Stortinget - Møte torsdag den 13. februar 2025 *

Dato: 13.02.2025
President: Masud Gharahkhani

Søk

Innhold

*) Referatet er ennå ikke korrekturlest​.

Sak nr. 6 [13:30:30]

Interpellasjon fra representanten Sveinung Stensland til forsknings- og høyere utdanningsministeren: «Danmark har nylig lansert en nasjonal strategi for livsvitenskap. Denne sektoren utgjør allerede 20 pst. av dansk eksport og sysselsetter over 63 000 personer. Norge har mange av de samme forutsetningene som Danmark, med sterke forskningsmiljøer, solid økonomi og velutviklet helsesektor, men mangler en samordnet nasjonal satsing. Vi har også en helseindustri, men uten like stor eksport som våre naboland. Vi må sikre at Norge ikke går glipp av muligheter innen denne fremtidsnæringen, særlig ved å styrke samarbeidet mellom akademia og næringsliv, etablere bedre risikoavlastning, skattesystem og finansiering samt utnytte våre fortrinn innen digitalisering og helsedata. Vil statsråden ta initiativ til en helhetlig norsk livsvitenskapstrategi tilsvarende den man har lansert i Danmark?»

Talere

Sveinung Stensland (H) []: Først en liten korrigering: Jeg sendte interpellasjonen til næringsministeren, men hun stolte så mye på sin nye kollega at hun er satt til å svare på den. Så hjertelig velkommen til Stortinget til statsråden!

Vi må følge nøye med på Danmarks livsvitenskapsstrategi. Vårt naboland har satt seg et ambisiøst mål. Det er å bli Europas ledende livsvitenskapsnasjon innen 2030, og det er ikke tomme ord. Det bygger på imponerende resultater.

I 2023 nådde Danmark eksport av livsvitenskap 174 mrd. danske kroner, tilsvarende 20 pst. av landets totale eksport. Dette er mye mer enn noe nordisk. Sektoren sysselsetter over 63 000 mennesker på tvers av kompetansenivåer i Danmark. I 2021 bidro bransjen alene med 36,5 mrd. danske kroner i skatteinntekter.

Danske livsvitenskapsselskap investerte nesten 16 mrd. kr i forskning og utvikling i 2020. Offentlig helseforskning mottok over 12 mrd. kr i 2022, noe som gjør dette til Danmarks største forskningsområde. Den danske strategien har flere sentrale elementer vi bør merke oss her i Norge. De vil øke antallet nye levedyktige selskap. De vil tiltrekke seg utenlandske investeringer og styrker posisjonen sin i EU. Målet er å doble eksporten, til 350 mrd. danske kroner innen 2030. 2024-tallene har akkurat kommet, og de viser at de er på god vei.

Danmark har identifisert flere utfordringer som også er relevante for oss. De er ledende på publisering av forskningsartikler, men sliter med å omsette denne kunnskapen til bærekraftig virksomhet. Det er begrenset tilgang til risikokapital, som hindrer at lovende løsninger når markedet. De møter også utfordringer med sikker tilgang på kvalifisert arbeidskraft. For å møte disse utfordringene har Danmark utviklet en omfattende tiltakspakke. De vil fremme samarbeid mellom forskningsinstitusjoner, helsevesen og næringsliv. De vil forbedre tilgang til kapital gjennom offentlig–privat partnerskap. Vi satser på bedre utnyttelse av helsedata og kunstig intelligens, og de vil akselerere innføringen av nye medisiner og forenkle etableringen av produksjonsanlegg.

Internasjonalt samarbeid står sentralt. Danmark vil styrke sine bilaterale forbindelser og aktivt forme EUs reguleringer. De erkjenner at helseindustrien opererer i en ny geopolitisk virkelighet preget av økte spenninger og regionalisering.

Denne strategien viser hvordan et land på størrelse med Norge kan bygge en betydelig eksportnæring basert på kunnskap og innovasjon. Den viser verdien av langsiktig målrettet satsing og tett samarbeid mellom offentlige og private aktører.

Jeg oppfordrer regjeringen til å vurdere lignende tiltak for å styrke norsk livsvitenskap. Vi har mange av de samme forutsetningene som Danmark med høyt utdanningsnivå, solid forskningsinfrastruktur og et velfungerende helsevesen, men vi mangler en helhetlig strategi for å utnytte potensialet.

Så la oss lære av Danmark. La oss utvikle en ambisiøs nasjonal strategi for livsvitenskap. Dette handler ikke bare om økonomisk vekst og arbeidsplasser. Det handler om å bygge en kunnskapsbasert økonomi for framtiden, om å sikre bedre pasientbehandling og om å bidra til løsninger på globale helseutfordringer.

Helseindustrien er en av Norges mest høyproduktive næringer med en årlig eksport på 22 mrd. kr. Nå er det oppdatert til 27 mrd. kr i fjor, hvorav legemidler utgjør 70 pst. Men vi risikerer å sakke akterut. Våre konkurrenter har betydelige private investeringsfond og offentlige støtteordninger, slik som Nederland, som nylig investerte 2 mrd. euro i produksjon av medisinske isotoper.

For å nå målet om 50 pst. økning i fastlandseksporten innen 2030 må vi handle raskt. Dette krever to hovedgrep – å styrke eksisterende eksportbedrifters konkurransekraft gjennom kraftigere virkemidler som matcher industriens investeringer og å øke vår attraktivitet for internasjonale investeringer og kompetanse.

Vi må lære av Danmarks suksess. Deres målrettede strategi og aktive promotering gjennom uteapparatet gir resultater. Norge har fremragende fagmiljøer, men mangler kraftfulle virkemidler for risikoavlastning og infrastruktur. Danmark har altså nylig lansert en ny strategi. Norge har mange av de samme forutsetningene som Danmark med sterke forskningsmiljø, solid økonomi og velutviklet helsesektor, men vi mangler altså en samordnet nasjonal satsing. Vi har også en helseindustri, men uten like stor eksport som våre naboland.

Vi må sikre at Norge ikke går glipp av muligheter innen denne framtidsnæringen, særlig ved å styrke samarbeidet mellom akademia og næringsliv. Vi må etablere bedre risikoavlastning, skattesystem og finansiering, samt utnytte våre fortrinn innen digitalisering og helsedata. Spørsmålet mitt er veldig enkelt: Vil statsråden ta initiativ til en helhetlig norsk livsvitenskapsstrategi tilsvarende den man har lansert i Danmark?

Statsråd Sigrun Aasland []: Takk til interpellanten for spørsmålet om et viktig fagfelt. Livsvitenskap er et bredt fagfelt, som handler om levende organismer og struktur, oppbygging og funksjon. Det inkluderer en rekke disipliner og er et tverrfaglig forskningsfelt. Livsvitenskap er viktig for vår forståelse av helse, sykdommer, medisinske behandlinger, landbruk, miljøvern og mange andre områder som er avgjørende for menneskelig velferd og bærekraft.

Den danske strategien «Strategi for life science frem mod 2030» handler om et mer avgrenset område av livsvitenskap, nemlig om helse, slik som legemidler, medisinsk bioteknologi og medisinsk utstyr, hjelpemidler, velferdsteknologi, helseapplikasjoner og KI-løsninger. Det er viktige temaer, men det er også et avgrenset område av livsvitenskap som fagfelt.

Jeg helt enig med interpellanten i at vi må sikre at Norge ikke går glipp av muligheter innen helsenæringen. Norge har en helseindustri som sysselsetter omtrent 11 000 personer. Den norske helsenæringen hadde i 2021 en samlet omsetning på 65 mrd. kr. Av dette var omtrent 22 mrd. kr inntekter fra eksport, og dette skal øke. Vi jobber derfor strategisk med helsefeltet og helsenæringen.

Helse er allerede et av seks prioriterte områder i langtidsplanen for forskning og høyere utdanning. Vi har allerede flere strategier og planer som berører disse feltene, selv om vi ikke har en samlet strategi for hele livsvitenskapsfeltet. Jeg har lyst til å gi noen eksempler på dette.

Regjeringen la i 2023 fram et veikart for helsenæringen, der politikk for utvikling av helsenæringen er et sentralt tema. Videre skal regjeringen etablere en kompetanse- og nettverkshub for legemiddelproduksjon, og et oppdrag om dette er gitt til Siva, Innovasjon Norge og Forskningsrådet. Regjeringen la også i fjor fram en eksportsatsing for helse, med 15 tiltak som følges opp nå.

Livsvitenskapsbygget ved universitetet i Oslo blir et felles bygg for ledende universitets- og sykehusmiljøer innenfor livsvitenskap. Det vil bidra til økt internasjonal konkurransekraft, og i tilknytning til bygget etableres innovasjonsdistriktet Kunnskapsbyen i Oslo. Helse og omsorg er også det største tematiske forskningsområdet i Norge og er nå det nest største utdanningsområdet målt i antall studenter. HelseOmsorg21-rådet har representanter fra helseforetak, universitets- og høyskolesektoren, brukerorganisasjoner, helsenæringen og kommunesektoren, og rådet skal legge til rette for koordinering på tvers av offentlig, privat og frivillig sektor innenfor områdene forskning og innovasjon på helseområdet.

Interpellanten nevner våre fortrinn knyttet til gode og omfattende helsedata. Vi videreutvikler Helsedataservice, som er en nasjonal tjeneste for tilgjengeliggjøring av helsedata, og Folkehelseinstituttet er ansvarlig for utviklingen som skjer i samarbeid med offentlige aktører, forskere og næringsliv.

Regjeringen fortsetter satsingen i den nasjonale handlingsplanen for kliniske studier. Kliniske studier er viktige både for pasientene, for fagmiljøer i tjenesten og for næringslivet, og vi har etablert seks NorTrials-sentre ved landets universitetssykehus. NorTrials skal øke antallet kliniske studier i Norge, der det er partnerskap mellom spesialisthelsetjeneste og helsenæringen.

Vi har også kommet langt innenfor persontilpasset medisin i Norge, og vi har initiativer innenfor presisjonsdiagnostikk, behandling som er oppstått etter en kraftsamling i fagmiljøene og samvirke med helsenæringen. Dette også et viktig tema i prioriteringsmeldingen for helse, som regjeringen legger fram før påske.

Vi har fremragende, sterke forskningsmiljøer i Norge i hele bredden av feltet livsvitenskap. Regjeringen jobber ambisiøst, effektivt og strategisk med å styrke disse videre. Vi gjør det sterkt i EUs rammeprogram. Jeg minner om at vi også har to nobelprisvinnere innenfor feltet livsvitenskap. Jeg kommer til å følge opp dette arbeidet i de strategiene, handlingsplanene og gode initiativene vi allerede har, og kommer derfor ikke til å ta initiativ til et nytt strategiarbeid nå.

Sveinung Stensland (H) []: Takk for svaret. Det var forbilledlig tydelig på at en ny strategi, det vil vi ikke ha. Men jeg vil ha det, og jeg har ikke tenkt til å stoppe å snakke om det. Ja, det er mye bra som blir gjort – som det blir beskrevet – men jeg savner mer helhet og et klarere mål.

I en brennfersk rapport fra Menon Economics – som kom på tirsdag, så vidt jeg vet – vises det at norsk helseindustri har en sammensatt utvikling, med både positive trender og utfordringer. Fremtidsutsiktene er lovende, med forventninger om fortsatt vekst, og eksporttallene viser en positiv trend, men bak dette skjuler det seg noen bekymringsfulle trekk. Lønnsomheten i bransjen har falt markant siden 2020. Det kan vi lese om i Dagens Medisin i dag. Driftsmarginene har sunket, og eksportveksten må også ses i lys av kronekursen, som jo har blitt svekket nesten 30 pst. i samme periode. Særlig bekymringsfullt er konsentrasjonen av eksport hos noen få aktører. De åtte største eksportørene står nå for 88 pst. av eksporten – opp fra 78 pst. i 2021. Det gjør næringen sårbar for enkeltselskapenes strategiske beslutninger. Av disse bedriftene er det bare tre av en viss størrelse som eksporterer noe annet enn legemidler, og det er Vingmed, Laerdal og ett til, som jeg ikke kommer på i farten. Nedgangen innen forskning og utvikling vekker også bekymring. FoU-investeringene har falt med 17 pst. fra 2021 til 2023. Samtidig ser man en markant nedgang i antall nye patenter. Antall bedrifter med industriell produksjon i Norge har også sunket betydelig, fra 60 i 2020 til bare 37 i dag, og kun fire av ti bedrifter som driver med FoU i Norge, har også produksjon her, noe som indikerer en urovekkende trend med utflytting av produksjon.

Denne uken gikk Norway Life Science 2025 av stabelen. Der var en opptatt av å ta i bruk nye innovasjoner raskere, bedre tilgang på risikokapital, bedre tilgang på helsedata og et mer målrettet virkemiddelapparat. Flere aktører forteller om problemer med tilgang på risikokapital og tilsvarende vanskeligheter med å få høykompetent personell til Norge. Begge deler skyldes et skattesystem som gir massiv skatteflukt fra Norge. De store selskapene legger aktiviteten der produktene deres blir tatt i bruk, noe som blir bekreftet av flere internasjonale selskap denne uken, og der er Norge langt bak teten. Det bekrefter statistikken. Vi er trege med å ta i bruk nye legemidler, og det straffer seg i form av at mindre aktivitet blir lagt til Norge. Legemiddelpolitikken, forskningspolitikken, skattepolitikken og ikke minst hvordan vi kjøper inn varer og tjenester til det offentlige, må henge sammen, og det gjør det ikke i dag. Vi har fire legemiddelpolitiske mål. Et av dem er lavest mulig pris, et annet er å legge til rette for innovasjon, og bare det med pris blir tillagt vekt.

Her er det jeg ønsker som forpliktelser i en norsk strategi: raskere bruk av nye innovasjoner, helsetjenesten må få raskere tilgang på produkter, bedre forskning på og utnyttelse av helsedata, bedre tilgang på kapital og infrastruktur for oppstart av biotek-bedrifter, bedre rammebetingelser for produksjon og utenlandske investeringer, et bedre internasjonalt samarbeid, spesielt innen Norden, og, til slutt, et skattesystem som tiltrekker seg kapital og talenter – ikke det motsatte.

Statsråd Sigrun Aasland []: Jeg er enig med representanten i at det er behov for et tettere samarbeid mellom forskning og næringsliv. Norsk finansiering av forskning fra offentlig sektor ligger godt på nivå med land vi liker å sammenligne oss med. Der vi ligger dårlig an, er næringslivets bidrag til forskning. Draghi-rapporten peker på at det er helt avgjørende for å sørge for at fremragende forskning og innovasjon også kommer ut i konkurransedyktig næringsliv, ny aktivitet og eksport.

Jeg har lyst til å trekke fram noen svært spennende, gode forskningsmiljøer i Norge og styrken i dem. Vi har den høyeste returandelen av alle land i EUs rammeprogram hvis vi ser på tallene per FoU-årsverk, og vi er særlig sterke i den delen som handler om globale utfordringer og industriell konkurransekraft, hvor livsvitenskapene utgjør en betydelig andel. Vi har – som jeg nevnte – nobelprisvinnerne May-Britt Moser og Edvard Moser, som er kjent for sitt banebrytende arbeid innen nevrovitenskap. De vant Nobelprisen i medisin i 2014, sammen med John O’Keefe, for oppdagelsen av gitterceller i hjernen.

Et fremragende eksempel på et spennende prosjekt som får finansiering fra svært høythengende fond, er det store CCU-prosjektet – «carbon capture and utilization» – PYROCO2, som har et budsjett på 43 mill. euro. SINTEF, NORCE, Norner, Herøya Industripark og Telemark fylkeskommune samarbeider der med 19 partnere fra 11 land om bioprosessering, der CO2 fra industrien brukes som karbonkilde.

Det er bare ett av mange eksempler på fremragende, spennende forskningsmiljøer der næringsliv, offentlig sektor og forskere i Norge jobber sammen. Der har vi et stort potensial. Regjeringen jobber hardt for å ta fram forskning til enda mer innovasjon og konkurransekraft. Det skal vi gjerne samarbeide om, men jeg mener at et strategiarbeid for hele dette store feltet ikke er den mest effektive måten å fremme dette på.

Alfred Jens Bjørlo (V) []: Eg vil også aller først nytte høvet til å gratulere og ønskje velkomen den nye statsråden på ein svært viktig post i regjeringa, og eg vil takke interpellanten for å ha sett temaet livsvitskap på dagsordenen.

Eg tenkjer at eg kanskje er litt overraska over at statsråden går såpass i forsvar som hun gjer, på å seie at vi gjer nok i dag. Eg trur det må gå an å ha to tankar i hovudet på det området vi snakkar om no. Ja, det er riktig at det skjer mykje positivt. Vi satsar mykje innanfor det breie livsvitskapsområdet og innanfor helsenæringane spesifikt, men det må òg vere råd å erkjenne det som eg oppfattar at er hovudpoenget med interpellanten sitt initiativ, nemleg at heile livsvitskapsområdet er eit felt som no veks i eit kraftig omfang internasjonalt. Det er ein enorm vekst. Ikkje minst i våre nordiske naboland Danmark og Sverige, og for så vidt også elles i Europa og i USA, ser vi at desse næringane er noko av det som verkeleg driv den norske økonomien.

I Noreg går det framover, ja, men det går med små steg framover i forhold til den veksttakta som hadde vore mogleg, og som er nødvendig viss vi er einige om at helsenæringane og dei øvrige livsvitskapane er noko av det som verkeleg skal vere blant dei store næringane som skal overta og bli sentrale i norsk økonomi i åra framover.

Då er det rett, som interpellanten seier. Seinast denne veka kom det ein ny rapport om eksport i helsenæringa, som viser at det står nesten på staden kvil i eksportverdi for helsenæringane i Noreg, viss vi ser vekk frå valutajustering for kronekursen. Det gjer det ikkje i våre naboland, for å seie det forsiktig.

Det er også rett, som statsråden seier, at når det gjeld forskingsinnsats, ligg vi godt an i Noreg på den offentlege, statlege delen av forskingsinnsatsen og svakare på den private. Det er rett. Samtidig er ikkje det noko der ein berre kan knipse med fingrane og seie at ok, då har vi løyst det – vi berre skrur opp det private og gjer det same som i Sverige og Danmark. Så rett fram er det ikkje, for næringsstrukturen i Sverige og Danmark ein heilt annan enn i Noreg. Vi har per i dag ikkje noko i Noreg som tilsvarar Wallenberg-stiftelsen i Sverige eller Novo-stiftelsen i Danmark. Vi skulle ønskt at vi hadde det, og vi må kunne håpe og tru at vi greier å byggje det opp over tid, men per i dag er vi faktisk avhengige av å få til eit mykje tettare og meir strategisk samspel mellom det næringslivet vi trass alt har, og staten.

Eg trur staten må ta ei aktiv rolle i å vere navet i den kraftig utvida innsatsen vi no skal gjere framover, ikkje nødvendigvis at alt skal løysast med statlege løyvingar, men at vi må erkjenne at vi har ein annan næringsstruktur i Noreg enn ein har i Sverige og Danmark. Det krev at staten finn ei anna rolle, og at vi finn vår strategi og vår veg i korleis vi skal ta ut veksten i livsvitskapane vidare framover.

I den samanhengen trur eg den typen overordna strategi som representanten Stensland inviterer til og føreslår, kan vere ein veg å gå. I dag oppfattar eg nok litt mykje at vi berre seier at jo, men staten gjer sin del, og no er det det private som må stille opp. Det tek ikkje høgd for at vi har ein annan næringsstruktur som ikkje er samanliknbar med den i Sverige, Finland og andre naboland. Der trur eg vi må erkjenne at vi må tenkje nytt, alle saman. Dette handlar om kapital. Det handlar om at vi ikkje greier å få nok rasktveksande, store bedrifter med eigarskap og base i Noreg ut av dei framståande forskingsmiljøa vi har, innanfor både helse og andre livsvitskapar. Det handlar om skattepolitikk, det handlar om annan type kapitalreising, og det handlar om at vi også verkeleg må byggje på å styrkje dei fantastiske miljøa vi har, som statsråden nemner, rundt Oslo Science City – Kunnskapsbyen i Oslo – og andre initiativ.

Vi har moglegheiter, men eg trur likevel det at staten tek ein tydelegare strategisk rolle vidare framover for å utvikla desse store, nye næringane, er ein viktig debatt å reise vidare framover. Difor er Venstre einig med representanten Stensland i at dette no er ein debatt der vi må pushe på, og ikkje berre seie at vi ikkje treng ein slik strategi, for dette går fint.

Sveinung Stensland (H) []: Dette utviklet seg jo nesten til en intim samtale her, for det var dessverre bare Venstre som tok ordet ut over statsråden. Det understreker det jeg sa i festlig lag her en kveld, at er du opptatt av livsvitenskap, er det to partier du kan stemme på, og det er Venstre og Høyre. Det ser vi jo nå her i salen.

Jeg vil takke statsråden, som har etablert god oversikt over feltet hun er satt til å forvalte. Det er helt åpenbart. Så er vi uenige i konklusjonen, men jeg har forståelse for at hun svarer som hun gjør.

Det pekes på at det gjøres mye fremragende forskning i Norge, at vi har mye å være stolte av i Norge, nobelpriser og alt mulig, men utfordringen er å få materialisert dette til næring. Veldig mange gode ideer for Norge blir solgt ut og blir business andre steder. Sånn er det bare, og det er det jeg ønsker å snu.

Når det gjelder forskning og utvikling: Ja, det brukes offentlige midler til FoU, og de private må komme etter. Gjennom oljefondet er Norge, så vidt jeg vet, verdens største investor i «big pharma», i store selskaper som er verdt ti ganger så mye som Equinor. Eli Lilly, f.eks., er verdt elleve ganger Equinor, så vidt jeg husker. Disse selskapene bruker 20–25 pst. – jeg gjentar: 20–25 pst. – av omsetningen på FoU. Det er de pengene vi må få til Norge, men de kommer ikke. Senest i går fikk jeg høre at de kommer ikke til Norge, for vi tar ikke i bruk innovasjonene, og det er veldig dumt å bruke masse penger på innovasjon om vi ikke har råd til å bruke innovasjonene. Vi burde rett og slett ha som mål at flere av disse midlene blir brukt på forskning i Norge. Norge var en stormakt innen kliniske studier. 4 S-studien innenfor kolesterolbehandling, som var «groundbraking», som det heter på nynorsk, ble gjort i Norge. Dette skjer ikke lenger. Dette skjer ikke lenger fordi vi har mistet litt farten, og det skyldes selvfølgelig i stor grad at det er andre næringer som har overskygget denne.

Helsetjenesten, sykehussystemene, ser på produktene vi omtaler som helsenæring i stor grad som utgifter. I mitt første innlegg var jeg inne på de legemiddelpolitiske målene. Det er jo selvfølgelig lavest mulig pris, men det er også rask tilgang, det er innovasjon og rettferdig fordeling av legemidler, men vi må faktisk begynne å se på dette som noe mer enn en kostnad. Én ting er at det er forretningsmuligheter her, men det handler om å gjøre livet bedre for folk. En sparer sykehusdøgn, en sparer transplantasjoner, en sparer behandling i kommunehelsesektoren, og man må faktisk ta med den delen av regnskapet.

Ett eksempel: For noen år siden var det stor diskusjon om innføring av et nytt middel mot cystisk fibrose i Norge. Pasientene som bruker dette middelet – som etter hvert kom – har 85 pst. lavere behov for transplantasjoner, 72 pst. lavere risiko for død og 79 pst. lavere grad av lungeforverringer. Det er det jeg snakker om. Vi må komme raskere i gang. Da vil vi også tiltrekke oss mer forskning, og da trenger vi en strategi for å få til dette. Takk for debatten!

Statsråd Sigrun Aasland []: Jeg vil minne representanten Stensland om at det er tre partier i denne samtalen. Også Arbeiderpartiet er opptatt av å styrke feltet livsvitenskap.

Til representanten Bjørlo: Jeg vil minne om at spørsmålet i interpellasjonen var et ja- eller nei-spørsmål på om jeg vil ta initiativ til en helhetlig strategi. Det har jeg svart nei på. Det betyr ikke at vi ikke skal jobbe hardt med dette feltet. Jeg mener en ny strategi ikke er en forutsetning for å jobbe strategisk.

Det er også sånn at selv om noe er godt, kan det alltid bli bedre, og det er et livssyn jeg vet at både helseministeren og næringsministeren deler med meg i mange av spørsmålene representanten tar opp. Vi jobber hardt med å styrke infrastruktur, rekruttering og finansiering for å fortsette å videreutvikle de sterke forskningsmiljøene vi har i Norge på dette feltet, og ikke minst sørge for at de kan tas videre i løsninger som er med på å løse våre store utfordringer framover.

Jeg er enig med representanten Stensland i at vi må tenke nytt om hvordan vi i større grad skal få næringslivet på banen i finansiering av FoU. Det er ikke nødvendigvis sånn at vi skal gjøre det helt likt som alle andre land. Dette er et arbeid som vi er i gang med å utforske videre, og der jeg ser fram til et godt samarbeid.

Presidenten []: Då er debatten i sak nr. 6 ferdig.