som Høyre er en del av.

Presidenten []: Representanten Heidi Nordby Lunde har teke opp det forslaget ho refererte til.

Per Martin Sandtrøen (Sp) []: Ved årets siste stortingsmøte er det naturlig å reflektere over året som har gått, og de siste årene som har gått. Da Stortinget høsten 2022 behandlet statsbudsjettet, sto vi overfor en situasjon som vi ikke har sett maken til på lang, lang tid. Det var krig i Europa, prisene steg voldsomt over hele verden, og det var energikrise i Europa. Spesielt strømprisene steg mye i Norge. Definitivt var en av grunnene til det mangelen på regulering av eksporten gjennom utenlandskablene.

Uansett skjønte flere at ukontrollert prisvekst ikke var noe som bare hørte fortiden til. Det største problemet med prisvekst er at det historisk sett har vært fulgt av høy arbeidsledighet og økonomisk utrygghet. I denne situasjonen var regjeringen krystallklar: Vi vil prioritere folks trygghet og bedre fordeling.

Så er spørsmålet om regjeringen har lyktes med det. Når vi ser på den økonomiske situasjonen i Norge i dag, mener jeg svaret er ja. Under denne regjeringen har arbeidsledigheten vært den laveste i moderne tid – 1,9 pst. i gjennomsnitt. 140 000 flere personer har kommet i jobb. Utenom den fysiske sikkerheten til borgerne er det vel knapt en oppgave som er viktigere for en regjering enn å sørge for at flest mulig kommer seg i jobb. Faktum er at norsk økonomi har taklet strømkrisen, inflasjonsbølgen og høye renter langt bedre enn ventet, og definitivt bedre enn mange kunne frykte.

Så er spørsmålet om vi har bidratt til bedre fordeling. Jeg mener svaret på det er ja. Til tross for sterk internasjonal prisstigning har vi klart å styrke velferdsstaten. Vi har innført gratis SFO for 1., 2. og 3. klasse. Vi har halvert barnehageprisene i distriktene og redusert dem vesentlig over hele landet. Vi har innført en strømstøtteordning, som har vært livsviktig for mange. Vi har sikret gratis ferjer, halvert prisene på distriktsflyvninger og innført en helt ny ordning med nedskriving i distriktene, for at vi også i framtiden skal sikre at det er nok leger, sykepleiere, lærere og ingeniører i lokalsamfunnene over hele landet.

Det er fortsatt krig i Europa, og det er fortsatt prisstigning internasjonalt, men de grepene som har vært tatt, har sikret norske borgere mer trygghet, og det har sikret bedre fordeling. Vi har satset på fellesskapet i den norske nasjonalstaten.

Så vil jeg i siste sekundene jeg har igjen av taletiden min, ønske alle en riktig god jul.

Roy Steffensen (FrP) []: I budsjettdebatten til energi- og miljøkomiteen ble det sagt at de hadde en fungerende statsråd. Jeg tenkte at det hadde det jo vært kjekt å ha her også, men i forrige sak, da statsråden snakket så fint om SSB og folkestyre og demokrati, tenkte jeg at vi har nå en statsråd som fungerer av og til her også.

Er det noe alle budsjettsaker i dette hus viser oss, er det hvor enormt viktig olje- og gassinntektene er for norsk økonomi, og hvor viktig de er for vår velferd. Også i dag blir det hentet ut mer penger fra oljefondet. Når vi snart skal inn i en valgkamp og alle kommer til å si at Fremskrittspartiet alltid bruker mer oljepenger, vil jeg minne dem om dagen i dag, hvor Fremskrittspartiet altså stemmer for et forslag som har lavere oljepengebruk enn det regjeringspartiene har.

I løpet av de sakene som har vært i de forskjellige komiteene om nysalderingen, har Fremskrittspartiet valgt å omdisponere nesten 1,6 mrd. kr fra utenriksformål til nasjonale formål, og da spesifikt eldreomsorg og skole. Vi har valgt å gi det som øremerkede tilskudd – 1 mrd. kr for å styrke eldreomsorgen og 583 mill. kr til kommunene, som skal gå til skole og utdanningsformål.

Avslutningsvis vil jeg benytte anledningen til å takke finanskomiteen, finansministeren og presidentskapet for godt samarbeid i året som om et øyeblikk er ferdig, og ønske alle sammen en riktig god jul og et godt nytt valgår.

Torgeir Knag Fylkesnes (SV) []: Som den ferskaste i finanskomiteen har det vore spennande å følgje med på korleis ein gjer det i den komiteen her på huset. Eg må ærleg talt innrømme at eg aldri har vore noko spesielt glad i sånne generiske komitear der alt ser heilt likt ut, anten det er utdanning, helse eller finans. Eg liker komitear der det er stader, og der det er folk. Men det er veldig viktige og avgjerande saker som skjer i finanskomiteen. Det veit vi alle, spesielt dei som framleis sit igjen her i salen og klamrar seg fast til debatten.

Gjennom nysalderinga har vi saman med regjeringa fått på plass viktige tiltak: humanitær naudhjelp til Sudan, Gaza og Somalia – land som er i djup, alvorleg krise. Vi får til løft for ungdomsorganisasjonar i landet. Vi styrkjer sjukehusa i Nord-Noreg i ein akutt situasjon, og vi har fått på plass tiltak for skogvern.

Eg tenkte eg skulle trekkje fram ein heilt annan ting, ein mykje mindre sum pengar, som knyter seg til Merry Anjala, Antonipillai og Dilani Johnsen Collin. Dette er familien som bur på Finnsnes og sat i kyrkjeasyl i åtte år etter å ha vore ein real kasteball og blitt behandla på djupt problematisk vis av både UNE og UDI. Av tekniske grunnar fekk dei ikkje innvilga opphald, men befolkninga på Finnsnes og Finnsnes kyrkje og meinigheita forbarma seg over dei med eit enormt lokalt engasjement som kulminerte for to år sidan, der SV med regjeringspartia gav familien opphald på humanitært grunnlag. Det blei stor jubel og store scener i kyrkja i Finnsnes.

Men staten var ikkje ferdig med behandlinga. Statens innkrevingssentral fant ut at familien skulle betale saksomkostningane for alle ankerundane dei hadde hatt, sjølv etter at dei hadde fått opphald. Det utgjorde 500 000 kr for familien – som ikkje har inntekt og ikkje hadde moglegheit til å betale dette tilbake på fornuftig vis – med ei rente på utrulege 12,5 pst.

Alt dette er eit slags vitnesbyrd om korleis staten på ulike typar vis kan behandle folk i vanskelege situasjonar. Vi ser det òg i mange andre samanhengar der folk møter ein stat som er ganske kjøleg og kald i møte med ganske harde skjebnar.

At vi fekk på plass i dette budsjettet at dei ikkje skal trenge å måtte betale saksomkostningane, og at dei kan begynne livet på nytt utan å vere gjeldsslavar, det skulle berre mangle. Det viser også at det finst ein menneskeleg bit i systemet.

Med det ønskjer eg heile Stortinget og alle dei flotte folka i denne komiteen god jul.

Marie Sneve Martinussen (R) []: Det siste Rødt velger å gjøre på Stortinget dette året, oppsummerer egentlig mye av det Rødt alltid gjør. I denne nysalderingen foreslår vi tre ting. Den ene er at de som mottar sosialstønad, skal få 1 000 kr ekstra nå før jul. Vi vet allerede fra SIFOs rapporter at sosialstøtten er ca. 1 000 kr for lav for at man reelt skal kunne dekke de nødvendige utgiftene man har, og vi vet at jula er en tid der egentlig alle har litt høyere utgifter. For dem som har aller minst, gjør det så klart aller vondest.

Vi foreslår også økt støtte til den veldig viktige frivilligheten. Den er en del av samfunnet som skaper enorme verdier uten at folk får personlig utbytte av det, og som vi i Rødt mener at fellesskapet burde kunne sette av mer penger til, sånn at vi får mer ut av den innsatsen hver enkelt i frivilligheten legger ned – mange av dem nå inn mot jul, med både matutdelinger og alternative julefeiringer og fellesskap som gjør julen bedre for mange.

Sist, men ikke minst foreslår vi 5 mrd. kr mer til kommuner og fylkeskommuner. Det er fordi vi mener at de tjenestene som leveres i lokalsamfunnene – det være seg barnehage, skole, videregående skole, eldreomsorg eller hjemmetjenester – trenger mer midler, flere ansatte, mer tid og mer tillit. Alt det trenger jo penger for å kunne skje, og derfor foreslår vi altså det.

Vi har et forslag i innstillingen som blir erstattet av et annet forslag. Det er et nytt forslag nr. 3, som erstatter forslag nr. 2.

Som siste taler fra Rødt dette året vil jeg benytte anledningen til å takke fra hele Rødts gjeng på Stortinget for den innsatsen som alle rundt oss gjør, det være seg komitéråder, referenter renholdere, tekstsenteret, biblioteket, IT-folkene, sekretariatet, kantinen og ikke minst blomsterdekoratørene, som har klart å trylle fram en helt vanvittig amarylliskreasjon ute i vandrehallen, som jeg anbefaler alle å ta en titt på.

Tusen takk for tålmodigheten og arbeider dere gjør.

Sveinung Rotevatn (V) []: Brukt er brukt, sa representanten Moflag tidlegare. Det kunne og burde jo vere ei fin overskrift for nysalderinga, nettopp å gjere opp status for det vi har brukt i løpet av året, og i og for seg det ein har tent. Problemet er at regjeringa følgjer opp «brukt er brukt» med eit motto til, og det er «la oss no bruke litt meir». Det er det som har vorte gjennomgangstonen i nysalderingane dei siste åra – at det vert ein ny, ekstra liten budsjettrunde der ein legg på litt til – i den grad at det no til og med er vorte ein del av dei ordinære budsjettforhandlingane med SV, registrerer eg, og det er ein del av semja der. Det er ganske talande.

Det eg trur det er verdt å merke seg på ein dag som denne, når vi har fått ei renteavgjerd, er at det har konsekvensar at ein legg på stadig meir pengar i løpet av eit år. Dei konsekvensane er at ein driv opp offentleg etterspørsel, og at det er vanskelegare å setje ned renta. Eg la merke til under pressekonferansen til Noregs Bank i dag at sentralbanksjefen fekk spørsmål om dette ei rekkje gongar. Ho sa ein del ting som det er verdt å merke seg, f.eks.:

«Vi har tatt inn over oss det det nå har blitt enighet om på Stortinget, og lagt det inn i våre anslag. Det bidrar til å løfte veksten i norsk økonomi, både i år og neste år, og er et av flere forhold som isolert sett trekker i retning av en høyere rente.»

Til neste spørsmål med tilsvarande tematikk sa sentralbanksjefen:

«Det har kommet en mer ekspansiv finanspolitikk. Det er et av de forholdene som har bidratt til at vi har oppjustert anslagene for veksten i norsk økonomi neste år, og trekker sånn sett, isolert sett, i retning av en høyere rente.»

Dette er veldig tydeleg språk – veldig tydeleg. Det er sjølvsagt rett at dette isolert sett er med og påverkar, for det er jo ikke berre det ein gjer i budsjetta som påverkar renta. Det er mange ting som påverkar den. Det er lønsoppgjera, det er kronekursen, det er importprisar. Det styrer ikkje regjeringa. Regjeringa styrer ein ting, og kva er det? – Det er budsjetta.

Finanspolitikken skal spele på lag med pengepolitikken, vert det sagt, men det er etter kvart veldig tydeleg at det gjer han ikkje. Han bidrar til å gjere det vanskelegare å senke renta. Har det noko å seie? Ja, det har noko å seie, for viss vi no, f.eks. neste år, får tre rentekutt i staden for fem rentekutt, kva betyr det? – Det betyr 15 000 kr mindre for ein familie med eit lån på 3 mill. kr. Det er masse meir enn alt det regjeringa skryter av at dei legg inn pengar til i budsjett, i nysalderinga og i reviderte budsjett.

Eg trur det er verdt å seie, for når det forhåpentlegvis kjem eit rentekutt i mars, som varsla, og regjeringa kjem til å ta æra for det, bør ein ha merka seg at det einaste regjeringa har påverka rundt det, er den offentlege pengebruken. Om den seier sentralbanken sjølv at den isolert sett bidrar til ei høgare rentebane, og at det er vanskelegare å setje ned renta.

Sigrid Zurbuchen Heiberg (MDG) []: Me i Miljøpartiet De Grønne er glade for at regjeringa, med dytt frå SV, følgjer opp nokre av dei tinga me ha føreslått. Blant anna blir det ein skogmilliard i 2025, heldigvis. Men det burde vore heilt sjølvsagt, og det trengst mykje, mykje meir. Noreg treng no ein naturpolitikk som monnar, der ein sluttar å byggje nye motorvegar og hyttefelt og sluttar med unødvendig naturnedbygging.

Me treng ei stor satsing på kutt i klimagassutslepp. Det får me ikkje no. Me treng å verne og byggje opp att biologisk mangfald, og det betyr både endring av måten ein driv landbruk og måten ein driftar produktiv skog. Det betyr å verne dei ekstremt viktige gjenverande naturskogane og den urørte naturen – for å redda både dyr og plantar og for å binda karbon.

Den beste investeringa Noreg kan gjere no, er å redde livsgrunnlaget vårt. Den mest kostnadseffektive beredskapen er å verne natur og matjord. Det er til beste for alle oss som får meir trygg mat og natur rundt oss, og til beste for dei som kjem etter oss, som kan få noko å leve av. Grøn politikk er vinn-vinn. Dessverre var det ikkje grøn politikk Noreg fekk i 2024, og det får me heller ikkje neste år, med mindre det blir regjeringsbytte til hausten.

Miljøpartiet Dei Grøne er veldig glad for auka midlar til humanitær naudhjelp til Gaza, Somalia og Sudan. Me meiner at det er heilt sjølvsagt i ei verd der krig rasar på fleire kontinent, der millionar av menneske i verda svelt, mens oljestaten Noreg håvar inn tusenvis av ekstra milliardar kroner.

Det er òg sånn at staten Noreg og dei rikaste nordmennene vassar i pengar, og likevel blir det stadig fleire fattige ungar – her i byen og i Noreg – og kommunane slit med å levere dei mest basale tenestene. Kvifor er det sånn? Kvifor blir fritidsklubbane til våre mest sårbare ungdomar lagde ned, mens champagnen og kokainen aldri har flytt så fritt i villaene på vestkanten? Det kan ein jo lure på.

I dag støttar Miljøpartiet Dei Grøne fleire forslag frå Raudt og Kristeleg Folkeparti, bl.a. om å doble den auka løyvinga til kommunane. Det er kommunane som sit igjen med veldig mange av dei samfunnsproblema som blir skapte av manglande politisk leiarskap nasjonalt. Det gjeld klimaberedskap, naturtap, omsorgsoppgåver og mykje meir.

Så vil Miljøpartiet Dei Grøne løfte vårt forslag om 50 mill. kr ekstra for å sikre fritidstilboda i Oslo aust. Med det vil eg ta opp Miljøpartiet Dei Grøne sitt forslag og ønske presidenten og Stortinget ein god og fredeleg jul.

Eg vil avslutte med eit lite dikt, «Treet» av Øystein Hauge:

Kva eg ønsker meg under juletreet

Aller mest ønsker eg meg sjølve treet

og skogen og lufta og

havet og elvene

i tusenvis av år framover

Presidenten: Då fekk du og diktet eit lite ekstra minutt.

Statsråd Trygve Slagsvold Vedum []: Igjen er dette en debatt der det ikke blir de sterkeste rundene, men jeg har lyst til å vektlegge én ting i nysalderingen av statsbudsjettet for 2024. Det er på side 10, om utviklingen i folketrygdens utgifter gjennom budsjettåret, og da skal jeg begynne litt overordnet.

Vi snakker veldig ofte om at utgiftene i offentlig sektor går opp, men hva er det som reelt sett har gått opp over tid? Jo, det er kontantutbetalinger til befolkningen. Det er der det reelt sett øker.

Andelen folk i Norge som jobber i privat og i offentlig sektor, har vært lik over tid. Det varierer litt, men nesten uavhengig av regjering er den nesten helt lik. Det er 70 pst. i privat sektor og 30 pst. i offentlig sektor. I denne perioden er det litt flere ansatte i privat sektor enn i offentlig sektor – eller ganske mange flere ansatte i privat sektor enn i offentlig sektor. Så andelen som jobber i privat sektor, er litt høyere i dag enn da vi overtok. Folk vil tenke at det er motsatt. Mange vil tro at andelen i offentlig sektor er høyere nå enn da vi overtok, men det er motsatt, for det er blitt flere ansatte i private bedrifter enn i offentlig virksomhet. Det er de store tallene der. Det er 70–30, og det har vært det over lang, lang tid.

Det som øker, er ulike kontantutbetalinger til befolkningen. Noe av det skaper bekymring og er noe som vi felles må klare å få gjort noe med, f.eks. at vi ser at utgiftene til sykepenger har blitt oppjustert flere ganger i løpet av året. Det er en utvikling som ingen ønsker. Det er likevel en klar politisk skillelinje. Noen ønsker å ha den universelle sykepengeordningen som vi har hatt siden jeg ble født, i 1978. Den har stått i Norge siden 1978, og jeg mener at det er en god, universell ordning som vi skal ha, men spesielt vi som er for å ha den typen universelle ordninger, bør være bekymret for denne utviklingen.

Så ser vi at andelen utgifter til uførhet har blitt redusert. Det er bra. Den har gått ned med 1,2 mrd. kr i år, mens arbeidsavklaringspenger har gått litt opp – mot hverandre.

I årets siste innlegg har jeg lyst til å trekke fram noe som er koselig. Juleevangeliet handler jo om at et barn blir født, og det som står på side 11 i nysalderingen, er at utgiftene til foreldrepenger ble økt. Det står videre:

«Dette skyldes i hovedsak flere fødsler enn tidligere lagt til grunn. Samlet er utgiftene til foreldrepenger økt med 1,7 mrd. kroner fra saldert budsjett.»

Det må jo være en veldig hyggelig avslutning på året at en av de utgiftene som faktisk øker, kommer av at det blir flere barnefødsler i Norge. Vi skal feire en barnefødsel om noen dager, men la oss nå glede oss over at vi igjen har økende fødselstall, og at kostnadene i forbindelse med det går opp.

Jeg ønsker alle en riktig god jul.

Presidenten []: Det vert replikkordskifte.

Sveinung Rotevatn (V) []: Det er ikkje jul heilt enno!

Eg fekk veldig lyst til å forfølgje sporet med trygdeutbetalingar, men det skal eg ikkje gjere. Eg skal heller stille eit spørsmål rundt dagens renteavgjerd.

Gjennom heile hausten har finansministeren konsekvent sagt at det er eit ansvarleg budsjett, og at dei ikkje bidrar til at det vert vanskelegare å setje ned renta. Men i dag seier altså sentralbanksjefen på spørsmål fleire gonger at det har vore ein høgare vekst i offentlege utgifter i år, og vert det også neste år, enn det dei hadde lagt til grunn, og at det isolert sett bidrar til at rentebana vert heva, og at det er vanskelegare å setje ned renta.

Då er spørsmålet: Meiner finansministeren at det er feil, altså at Noregs Bank har feil analyse, og at deira budsjett eigentleg er nøytralt eller til og med gjer det enklare å setje ned renta? Eller er realiteten den, som vi har sagt heile vegen, at den pengebruken som regjeringa bidrar til, gjer det vanskelegare å setje ned renta?

Statsråd Trygve Slagsvold Vedum []: Nå var jeg redd for at Venstre skulle ta opp dette med foreldrepenger, for de har vært veldig opptatt av å ha en god singelpolitikk, og en var kritisk til at foreldrepengene gikk opp – men det er bra.

Så skal jeg svare på spørsmålet. I Norge har vi valgt, og jeg mener det er helt riktig, å bruke penger på en tung forsvarssatsing, som har blitt mye tyngre gjennom året. Det er helt nødvendig, det vi gjør på forsvar, det vi gjør på politi, og det vi gjør på sykehus, og vi har gjort det innenfor en ansvarlig og trygg ramme. Vi ligger godt under handlingsregelen. Reelt sett ligger vi enda lavere enn det som er i tallene, fordi oljefondets formue har økt ytterligere.

Vi hadde også et forlik her på Stortinget når det gjaldt å øke støtten til Ukraina, der bl.a. Venstre ønsket at vi skulle bruke mye mer penger, som da ville økt den offentlige pengebruken mye mer. Det mente også Senterpartiet og Arbeiderpartiet og alle partiene på Stortinget var riktig at vi skulle gjøre, og det har vært en felles prioritering på tvers av partiene.

Sveinung Rotevatn (V) []: Finansministeren svarar jo ikkje på spørsmålet. Han er faktisk ikkje i nærleiken av å svare på spørsmålet. Det at ein vil bruke meir pengar på Ukraina, er jo ikkje noko som fyrer opp norsk økonomi. Det trur eg heller ikkje finansministeren meiner. Det er pengar ut av landet til ein viktig forsvarskrig. Eg er glad vi er einige om det. Men det er ikkje det saka gjeld.

Ein brukar ein god del pengar på forsvar og politi, og eg er einig i det, men det er jo ikkje det som er den auka pengebruken i budsjetteinigheita med SV i budsjettet for neste år, eller den auka pengebruken i nysalderinga vi behandlar no. Det er andre ting. Det er denne auka pengebruken Noregs Bank viser til, som ein ikkje hadde lagt inn i anslaga sine. Så eg gjentek spørsmålet mitt: Er det slik at når sentralbanksjefen seier at eit auka offentleg konsum, meir enn dei har trudd, bidrar til, isolert sett, at rentebana vert auka, og at det er vanskeleg å setja ned renta, er det feil?

Statsråd Trygve Slagsvold Vedum []: Representanten Rotevatn legger også noen premisser inn i sitt spørsmål: at noen penger som går ut av landet, regnes på én måte, og penger som er i landet, regnes på en annen måte. Når det gjelder den såkalte budsjettimpulsen, regner vi det helt likt.

Noe av det som har uroet meg i høst, er at det mer og mer har blitt en diskusjon tilnærmet lik en utenlandsbudsjettering, der Rotevatns parti har vært av dem som egentlig har argumentert litt for det, at så lenge man bare bruker pengene utenfor Norge, er det på en måte greit. Det er jeg dypt, dypt uenig i.

Så er jeg opptatt av at de pengene vi bruker, skal brukes på en ansvarlig, trygg og god måte. Det gjør vi. Vi har en tung prioritering av forsvar. Vi må trygge politiet, vi må ha velfungerende sykehus, og sammen med bl.a. Venstre økte vi oljepengebruken litt for å støtte Ukraina. Men jeg mener vi har gjort det på en ansvarlig og god måte.

Heidi Nordby Lunde (H) []: I forrige debatt brukte finansministeren nesten hele sitt innlegg til å hylle SSB og det at vi i hvert fall kan være enige om fakta. Jeg har tatt med meg Pengepolitisk rapport fra sentralbanken, som skriver:

«Økte forsvarsutgifter har bidratt til oppgangen, men mesteparten av veksten kan tilskrives økt etterspørsel fra kommunene og den øvrige statsforvaltningen.»

Det er altså dette Norges Bank skriver at bidrar til at man opprettholder en vedvarende høy rente. Er finansministeren uenig med Norges Bank, og er ikke Norges Bank også en institusjon som framlegger faktiske fakta?

Statsråd Trygve Slagsvold Vedum []: I Norge har vi samlet sett veldig solide institusjoner. Vi har også en veldig solid økonomisk politikk. Prisveksten har gått raskere ned enn både SSB, Norges Bank og vi i regjeringen trodde. Ledigheten har holdt seg lav, og den økonomiske veksten er på vei opp. Vi ser også at det blir en kraftfull reallønnsvekst i år – kraftigere enn det som lå til grunn.

Norges Bank svarer for sine prognoser. Det er noe av spillereglene – akkurat som at jeg ikke går inn i SSBs sine tall og kommenterer de ulike tallene de produserer, er det Norges Bank som svarer for seg. Vi har gode, ryddige spilleregler som har gjort at den norske landingen av denne perioden er med lav ledighet, reallønnsvekst igjen og at flere kommer til å oppleve at de får det litt tryggere rundt sin økonomi i årene som kommer.

Heidi Nordby Lunde (H) []: Dette er egentlig et veldig enkelt ja/nei-spørsmål: Er det sentralbanken sier, feil? Ja eller nei?

Statsråd Trygve Slagsvold Vedum []: Representanten Lunde, som representanten Rotevatn i sted, prøver å legge ulike premisser i det spørsmålet. Det som er noe av det fine med vår fordeling, er at vi har en tredeling i den økonomiske politikken. Vi har finanspolitikken og svarer godt for den. Norges Bank har sitt klare mandat og svarer godt for det, og så har vi den tredje viktige plattformen, som er partene i arbeidslivet. De har ansvar for lønnsoppgjørene, som oftest i samspill med staten. Summen av de tre hovedpilarene gjør at norsk økonomi har hatt en mye mindre nedtur enn veldig mange andre land. Vi har lav ledighet, og vi får en såkalt myk landing, for vi slipper en røff hestekur, som mange har hatt. Det har vært krevende for mange, og heldigvis er vi på vei ut av den tiden.

Presidenten []: Replikkordskiftet er omme.

Fleire har ikkje bedt om ordet til sak nr. 4.

Det vert ringt til votering.

Votering, se voteringskapittel