Stortinget - Møte torsdag den 22. mai 2025 (under arbeid)

Dato: 22.05.2025
President: Masud Gharahkhani
Dokumenter: (Innst. 305 L (2024–2025), jf. Prop. 76 L (2024–2025))

Søk

Innhold

Merknader

Referatet er under arbeid. Innleggene blir publisert fortløpende så snart de foreligger.

Sak nr. 6 [10:58:46]

Innstilling fra kommunal- og forvaltningskomiteen om Endringer i statsansatteloven (fortrinnsrett og rett til fast ansettelse) (Innst. 305 L (2024–2025), jf. Prop. 76 L (2024–2025))

Talere

Presidenten []: Etter ønske fra komiteen vil presidenten ordne debatten slik: 3 minutter til hver partigruppe og 3 minutter til medlemmer av regjeringen.

Videre vil det – innenfor den fordelte taletid – bli gitt anledning til replikkordskifte med inntil fem replikker med svar etter innlegg fra medlemmer av regjeringen, og de som måtte tegne seg på talerlisten ut over den fordelte taletid, vil også få en taletid på inntil 3 minutter.

Terje Sørvik (A) [] (ordfører for saken): Komiteen har behandlet Prop. 76 L om endringer i statsansatteloven, om fortrinnsrett og rett til fast ansettelse. Regjeringen fremmet i Prop. 76 L forslag til enkelte endringer i statsansatteloven. Det foreslås å lovfeste at deltidsansattes fortrinnsrett til utvidet stilling også skal gjelde framfor ny innleie i virksomheten.

Det foreslås videre at deltidsansatte gis fortrinnsrett til ekstravakter o.l. i virksomheten. Det foreslås også at retten for innleide til å velge fast ansettelse i virksomheten klargjøres til ikke bare å omfatte vikartilfeller, men også situasjoner der arbeidsgiver og tjenestemannsorganisasjoner i virksomheten skriftlig har avtalt tidsbegrenset innleie.

Lovforslaget omfatter også en endring som vil gjøre det mulig å ansette statsansatte på åremål på Jan Mayen.

Komiteen har invitert til skriftlig høring. Det kom ikke inn skriftlige innspill. Komiteens flertall gir sin tilslutning til de foreslåtte endringene.

Anne Kristine Linnestad (H) []: Høyre kan dessverre ikke støtte regjeringens forslag i Prop. 76 L for 2024–2025 i sin helhet, da den er en oppfølging av tidligere lovendringer som vi har vært imot. Likevel ser vi at enkelte elementer i forslaget er gode.

Når det gjelder endringen i statsansatteloven § 10, om åremålsansettelser på Jan Mayen, mener vi dette er en fornuftig tilpasning. Jan Mayen har en helt spesiell karakter med et isolert og krevende miljø. Forsvarsdepartementet har selv understreket at det ikke er ønskelig at personell tjenestegjør i slike isolerte miljøer over lengre perioder.

Det nåværende regelverket fungerer godt for personell med hovedstilling på fastlandet som bare tjenestegjør midlertidig på øya. Utfordringen gjelder spesifikt for de som utelukkende skal tjenestegjøre på Jan Mayen. For denne gruppen mener vi at åremålsansettelser er den mest hensiktsmessige løsningen. Fast ansettelse er rett og slett ikke et praktisk alternativ gitt de spesielle forholdene ved tjeneste på denne avsidesliggende øya.

Høyre ser også positivt på forslaget i statsansatteloven § 11, om at innleide arbeidstakere får rett til fast ansettelse etter tre år. Dette gjelder arbeidstakere som allerede har etablert en god tilknytning til arbeidsplassen og har vist at de fungerer i jobben over tid.

Derimot kan vi ikke støtte regjeringens forslag til endring av statsansatteloven § 13, om utvidet fortrinnsrett for deltidsansatte. I 2017 ble det riktignok vedtatt en klargjøring av fortrinnsretten i arbeidsmiljøloven, slik at deltidsansatte har fortrinnsrett til en del av en stilling. Den utvidede fortrinnsretten som regjeringen nå foreslår, vil imidlertid innebære at virksomhetene må legge om rutiner for anskaffelse av midlertidig arbeidskraft – bemanning som ofte trengs på svært kort varsel, f.eks. ved sykdom.

Flere høringsinstanser er også negative til denne endringen. Særlig relevant mener Høyre det er å høre på innspillet fra Departementenes sikkerhets- og serviceorganisasjon, DSS, som påpeker at det ikke er hensiktsmessig med en utvidelse av fortrinnsretten. De viser til at departementsfellesskapet står overfor en periode med store endringer og varierende bemanningsbehov, også når det gjelder innleie og vikarer.

DSS understreker behovet for å bevare fleksibilitet som gir rom for ikke å måtte oppbemanne i forbindelse med omorganiseringer, for deretter eventuelt å måtte nedbemanne. Dette er praktiske hensyn som regjeringen overser i sitt forslag.

Vi mener arbeidslivet trenger fleksibilitet og gode rammer som ivaretar både arbeidstakernes behov for trygghet og arbeidsgivernes behov for effektiv organisering. Høyre mener derfor at regjeringens forslag til endring av § 13 ikke oppnår balansen, og vi kan derfor ikke støtte denne delen av proposisjonen.

Per-Willy Amundsen (FrP) []: Fremskrittspartiet støtter lovendringen som omfatter statsansatte på Jan Mayen. Vi er tilhenger av og støtter forslaget om at det skal innføres åremål, slik det er på Svalbard.

Det øvrige støtter ikke Fremskrittspartiet. Vi mener at dersom man gjør disse endringene – som gir enda sterkere rettigheter til deltidsansatte, med rett til å utvide stillinger for dem som er i midlertidige stillinger – vil det føre til mer byråkrati, mindre fleksibilitet og økte utgifter for staten. Det er en problemstilling som flere høringsinstanser tar opp, men som regjeringen ikke i tilstrekkelig grad tar på alvor.

Man bør kanskje ikke la seg overraske over det, for her har altså fagforeningene ved LO fått fullt gjennomslag, som seg hør og bør når Arbeiderpartiet er finansiert av det samme LO. Igjen ser vi at man gjennomfører politiske endringer, lovendringer, som får konsekvenser for statens mulighet til å operere effektivt, fremmet av særinteresser som Arbeiderpartiet velger å være talerør for.

Det er beklagelig at man i dag kommer til å fatte disse lovendringene. Jeg skulle ønske det var gjort et bedre forarbeid, og at man hadde lyttet til viktige høringsinstanser som problematiserer dette, for i årene som kommer, vil det desidert viktigste for både storting og regjering være å sørge for en mindre, mer effektiv stat. Vi har vokst ut over alle proporsjoner. Staten i dag er for omfattende, og det er klart at med mer rigide bestemmelser for ansettelse, vil det også være vanskeligere å slanke den samme staten, noe som er tvingende nødvendig.

Birgit Oline Kjerstad (SV) []: SV støttar denne lovproposisjonen. Vi meiner at det å bli gåande i små og midlertidige stillingar over lang tid, ikkje er bra for folk. Sjølv om det kan vere situasjonar der arbeidsgjevar kanskje hadde sett at han slapp å ta omsyn til at det var nokon som hadde ei fortrinnsrett, så trur vi det er betre alt i alt for samfunnet å få denne lovendringa.

Eg har sjølv vore vitne til statstilsette som har gått i midlertidige stillingar år ut og år inn. Dei var ganske unge og fekk dermed utsett sine moglegheiter til f.eks. å kome seg inn på bustadmarknaden, fordi det var midlertidigheit – og sånn sett vanskeleg med føreseielegheit, f.eks. med tanke på å få lån. Så det å arbeide for heile, faste stillingar og for at folk som har ein deltidsjobb på ein arbeidsplass i staten, kan ha moglegheita til å få utvida stillingane sine og få fortrinnsrett, synest vi er bra.

Med det har eg forklart vårt syn på saka. Så er det fremja eit laust forslag i saka, og eg har landa på å ikkje støtte det lause forslaget frå Raudt.

Tobias Drevland Lund (R) []: La meg starte med å si at Rødt støtter og stiller oss bak de foreslåtte endringene i statsansatteloven som debatteres her i dag. Vi mener dette er viktige forbedringer. Heltid skal være hovedregelen, også i statlig sektor, og alle som vil og som har mulighet, bør også få muligheten til å jobbe heltid.

Statlig sektor har også behov for styrkede rettigheter for arbeidstakere når det gjelder retten til faste, hele stillinger, som i arbeidslivet ellers. Likevel mener vi at forslaget kunne gått lenger. Rødt mener hovedregelen bør være at man – for å hindre omgåelse av retten til fast ansettelse – ansettes i minimum en stillingsprosent som tilsvarer det man har jobbet de siste 12 månedene.

Rødt etterlyser også storrengjøringen i arbeidslivet som ble satt i gang av Arbeiderparti–Senterparti-regjeringen, for feiebrettene og vaskekostene har ikke nådd staten i så stor grad som det burde. Det er bare å slå fast. Problemet er ikke hva som nå endres i statsansatteloven – det er vel og bra, det er gode forbedringer – men det som ikke skal endres i statsansatteloven. Det er bakgrunnen for det løse forslaget som Rødt stiller her i dag – behovet for å gjennomgå hele statsansatteloven, å ha en full lovgjennomgang. Det mener vi i likhet med bl.a. NTL, som har tatt til orde for dette i flere år.

Stillingsvern og midlertidighet er blant de sentrale temaene hvor det også er enighet mellom alle de fire hovedsammenslutningene om behov for store endringer og forbedringer. Et forslag om full gjennomgang bør derfor ikke være så veldig kontroversielt – det er derimot på høy tid. Derfor er det bare å merke seg at vi ikke får noe støtte i denne salen i dag, og det er leit, men vi kommer til å fortsette å kjempe for å forbedre de statsansattes rettigheter også i tiden framover.

Jeg tar opp forslaget fra Rødt.

Presidenten []: Representanten Tobias Drevland Lund har tatt opp det forslaget han refererte til.

Statsråd Karianne O. Tung []: Forslagene i proposisjonen skal bl.a. bidra til å styrke arbeidstakernes rettigheter i arbeidslivet. Forslagene må ses sammenheng med regjeringens overordnede målsetting om at hele og faste stillinger skal være hovedregelen i norsk arbeidsliv.

I 2022 sluttet Stortinget seg til et forslag om endring i arbeidsmiljølovens bestemmelse om fortrinnsrett for deltidsansatte. Det ble vedtatt å styrke deltidsansattes fortrinnsrett ved å lovfeste at fortrinnsretten til utvidet stilling også skal gjelde framfor at arbeidsgiver foretar ny innleie i virksomheten. Det ble også vedtatt å gi deltidsansatte fortrinnsrett til ekstravakter og lignende.

Arbeidsmiljølovens bestemmelse gjelder ikke for arbeidstakere som er omfattet av statsansatteloven. Forslagene i proposisjonen følger opp endringene som er gjennomført i arbeidsmiljøloven. Regjeringen mener at en tilsvarende utvidelse av deltidsansattes fortrinnsrett bør gjennomføres også i statlig sektor.

Forslaget om klargjøring av innleides rett til fast ansettelse hos innleier etter en viss tid er også en oppfølging av endringer i arbeidsmiljøloven som ble vedtatt av Stortinget i 2022. Regjeringen mener at det er behov for å klargjøre i statsansatteloven at en innleid arbeidstaker har rett til fast ansettelse etter tre år i den statlige innleievirksomheten, ikke bare i vikartilfellene, men også der innleien skjer etter skriftlig avtale med tjenestemannsorganisasjoner i virksomheten.

Begge disse forslagene er oppfølging av endringer som allerede er gjennomført i arbeidsmiljøloven. Regjeringen mener at det ikke bør være andre regler i statlig sektor enn i øvrig arbeidsliv på disse områdene. Jeg er glad for at komiteens flertall i sin innstilling støtter de foreslåtte endringene.

Regjeringen foreslår også en lovendring som vil gi Forsvaret adgang til å ansette på åremål på Jan Mayen. Bakgrunnen for forslaget er at Forsvaret har behov for slike åremålsansettelser. Jeg er glad for at alle komiteens medlemmer i sin innstilling støtter denne lovendringen.

Presidenten []: Det blir replikkordskifte.

Tobias Drevland Lund (R) []: La meg igjen slå fast at det er gode forbedringer som gjøres her i dag – så har jeg startet med det positive.

Så til spørsmålet mitt: Vi har et forslag her i dag om en full gjennomgang av statsansatteloven. Det er et krav fra bl.a. NTL som strekker seg mange år tilbake i tid. Spørsmålet mitt er: Hvorfor kan ikke regjeringen gå god for et sånt forslag om å gjøre en full gjennomgang, nettopp for å styrke stillingsvernet, nettopp for å gjøre forbedringer for de statsansatte ut over de forbedringene som gjøres her i dag?

Statsråd Karianne O. Tung []: Regjeringen har vært opptatt av at det ikke bør være andre regler i statlig sektor enn det er i det øvrige arbeidslivet. I denne omgangen har vi vært opptatt av å sørge for hele, faste stillinger, og av å gjøre de endringene i statsansatteloven som tilsvarer endringene i arbeidsmiljøloven.

Tobias Drevland Lund (R) []: Som jeg også sa i mitt innlegg, er det ganske stor enighet blant de fire store hovedsammenslutningene om å gjøre endringer i statsansatteloven. Derfor burde det også være mulig for regjeringen å være mer offensiv og kunne ha en full gjennomgang, som bl.a. NTL har krevd i mange år nå, og helt siden denne regjeringen tiltrådte. Så spørsmålet mitt er om ikke regjeringen kommer til å endre mening, og at man i hvert fall i neste stortingsperiode kunne se på en full lovgjennomgang.

Statsråd Karianne O. Tung []: Jeg ønsker ikke å forskuttere neste stortingsperiode. Jeg kan ha sansen for mange av de innspillene og forslagene som kommer fra hovedsammenslutningene, men i denne omgang har vi altså vært opptatt av å endre statsansatteloven i tråd med de endringene som ble gjort i arbeidsmiljøloven i 2022.

Presidenten []: Replikkordskiftet er omme.

Flere har ikke bedt om ordet til sak nr. 6.