Stortinget - Møte onsdag den 19. juni 2024

Dato: 19.06.2024
President: Masud Gharahkhani
Dokumenter: (Innst. 401 S (2023–2024), jf. Dokument 8:141 S (2023–2024))

Søk

Innhold

Sak nr. 2 [10:28:09]

Innstilling fra næringskomiteen om Representantforslag fra stortingsrepresentantene Bengt Rune Strifeldt, Sivert Bjørnstad, Dagfinn Henrik Olsen og Per-Willy Amundsen om en bærekraftig reindriftsforvaltning (Innst. 401 S (2023–2024), jf. Dokument 8:141 S (2023–2024))

Talere

Presidenten []: Etter ønske fra næringskomiteen vil presidenten ordne debatten slik: 3 minutter til hver partigruppe og 3 minutter til medlemmer av regjeringen.

Videre vil det – innenfor den fordelte taletid – bli gitt anledning til inntil seks replikker med svar etter innlegg fra medlemmer av regjeringen, og de som måtte tegne seg på talerlisten utover den fordelte taletid, får også en taletid på inntil 3 minutter.

Alfred Jens Bjørlo (V) [] (ordførar for saka): Det er ei ganske naturleg vidareføring frå sak nr. 1 til sak nr. 2 i dag. Begge handlar om reindriftsforvaltning. Tematikken er den same som det debatten gjekk på i førre sak, men denne saka handlar om eit representantframlegg frå Framstegspartiet om ei berekraftig reindriftsforvaltning, med diverse framlegg som forslagsstillarane vil gjere greie for sjølve, knytte til reduksjon av reintal, større kommunal råderett over reindriftsforvaltninga osv.

Framlegga som kjem frå Framstegspartiet, får ikkje tilslutning frå resten av komiteen. Det komiteen står samla om i saka, er at her er reelle balansegangar som vi må ta på alvor. Reindrift er ei næring som utgjer livsgrunnlaget for mange menneske og er ein grunnleggjande føresetnad for samisk kultur og samfunnsliv. Reindrift er ei spesiell næring fordi det er dyr som er på utmarksbeite heile året, med beiteområde som varierer og strekkjer seg over svære område, samtidig som vi som samfunn har eit ansvar for at reindriftsforvaltninga skjer på ein berekraftig måte. Ein samla komité viser òg til at statsråden etter vårt syn gjer godt greie for korleis regjeringa og departementet, i samråd med næringa sjølv, arbeider for å tilpasse reintalet til beitegrunnlaget, og til at tidlegare vedtak om reduksjon i talet på dyr i det alt vesentlege blir følgde opp.

Så vil eg på vegner av Venstre understreke at sjølv om vi i dag røystar mot framlegga frå Framstegspartiet, anerkjenner vi at problemstillingane som representanten Strifeldt og Framstegspartiet tek opp, er heilt reelle, og at vi er nøydde til å ha grundige diskusjonar om korleis vi sikrar ei betre framtidig berekraft i reindriftsforvaltninga. Sett frå Venstre sin ståstad er det difor viktig når statsråden no varslar at Landbruks- og matdepartementet gjennomgår reindriftslova, medrekna føresegner om reduksjon av reintalet, at det er eit arbeid som får prioritet og blir teke på alvor, og der berekrafta i reinstammen og reinforvaltninga blir lagt stor vekt på. Det arbeidet ser vi fram til, og det er for oss ein viktig grunn til at vi røystar mot framlegga som ligg her. Vi ser fram til det arbeidet og at det får prioritet frå regjeringa.

Bengt Rune Strifeldt (FrP) []: Reindriften er viktig for næring, sysselsetting og økonomi i mange samiske lokalsamfunn, og reindriften er viktig som forvalter av samisk kultur, språk og samfunnsliv. Det er derfor viktig at reindriftsnæringen i større grad utvikles som en rasjonell, markedsorientert næring som er bærekraftig i et langsiktig perspektiv. Vi vil påpeke viktigheten av at økologisk, økonomisk og kulturell bærekraft er likestilt.

Reintallet i Finnmark er nær doblet fra 1970 og fram til i dag. Det er om lag 150 000 rein, og i perioder fram til 2015 var reintallet betydelig høyere. I samme periode er betydelig beitemark frigitt ved at jordbruk er lagt ned, og jordbruksarealet er redusert fra 109 000 dekar til 91 000 dekar i Finnmark. Samtidig er antall sauebruk i Finnmark redusert fra 2 126 jordbruksbedrifter med sau i 1970 til 129 i 2019, så det er også blitt mindre press på utmarksbeitet.

Et reintall som er tilpasset beitegrunnlaget, er avgjørende for å nå målet om en bærekraftig reindrift. Etter at reindriftsloven av 2007 ble iverksatt, er det gjennomført reduksjonsprosesser i Finnmark. Innrapporterte tall per 1. april 2015 viste at sidaandelene i all hovedsak hadde fulgt opp gitte reduksjonsvedtak. I dag er det meste av beitekapasiteten utnyttet maksimalt, i enkelte områder utover det som er økologisk bærekraftig. Med de siste års gjentatte beitekriser må det gjøres nye vurderinger av om reintallet er i samsvar med beiteressursene.

Det er stor variasjon mellom reinbeitedistriktene når det gjelder gjennomsnittsvekt. I årene etter 2015 har enkelte distrikter hatt gjennomsnittsvekter på under 15 kg per kalv, av disse noen helt nede i 13,8 kg per kalv. På den andre enden av skalaen er det flere distrikter som har gjennomsnittsvekter på oppunder 26 kg. Det viser at det er nødvendig med en grundig gjennomgang av reintallet i de enkelte reinbeitedistriktene, for å sikre en økologisk bærekraftig reindrift for framtiden.

Statsråden åpner i sitt brev til Stortinget for å se på reduksjon av øvre reintall i forbindelse med en helhetlig gjennomgang av reindriftsloven. Det er avgjørende at naturmangfold og økologisk bærekraft er retningsgivende for fastsettelse av øvre reintall.

Det har dukket opp stadig flere saker der reindriften har gått på bekostning av både privat og offentlig eiendom, uten at det er blitt sanksjonert. Det er et økende problem at enkelte reineiere ikke forholder seg til norsk lov eller til pålegg om å fjerne reinsdyrene fra andres eiendom. Det er et gjentagende problem at reinsdyr tar seg til rette i hagene til folk, på dyrket mark og på kirkegårder.

Med det tar jeg opp Fremskrittspartiets forslag.

Presidenten []: Representanten Bengt Rune Strifeldt har tatt opp de forslagene han refererte til.

Statsråd Geir Pollestad []: Eg har lyst til å starta med å seia at eg som reindriftsminister er glad for at me diskuterer reindriftssaker i Stortinget. Eg synest for så vidt òg det var fint at reindriftsavtalen i år vert behandla på ein annan dag enn jordbruksavtalen, sånn at det ikkje druknar i den.

Ei økologisk, økonomisk og kulturelt berekraftig reindrift har vore ei målsetjing i reindriftspolitikken sidan behandlinga av St.meld. nr. 28 for 1991–1992. Hovudmåla med politikken har lege fast over tid. Eg har lyst til å minna representanten frå Framstegspartiet om at det på veggen i departementet heng tre statsrådar – tidlegare statsrådar, heldigvis – frå Framstegspartiet som har vore sentrale i utforminga av reindriftspolitikken dei seinare åra. Det kan ein jo ta med seg.

Det er brei politisk einigheit om at reindriftsnæringa skal vera berekraftig i eit langsiktig perspektiv. Dagens reindriftsutøvarar skal ha moglegheit til å driva tradisjonell reindrift samtidig som dei tek vare på moglegheitene for framtidige generasjonar. Reindrifta er basert på bruk av heilårs utmarksbeite og beiteområde tilpassa flyttemønsteret og årstidsvariasjonane i reindrifta. Dette er nettopp for å oppnå utnytting av marginale utmarksressursar.

Forvaltinga av reintalet på kommunenivå stussar eg litt over, for ut frå det som er driftsforma, meiner eg det vil vera svært lite formålstenleg å gjera. Samtidig vil eg understreka viktigheita av at kommunane har tilgang på nødvendig informasjon. Reindrifta vert driven uavhengig av kommune- og fylkesgrenser, og eg meiner det er rett at det er Statsforvaltaren som er fyrstelinjeforvaltinga for reindrift. Eg kan òg leggja til at det var ei endring som skjedde under tidlegare landbruksminister og noverande partileiar i Framstegspartiet, Sylvi Listhaug.

Så eit svar på innlegget frå Bjørlo: Det går føre seg eit arbeid med ein heilskapleg gjennomgang av reindriftsloven. Me er opptekne av ei brei forankring av den prosessen. Me skal snart senda forslaget på høyring, og målsetjinga er å få oversendt lovforslaget til Stortinget våren 2025.

Irene Ojala (PF) []: Fremskrittspartiets forslag er interessant, men spørsmålet er om det lar seg løse gjennom et Dokument 8-forslag. Før vi stiller spørsmål om reintallsreduksjon og økologisk bærekraft i reindriften, må vi bli enige om hvordan alle vi andre bruker arealene som reindriften bruker til beiteland, og hvordan vi forstår verdien av økologisk bærekraft og bærekraftig bruk av arealene – ikke bare i dag, men også til beste for framtidens generasjoner. Det andre er: Hvordan skal reindriften utvikles til å være en økologisk bærekraftig næring når arealene reindriften bruker til beite og kalvingsland, også er attraktive til bruk av andre aktører til f.eks. hyttebygging, veibygging, kraftlinjer og gruvedrift? Det er også grunn til å stille spørsmål om det er gjort tilstrekkelige økologiske bærekraftsanalyser på de arealene som nå planlegges brukt til vindkraftutbygging i Finnmark og andre steder. Jeg tenker at vi er nødt til å være litt konsekvente når vi snakker om økologisk bærekraft.

Staten har et stort ansvar for at antall rein har økt; det har representanten Strifeldt helt rett i. Innføringen av reindriftens næringsavtale i 1976 kom etter en tid med store utfordringer i reindriften. Næringsavtalen regnes som starten på reindriftssamisk samfunnsendring, en endring som gjorde reindriften til kjøttprodusenter på linje med kjøttproduksjonen i landbruket.

Næringsavtalen fra 1976 og ny reindriftslov i 1978 regnes av flere som starten på det høye reintallet vi fikk, og som reindriftsloven fra 2007 skulle ordne opp i ved å innføre selvstyre innenfor gitte rammer. Hovedtanken bak selvstyret er ifølge Landbruksdepartementet at «reindriften i utgangspunktet ikke skal behøve å være gjenstand for myndighetenes oppmerksomhet gjennom offentligrettslige reguleringer og vedtak.» Det betyr at når reintallet er for høyt, må den enkelte reindriftssiidaen selv bli enig om hvordan vedtaket skal gjøres. Blir de ikke enige, skal hver siidaandel – ifølge § 60 i reindriftsloven fra 2007 – redusere det overskytende antall rein forholdsmessig. Det fører til mange store konflikter. Reindriftsloven av 2007 tok nemlig ikke hensyn til at reindriftsutøvere, som mange andre i primærnæringer, ofte ikke har den juridiske kompetansen som må til for å løse problemene knyttet til reintallsreduksjon. Uenigheten løses som sagt i domstolene i dag. Det er store konflikter. Det er tidkrevende, og det er økonomisk utfordrende. Ofte er det en stor psykisk belastning for reindriftsutøverne og for dem som er involvert.

Jeg er for økologisk bærekraft i alle sektorer, men kan vi kreve at reindriften skal vektlegge økologisk bærekraft når annet næringsliv i Finnmark ikke er pålagt de samme måtene å drive eller bruke arealene på? Jeg synes Fremskrittspartiets representantforslag er interessant, men problemstillingen er for omfattende til at den kan løses gjennom et Dokument 8-forslag. Derfor stemmer Pasientfokus for komiteens tilråding.

Geir Jørgensen (R) []: Det er nesten så man får en liten tåre i øyekroken og blir rørt av Fremskrittspartiets omsorg for reindriften i to saker på rad. De som har fulgt Fremskrittspartiet og deres reindriftspolitikk gjennom mange, mange år, vet at sannheten er en helt annen. En kan jo stille spørsmålet: Er det for mange rein her i verden, og her i Norge, i forhold til beitegrunnlaget? Ja, vi kan ta den debatten. Men er det for mange hyttefelt? Er det for mange kraftledninger? Er det for mange regulerte vassdrag? Er det for mange mineralprospektører på de beitene som Fremskrittspartiet nå mener er så overbelastet av næringen selv?

Vi vet hva Fremskrittspartiet står for. Vi vet at Fremskrittspartiets soldater rundt omkring i alle kommuner der det drives reindrift, er de mest liberale til å gi dispensasjoner og åpne nye scooterløyper, en aktivitet som vi vet rammer reindriften på det hardeste når reinen er på sitt mest sårbare på slutten av en av en lang vinter.

Jeg vil trekke fram forslag nr. 5, hvor Fremskrittspartiet rett og slett er i ferd med å foreslå noe som vil bryte med de internasjonale konvensjonene vi har ratifisert i Norge. Menneskerettighetserklæringen artikkel 27 oppstiller en rett om at vi skal sørge for ikke bare å tåle at reindriften finnes, men også sørge for at det går bra med den. Når man da i et forslag i stortingssalen tar til orde for å sanksjonere reindriftsutøvere og vurdere å frata dem deres folkerettslige rett til å drive med rein om de har gjentatte overtredelser i boligområder, hager og kirkegårder, er dette langt over det vi som nasjon kan tillate oss. Jeg vil kanskje oppfordre representanten Strifeldt til å trekke dette forslaget, så vi slipper å ha dette stående i stortingssalen.

Bengt Rune Strifeldt (FrP) []: Jeg vil bare si til representanten Jørgensen først, at det er fullt mulig etter dagens reindriftslov å sanksjonere. Det er bare å bruke regelverket.

På veggen i departementet henger det bilder av tre landbruksministre fra Fremskrittspartiet som bidro til å redusere reintallet etter at det økte fram til 2019, etter mange år med Senterparti-styre.

Det er mange reinbeiteområder som har svært lav slakteproduksjon per livrein. Det vil være hensiktsmessig å stille produksjonskrav også til reindriftsnæringen, som vil kunne bidra til å sikre lavere reintall i vårflokk før kalving. Det er verdt å merke seg at enkelte reinbeiteområder har høy slakte- og totalproduksjon, slik som Polmak/Varanger, som har et snitt på over 10 kg per livdyr, mens reinbeitedistriktene i Vest-Finnmark har en slakte- og totalproduksjon på under 5,5 kg per livdyr. Til sammenligning har tamreinlagene i Sør-Trøndelag/Hedmark og reinlagene en slakte- og totalproduksjon på om lag 15 kg per livdyr. Et produksjonskrav på 8 kg per livrein vil bidra til å ta ut flere slaktedyr og produksjonen vil øke.

Oppdrett av kameler og andre kameldyr har egen næringskode, NACE-kode. Alle virksomheter i Enhetsregistret i Brønnøysundregistrene er registrert med egen næringskode, men reindrift med undernæringer har ikke egen næringskode. Det er ikke krav om at reindriften og ansatte registreres i AA-registeret. AA-registeret er et grunndataregister over arbeidsforhold i Norge som Nav eier og forvalter. Det vil være hensiktsmessig at reindriftsnæringen med undernæringer innlemmes i AA-registeret og gis egne næringskoder, slik at denne næringen også behandles tilnærmet likt med andre næringer.

Så er det bemerkelsesverdig at Landbruksdirektoratet ikke har oversikt over hvilke organisasjonsnummer som får tilskudd via reindriftsavtalen, eller hvilke organisasjonsnummer som er tilknyttet reindriften. Landbruksdirektoratet har ikke en slik oversikt, da de utbetaler tilskudd med utgangspunkt i personnummer. En slik praksis er svært uheldig, og reindriftsnæringen med undernæringer må likebehandles med landbruksnæringen, hvor det kreves organisasjonsnummer for utbetaling av tilskudd.

I forskrift om tilskudd til sidaandeler og reinlag framgår det at det ikke utbetales produksjonspremie for avgiftspliktig salgsinntekt som overstiger 650 000 kr per sidaandel og 1 250 000 kr per reinlag. Dette medfører at flere reineiere som har potensial til å slakte ut mer rein, velger å ikke gjøre det fordi det ikke er lønnsomt uten produksjonspremien.

Torgeir Knag Fylkesnes (SV) []: Berre ein liten merknad: Eg trur Framstegspartiet er heilt åleine i denne saka. Resten av Stortinget stiller seg ikkje bak nokon av forslaga Framstegspartiet har kome med – med mogleg unntak av Pasientfokus, som ser at det er noko interessant der. Dette går rett inn i ein klassisk konfliktmodell vi kjenner veldig godt frå Finnmark og andre delar av dei områda der det er stor reindriftsaktivitet, og der ein ønskjer å skape konflikt, ein ønskjer å få til mest mogleg motsetting mellom folk. Det er eit mål. Det er ei form for næring for partiet Framstegspartiet å nøre opp under den type konfliktar – ikkje å finne gode løysingar på korleis ein kan få til sameksistens, men korleis ein kan nøre opp under den type konfliktar.

Eg trur det er openbert for resten av Stortinget at arealbruken vi har hatt dei seinare tiåra, der storsamfunnet har behov for å utnytte areal på veldig mange ulike vis, anten det er vegar, kraftutbygging, næringsprosjekt, busetnad, hytter osv., har hatt ein effekt på moglegheitene til å drive reindriftsverksemd. I tillegg har vi klimaendringane, som gjer at beiteområda blir noko heilt anna enn dei tradisjonelt har vore. Vi ser korleis f.eks. klimasonene endrar seg no i Finnmark. Det har direkte innflytelse.

Det at dette er ei næring som er ekstremt pressa i utgangspunktet, er bakteppet. Det er det faktiske bakteppet. Da å auke konfliktnivået, at vi på Stortinget skal drive opp det konfliktnivået, meiner eg verkeleg det er ekstremt avgjerande at vi slår ned på. Vi må heller sjå på dette som ramme for politikk, ikkje gå inn i konfliktmodellar sånn som dette. Det er som eit von Triersk dogme, der vi har nokon rammer vi har sett oss sjølve; vi skal ha reindriftsnæring, vi skal ha ulike typar samfunnsføremål, og så ligg kompleksiteten i politikken i å finne løysingar på det som gjer at vi alle kan eksistere ved sida av kvarandre. Det er vanskeleg, men det er den vegen ein må gå. Likevel er det andre parti som heller vel å nøre opp under konflikt, for det er det som skapar god næring og utvikling for eige parti.

Irene Ojala (PF) []: Jeg skal bare gi Fylkesnes en kort kommentar: Hvis han har forstått det sånn at jeg støtter Fremskrittspartiets reindriftspolitikk, har jeg sannsynligvis forklart meg veldig dårlig. Vi støtter ikke Fremskrittspartiets reindriftspolitikk, men vi mener at arealene i Finnmark, uansett hva vi driver med, må ivaretas etter et økologisk bærekraftsprinsipp, og vi kan ikke si at reindriften selv skal være ansvarlig for den driften. Det er blitt sånn i dag at uansett hva reindriften gjør, fører det til kjempestore konflikter i Finnmark. De som snakker om beite på gravstøtter og rundt omkring, har en populistisk innstilling til dette, og jeg ønsker ikke å ta den debatten her i dag, for regjeringen har sagt at de skal se på reindriften, reindriftsavtalen og reindriftsloven på nytt, og da forventer jeg at vi skal høre hva de kommer fram til. Jeg forventer at Senterpartiet og Arbeiderpartiet gjør en svært grundig jobb, sånn at vi får slutt på de konfliktene som vi har i Finnmark, for de er altoppslukende og de er ødeleggende for reindriften.

Mikkel, en stor reindriftsutøver, sa til meg i går: Hver eneste gang jeg åpner avisen, er det noe negativt om meg og min familie, om vår driftsenhet og hva vi holder på med. Han sa også at hver gang han får et brev fra den norske stat, skal de ha noe fra ham. Det er aldri slik at de kommer til ham og sier at nå skal vi hjelpe deg med å løse de utfordringene dere har, med både reintallsreduksjon og annet. Det skjer ikke. Det var derfor jeg ikke tok den saken videre. Så jeg vil ha meg frabedt at jeg driver med en politikk overfor reindriften som er i strid med menneskerettighetene eller annet. Pasientfokus har støttet reindriften, 30 pst. av velgerne til Pasientfokus kommer fra Kautokeino kommune, og jeg har stor respekt for måten de jobber på. Og når de nå er på vei til kysten – og er på kysten – så har de, for å si det rett ut, et helvete i den behandlingen de får av mange fra kysten. Jeg ville bare påpeke det.

Presidenten: Representanten Bengt Rune Strifeldt har hatt ordet to ganger tidligere i debatten og får ordet til en kort merknad, begrenset til 1 minutt

Bengt Rune Strifeldt (FrP) []: Stortinget behandlet endringer i reindriftsloven våren 2019, Innst. 349 L for 2018–2019, og vedtok i den forbindelse i lovens § 33 andre ledd at «reinen i tillegg til tradisjonelt øremerke også skal merkes med individmerke». Det er, på tross av at det er gått fem år, ennå ikke innført. Jeg kunne gjerne tenkt meg at statsråden redegjorde litt for hvorfor det ikke gjort, og gjerne også at de partiene som danner flertallet i denne innstillingen, redegjør for hvorfor de ikke støtter forslag nr. 6 i dagens sak.

Statsråd Geir Pollestad []: Eg tek ordet for å peika på tre forhold. For det fyrste: Det skal ikkje vera tvil om at målet er å ha eit reintal som er tilpassa ressursgrunnlaget. Det er heilt nødvendig for å sikra den langsiktige berekrafta i næringa.

Det andre punktet er at det er konflikt rundt arealbruken. Regjeringa sitt mål er å redusera konfliktane om dette. Eg trur det er ei rekkje tiltak som er nødvendige å gjera for å få til det.

Det tredje er at reinkjøt er eit flott produkt, noko som gjer at me må ha ein sterkare marknadsretting for å få selt meir av kjøtet.

Eg synest det er litt synd at me har ein diskusjon om reindrifta der det omtrent berre vert peika på problem med næringa. Det er ei fantastisk næring, og me må støtta opp under ho. Det er ikkje eit problem at me har ein offensiv reindriftsavtale, og det er ikkje eit problem at me jobbar med ein revisjon av reindriftslova. Det er viktig å gjera det, men det er òg viktig å anerkjenna betydninga til næringa og rolla dei har. Det var nyleg landsmøte i NRL, og eg var til stades der. Det var ei rekkje engasjerte reindriftsutøvarar og gode diskusjonar. Det er mange krevjande tema å ta stilling til.

Så eg ser fram til å få lagt fram lova, og eg ser fram til stortingsbehandlinga av ho og at me kan få teke reindriftspolitikken i ein større samanheng, for det fortener reindrifta.

Sigurd Kvammen Rafaelsen (A) []: Jeg må begynne med å berømme Fremskrittspartiet for å fokusere på det som er en viktig næring i Finnmark. Det er en kulturbærende næring, og det er en viktig industri for den indre delen. Det at vi snakker mer om reindrift og fokuserer på det gode kjøttet og den kvalitetsmessig sunne og gode næringen vi har i Finnmark, er bare positivt.

Samtidig bidrar Fremskrittspartiet, som vanlig, til en polariserende debatt. Når man trekker fram enkelte reindriftsutøvere, kunne man like gjerne trukket fram enkelte andre næringsutøvere som også gjør feil i sitt yrke, eller som oppfører seg på en måte man ikke skal. Jeg holdt på å si: Vi gjør alle feil, uansett hva vi driver på med til vanlig.

Det er viktig at vi har et helhetsbilde i politikken, uansett hva vi skal gjøre. Det var som Torgeir Knag Fylkesnes var inne på, vi skal også gjennom det grønne skiftet. Det vi ser eksempler på i Finnmark, er at selv om vi bygger ny industri, selv om vi bygger flere hytter, og selv om vi bygger flere veier, går reintallet opp og avtrykket i naturen klarer å stå seg. Vi har de største insentivene til å være med og bidra i det grønne skiftet, for vi lever av naturen. Vi trenger at reinen kan gå over isen, vi trenger at vi har grønne bærekraftige beiteområder for rein, vi trenger mindre ekstremvær, og vi trenger at fisken ikke går fra kysten. Så det at vi kan være med i det grønne skiftet, er positivt.

Og så trenger vi faktisk også at det tas gode, helhetlige vurderinger med tanke på alle samfunnsperspektiv, slik at vi ikke får unødvendige konflikter som setter næringer og folk opp mot hverandre, slik vi så på Forsøl i Hammerfest, hvor fortau ikke kan bygges. Det er med på å ta ned konfliktnivået og ikke legge unødvendig press på reindriftsutøverne, for vi får det til i Finnmark, det har vi alltid gjort.

Noen av disse forslagene er helt unødvendige.

Presidenten []: Flere har ikke bedt om ordet til sak nr. 2.

Votering, se voteringskapittel