Stortinget - Møte mandag den 17. juni 2024 *

Dato: 17.06.2024
President: Svein Harberg
Dokumenter: (Innst. 438 L (2023–2024), jf. Prop. 103 LS (2023–2024))

Søk

Innhold

*) Referatet er ennå ikke korrekturlest​.

Sak nr. 13 [10:01:41]

Innstilling fra finanskomiteen om Endringar i skatte- og avgiftslovgivinga (Innst. 438 L (2023–2024), jf. Prop. 103 LS (2023–2024))

Talere

Presidenten []: Etter ønske fra finanskomiteen vil presidenten ordne debatten slik: 3 minutter til hver partigruppe og 3 minutter til medlemmer av regjeringen.

Videre vil det – innenfor den fordelte taletid – bli gitt anledning til replikker med svar etter innlegg fra medlemmer av regjeringen, og de som måtte tegne seg på talerlisten utover den fordelte taletid, får også en taletid på inntil 3 minutter.

Tuva Moflag (A) [] (komiteens leder og ordfører for saken): Jeg kan opplyse med en gang at den neste saken på talerlisten som jeg er ordfører for i dag, vil representanten Nils Kristen Sandtrøen legge fram på mine vegne.

Jeg vil takke komiteen for et godt samarbeid om en enkel og grei proposisjon. Til dette reviderte nasjonalbudsjettet har regjeringen lagt fram mindre og tekniske justeringer samt en vesentlig endring for å gi mer nøytrale merverdiavgiftsregler. I sitt opplegg til RNB foreslår regjeringen mer nøytrale merverdiavgiftsregler for leasing, bilutleie og drosjevirksomhet. Inntektene fra omleggingen brukes til å redusere engangsavgiften for alle personbiler og fjerne engangsavgiften for rullestoldrosjer. Samlet gir det en betydelig lettelse for drosjenæringen. Samtidig blir det billigere for alle å anskaffe elbiler under 500 000 kr.

Jeg ser fram til en større og mer omfattende debatt om det reviderte nasjonalbudsjettet på fredag, og til å diskutere de gode forslagene regjeringen har foreslått. Med dette anbefaler jeg komiteens innstilling.

Hans Andreas Limi (FrP) []: Jeg er helt enig med saksordføreren i at vi tar debatten på fredag. Jeg vil bare ta opp vårt forslag – det gjelder en endring i folketrygdloven, hvor vi foreslår å fjerne den ekstraordinære arbeidsgiveravgiften – og presisere at vi kommer til å stemme imot forslaget om endring av fradragsført merverdiavgift ved kjøp av personkjøretøy.

Presidenten []: Representanten Hans Andreas Limi har tatt opp det forslaget han refererte til.

Marie Sneve Martinussen (R) []: Jeg vil også benytte anledningen til å ta opp Rødts forslag i saken. Det gjelder mindre skatteendringer som inngår i vårt helhetlige forslag til revidert budsjett, som vi kommer tilbake til i debatten på fredag.

Presidenten []: Representanten Marie Sneve Martinussen har tatt opp det forslaget hun refererte til.

Sveinung Rotevatn (V) []: Eg skal også gjere dette kort og tek opp Venstre sine forslag i saka.

Presidenten []: Representanten Sveinung Rotevatn har tatt opp de forslagene han refererte til.

Flere har ikke bedt om ordet til sak nr. 13

Votering, se voteringskapittel