Stortinget - Møte torsdag den 13. juni 2024 *

Dato: 13.06.2024
President: Masud Gharahkhani
Dokumenter: (Innst. 374 S (2023–2024), jf. Meld. St. 18 (2023–2024))

Søk

Innhold

*) Referatet er ennå ikke korrekturlest​.

Sak nr. 5 [12:06:10]

Innstilling frå energi- og miljøkomiteen om Ein forbetra tilstand for villrein (Innst. 374 S (2023–2024), jf. Meld. St. 18 (2023–2024))

Talere

Presidenten []: Etter ønske fra energi- og miljøkomiteen vil presidenten ordne debatten slik: 3 minutter til hver partigruppe og 3 minutter til medlemmer av regjeringen.

Videre vil det – innenfor den fordelte taletid – bli gitt anledning til replikker med svar etter innlegg fra medlemmer av regjeringen, og de som måtte tegne seg på talerlisten utover den fordelte taletid, får en taletid på inntil 3 minutter.

Aleksander Øren Heen (Sp) [] (ordførar for saka): Eg vil starta med å takka komiteen for eit godt samarbeid i denne saka. Ein har eigentleg landa ei brei semje om hovudtrekka i meldinga, men òg om nokre ytterlegare forbetringspunkt som Stortinget i dag skal gjera vedtak om.

Det er bra at det er brei einigheit om noko så langsiktig som forvaltninga av villreinfjella og høgfjellet i Sør-Noreg. Det er langsiktig arealpolitikk som er løysinga for å betra tilstanden for villreinen. Det krev politisk tilslutning på tvers av dei politiske blokkene dersom dette skal stå seg over tid.

Stortingsmeldinga gjev òg eit godt kunnskapsgrunnlag for dei andre enn Stortinget som skal driva forvaltning som påverkar villreinen. Kommunane står i førarsetet når det gjeld arealforvaltninga, og skal òg gjera det framover, og her vil ein finna kunnskap om korleis ein kan ta kloke val som bidreg til å sikra villreinen gode levekår.

Ein har landa på langsiktige mål. Ein har ein målstruktur i denne meldinga om at ein skal stoppa den negative utviklinga innan 2030. Ein skal oppnå minimum middels tilstand i alle villreinområda innan 2050. Ein skal ha god tilstand i dei nasjonale villreinområda innan 2100.

Nokon vil kritisera at dette er for langsiktig, men eg trur det er viktig å merka seg at ein skal ha alle med seg, og det er ikkje til hinder for at nokon kan gå føre og oppnå desse målsetjingane på eit tidlegare tidspunkt. Men nokon av områda har så store utfordringar at det vil ta tid å få med seg alle områda på eit slikt løft.

Dette skal ein få til gjennom å ha ei heilskapleg og restriktiv arealforvaltning i villreinfjella. Ein skal ha ei auka tilrettelegging av villreinvennleg ferdsel. Ein skal ha ei betra villreinhelse, og ei meir berekraftig bestandsforvaltning av villreinen skal liggja i botnen. Til slutt har ein ei målsetjing om å driva målretta restaurering i leveområda til villreinen.

Dette sluttar no Stortinget seg til, og det ville jo vera ei viktig føring for arbeidet med villreinmeldinga som skal føregå framover, nemleg dei områdespesifikke tiltaksplanane som skal utarbeidast av forvaltninga. Det er ikkje slik at denne meldinga skal levera alt på tiltak, men denne meldinga skal gje forankring i nasjonalforsamlinga for dei konkrete planane som kjem i ettertid. Eg trur det er viktig å ha med seg det skiljet i den debatten ein står i, for det er ein nøkkelfaktor om ein skal lukkast – at Stortinget tek dei langsiktige rammene, og så tek den underordnar forvaltninga dei konkrete vala etterpå. – Eg håpar det var ei grei innleiing i saka.

Presidenten []: Det tror presidenten.

Mani Hussaini (A) []: Norge har et særlig ansvar for villreinen. Vi har villreinen som ansvarsart. Senest i 2021 ble villreinen rødlistet, og det skyldes en negativ utvikling over flere år. Derfor er jeg veldig glad for at regjeringen ønsker å snu den utviklingen vi har sett, og derfor legger fram den første stortingsmeldingen noen gang om villrein.

Jeg er veldig glad for at regjeringen har satt fem mål for hva denne stortingsmeldingen skal bidra med. Det første er at vi skal ha en helhetlig og mer restriktiv arealforvaltning i og rundt villreinområdene. Meldingen legger opp til at det må bli en høyere terskel for nye inngrep i villreinområdene.

Meldingen legger også opp til en tilrettelegging for villreinvennlig ferdsel. Særlig når det skal bygges nye samferdselsprosjekter, har denne regjeringen kommet med en henstilling om at man også skal se på villreinen, og at man skal utrede tekniske løsninger som legger til rette for villreinferdsel.

Meldingen legger også opp til bedre villreinhelse, mer bærekraftig bestandsforvaltning og målrettet restaurering av de områdene som er ødelagt. Bare for å illustrere hvordan dette fungerer: Hvis det er en skiløype som går i et villreinområde, kuttes området som villreinen kan bevege seg i, og villreinen får et mindre område å ferdes i. Derfor må vi ha mer kunnskap, og derfor må vi ha mer tilrettelegging på villreinens premisser.

Så er det mange som har tatt kontakt med meg, og som har ment at man kan stramme inn ordlyden på det ene og det andre. Da har min beskjed til dem vært at dette er en stortingsmelding som skal peke på visjoner, på målene, på ansvar og på hvordan vi skal sørge for at villreinen får bedre vilkår i Norge. Det er dermed ikke slik at siste ord er sagt i denne saken. Denne villreinmeldingen er starten på det arbeidet som er helt nødvendig å gjøre for at vi skal få en god villreinbestand i Norge. Vi gleder oss til fortsettelsen.

Ove Trellevik (H) []: Eg vil seia takk til saksordføraren for inkluderande arbeidsmåte i denne viktige saka.

Villreinen står no på den norske raudlista, særleg på grunn av menneskelege inngrep og forstyrringar. Hyttebygging, klimaendringar, sjukdom, rovdyr og turistar – det er mange årsaker til at det går nedover med villreinbestanden i Noreg. Berre halvparten av villreinområda i Noreg oppfyller kvalitetsnorma for kor god tilstand eit villreinområde skal ha. Leveområda er oppsplitta, og kvaliteten er dårleg. Det kjem mest av samla effektar av ulike typar menneskeleg ferdsel og aktivitet. For å få i seg nok næring må reinen heile tida vera der det er best beiteforhold. Dette gjer at han vandrar over store område for å finna mat. Villreinen krev difor store samanhengande leveområde for å veksa best mogeleg.

For å følgja opp stortingsmeldinga må det lagast tiltaksplanar. I slike tiltaksplanar må me forventa at turstiar vert lagde om, kanskje også at enkelte vert heilt fjerna. Hyttebygginga må i større grad ta inn over seg utfordringane til villreinen. Høgre er spesielt oppteke av at dette vert godt vareteke i nye planar. For allereie godkjende reguleringsplanar må ein også ta omsyn til når planen vart vedteken. Nyare planar reflekterer truleg i større grad utfordringane til villreinen enn eldre reguleringsplanar.

Studiar viser at villreinen unngår område med mykje menneskeleg aktivitet. Det vert difor viktig at me evaluerer om tiltaksplanane som vert sette i verk, får den effekten me ønskjer å oppnå.

For å ta vare på villreinen må me ta vare på leveområda. Viss kvar kommune eller aktør tenkjer berre på eigne inngrep i fjellet, vil me i for liten grad sjå leveområda til reinen under eitt. Enkeltvis kan inngrepa vera ubetydelege, men til saman kan dei vera store. Samarbeid er difor viktig, og ikkje minst må styresmaktene kunna peika på område som skal vera «besøksfrie av menneske», i alle fall i delar av året, utan at det vert sett opp mot allemannsretten. Det finst ingen allemannsrett til å øydeleggja viktige leveområde for villreinen slik at det har ein bestandsregulerande effekt. Naturmangfaldlova gjeld allereie.

Høgre støttar tilrådinga. Saman med fleirtalet strammar me litt til, samtidig som me peikar på tiltak som kan bøta av for dei ulempene dette medfører for andre.

Lars Haltbrekken (SV) []: Villreinen – Norges særskilte ansvar – har store utfordringer på grunn av menneskelig aktivitet. I stortingsmeldingen om villreinen fra regjeringen foreslås flere gode tiltak som regjeringen varsler at de vil utrede og vurdere, men det er kanskje også hovedproblemet med meldingen – at det er for mye som skal utredes og vurderes. Det er for mange oppfordringer om ting som «bør» gjøres, og for få ting som «skal» gjøres.

En av de største truslene mot villreinen er den samme som mot naturen ellers – utbyggingen i dens leveområder. Derfor burde vi kunne slå fast i dag at det er slutt på utbyggingen av hytter og kraftverk i villreinens leveområder. Vi vet at utbygging av hytter også innenfor eksisterende hyttefelt i villreinens leveområder øker ferdselen i områdene og dermed forstyrrelsene for villreinen. Kommuner i villreinområder og i randområdene har et særskilt ansvar, og det burde vært en smal sak for dagens storting å si at de i revideringen av sine kommuneplaner «skal» ta hensyn til ny kunnskap om villreinens arealbruk, ikke bare «bør» ta hensyn.

Revideringen av disse arealplanene burde også inkludert en ny vurdering av ikke-realiserte hytteutbygginger. Vi må, som nevnt innledningsvis, gå lenger. Vi må stoppe alle utbyggingsprosjekt i villreinens leveområder. Staten kunne ha gitt støtte til kommunene det gjelder, for å få gjennomgått de planene som allerede er.

I tillegg til stans i nye utbygginger må vi også utvide verneområdene i villreinens leveområder. Vi må begynne å restaurere natur der den er ødelagt. Derfor ber noen av partiene i dag regjeringen om å komme med en vurdering av hvilke vei- og jernbanestrekninger som kan legges i tunell, eller på annen effektiv måte bidra til å restaurere villreinens leveområder.

Utviklingen med stadig nye inngrep i villreinens leveområder har dessverre fått gå altfor langt i for lang tid, og det er nødvendig med tøffe inngrep som betyr at staten styrer mer av arealbruken i de områdene hvor villreinen lever. Det er nødvendig for at vi som nasjon skal ta vare på villreinen og følge opp det internasjonale ansvaret vi har. Vi har mer enn nok kunnskap til å gjøre de tingene som vi vet trengs. Vi trenger ikke å vente på ny kunnskap for å avgjøre om en skiløype skal gå her eller der.

Presidenten []: Presidenten er rimelig sikker på at representanten vil ta opp forslag.

Lars Haltbrekken (SV) []: Det har presidenten ett hundre prosent rett i.

Presidenten []: Da har representanten Lars Haltbrekken tatt opp de forslagene han refererte til.

Sofie Marhaug (R) []: I dag tidlig fikk jeg et kompass av demonstranter utenfor Stortinget. De demonstrerte for villreinen. Det er greit med et kompass hvis man befinner seg på f.eks. Hardangervidden, for det skal være vanskelig å finne fram i villreinens leveområder, faktisk bør ikke mennesker ferdes der spesielt mye i det hele tatt. Hvis villreinen skal overleve, må den skjermes fra menneskelig aktivitet. Problemet er at det ikke er det som skjer i dag, og at villreinen i altfor stor grad har blitt presset og stuet sammen på altfor små områder i forhold til hva villreinen egentlig kan leve på.

Vi vet at tilstanden for villreinen er dårlig. De siste 100 årene har menneskelig aktivitet kritisk truet villreinens leveområder i form av utbygging av vei, jernbane, kraft, hytter, osv. Samtidig har Norge et nasjonalt og internasjonalt ansvar for å ta vare på villreinen – både at den skal overleve, og at den skal ha det godt.

Noe må gjøres. Det er også Stortinget i prinsippet enig i. Noen partier setter sin lit til tiltaksplanene, men vi i Rødt skulle nok ønsket at vi fattet enda tydeligere vedtak her i dag, for å sørge for at kommende tiltaksplaner forplikter, og at ikke andre interesser får trumfe hensynet til villreinens overlevelse når det kommer til stykket. Det handler om å stanse utbygging av nye fritidsboliger. Vi kan ikke tillate at det åpnes flere hyttefelt på bekostning av villreinen. Det handler om å stanse all ny kraftutbygging i villreinens leveområder. Det handler om å begrense ferdsel. Det siste har Svein Erik Lund i Hardangervidda villreinutval konkrete og konstruktive forslag til hvordan man kan løse.

Rødt er også bekymret for påvirkning fra turisme. Kombinasjonen av Instagram-turisme, planer om bygging av gondolbane eller turistresort – dette er ting som truer villreinen fordi det gjør at veldig mange mennesker på samme tid kommer tett på villreinens leveområder. Noen tiltak, som å legge vei eller bane i tunell, vil ta lang tid å gjennomføre. Jeg fikk med meg at saksordføreren snakket om en langsiktig plan, og det er vel og bra. Rødt er ikke mot de langsiktige tiltakene eller målene som er i denne planen, men vi er også nødt til å ha kortsiktige tiltak. Det må også ligge en kortsiktig tenkning til grunn her, for hvis vi ikke gjør noe på kort sikt for at villreinen skal overleve, kan det være for seint. Vi har et internasjonalt ansvar for villreinen – det meste av bestanden som finnes her.

Ola Elvestuen (V) []: Jeg har lyst til å berømme regjeringen for å ha lagt fram denne meldingen om villreinen. Vi har veldig mye kunnskap om villreinen i Norge, og også om hvor vanskelig situasjonen er – det har vi hatt lenge – men det er viktig også å få dette fram som en egen sak i Stortinget.

Jeg er også glad for et initiativ som jeg selv tok i 2016. Da naturmangfoldmeldingen den gangen, Natur for livet, var til stortingsbehandling, var det etter initiativ fra Venstre at vi forhandlet inn en egen kvalitetsnorm for villrein. Nå har vi jo fått den på plass, og vi får også kategorisert de ulike villreinområdene. Det viser, som forventet, at situasjonen er veldig alvorlig, med mange områder som er kategorisert som røde, og vi har også gule områder. Men med denne planen har vi på mange måter det virkemidlet som må være der for å ta tak i situasjonen.

Det er oppfølgingen av denne meldingen som kommer til å bli helt avgjørende, dvs. at når tiltaksplanene nå skal utarbeides, skal det følges opp. Da må man ta de valgene og få inn tilstrekkelige begrensninger i ferdselen for å få en bedre tilstand. For det som ligger i hele målet her, er ikke bare at man skal kategorisere villreinområdene. Nei, der det er rødt, skal det gå til gult og grønt, og der det er gult, skal det gå til grønt. Derfor har Venstre også lagt inn et eget forslag. Vi mener at det blir for langsiktig at alt skal være grønt i 2100. Vi mener at man kan stoppe den negative utviklingen allerede i 2028, at vi kan gå over på gult i 2035 og over på grønt fram mot 2050.

Vi mener også at dette med å bedre forholdene for villrein bør ses sammen med Montrealavtalen og det 30 pst. restaureringskravet som er der. Her kan vi sette i gang sterke tiltak, vi kan få en effekt, og man vil også få stor internasjonal oppmerksomhet rettet mot dette hvis vi klarer å gjøre dette for en så viktig art som villrein. Og det er jo ikke vanskelig. Er det nødvendig, kan vi ikke bare si nei til hytter, vi må også fjerne hytter og bebyggelse, og man må ta ned det som er av motorisert ferdsel, hvis det er det som er problemet. Turstier må legges om eller fjernes hvis det er nødvendig for å bedre tilstanden for villreinen, og det må også komme begrensninger på utmarksbeite hvis det er nødvendig for å bedre forholdene for villreinen. For det er villreinen som nå må settes i førersetet. Vi har enorm kunnskap om den, fagligheten er der. Vi vet stort sett hva som må gjøres, og da må vi gjøre det. Og alt dette kan gjøres uten at det går ut over allemannsretten.

Jeg tar opp Venstres forslag.

Presidenten []: Da har representanten Ola Elvestuen tatt opp det forslaget han refererte til.

Marius Arion Nilsen (FrP) []: Fremskrittspartiet støtter innsatsen for villrein, og vi ønsker denne meldingen velkommen. Norge har et særskilt ansvar for å ivareta og gi villreinen gode vilkår, gode vekstmuligheter og en bærekraftig forvaltning. Med nesten 90 pst. av all europeisk villrein hjemmehørende i Norge er det viktig at Norge er sitt ansvar bevisst.

Samtidig er det viktig å lytte til og involvere de berørte kommunene og regionene, slik at utvikling av berørte kommuner fremdeles muliggjøres og lokalstyret og lokaldemokratiet ikke overkjøres. Lokale regioner og kommuner må hensyntas, og muligheten for utvikling og vekst må fremdeles være til stede. Vi ønsker derfor videre utredninger og vurderinger av de inngripende tiltakene som har blitt berørt her i tidligere debatt, velkomne.

Fremskrittspartiet støtter flere forslag i denne saken, mens vi står utenfor enkelte som vi mener kan ha uforutsette konsekvenser. Som avslutning vil Fremskrittspartiet melde støtte til romertallsvedtak I. Vi støtter altså en vurdering av grunnlaget for få villreinfangsten på Dovre inn på Norges tentative liste for verdensarvområder.

Une Bastholm (MDG) []: I innledningen til komiteens innstilling til saken har alle partiene sluttet seg til en vakker skildring av forholdet mellom villrein og mennesker i Norge, som jeg tror er ført i pennen av saksordføreren:

«Komiteen syner til at villreinen og oss som menneske har ei tett og samanvoven historie som strekkjer seg titals tusen år tilbake i tid. I Noreg var villreinen si vandring nordover samstundes med at isen trekte seg attende etter førre istid grunnlaget for at dei første menneska vandra inn i landet.»

Når villreinen nå har havnet på rødlisten, er det en del av Norges eldste historie, identitet og kultur som er truet, i tillegg til arten selv.

Det er mange årsaker til at villreinen er truet. Det grunnleggende er mangelen på areal. Villreinen trenger mye plass – plass som vi mennesker ikke lar den få lenger. Vi har bygget vei, tog, hytter, kraftlinjer og demninger i trekkrutene og beiteområdene. Dyrene får stadig færre steder å gå i sin leting etter mat, og det forstyrrer kalvingen.

Villreinen er et slående, trist og veldig konkret eksempel på hvordan vi mennesker fordriver annet dyreliv fordi vi ikke klarer å legge bånd på oss selv. Sivilisasjon handler grunnleggende sett om samarbeid, men vi mennesker klarer ikke lenger å samarbeide godt nok for å ta vare på vår egen historie, og enda mindre for å ta vare på artene vi deler planeten med.

Stortingsmeldingen leverer veldig mye grundig kunnskap om truslene mot villrein. Det er bra, men vi i Miljøpartiet De Grønne er skuffet over at vi ikke vedtar mer kraftfulle tiltak i dag, verken pisk eller gulrot. Vi trenger tydeligere vedtak for å hindre nye inngrep i villreinområdene, for uten en reform på området, risikerer vi at vi må begrense friluftslivet i stedet. Jeg frykter en unorsk utvikling, der mer og mer av norske fjellområder beslaglegges av hytter samtidig som allemannsretten svekkes. Det vil bety store naturinngrep og en gradvis privatisering av fjellet – og utryddelse av villreinen.

Arbeidsgruppene som er ledet av statsforvalterne, har levert gode utkast til tiltaksplaner, og stortingsmeldingen gir også veldig mye verdifull kunnskap. Da synes jeg det er viktig å understreke at Stortinget i flertallsmerknadene har klare forventninger til at tiltaksplanene vektlegges tungt, og at tiltak som anbefales, bare bør legges bort når det er svært gode grunner til det. Komiteen er også enig om at de endelige tiltaksplanene skal være tilstrekkelig ambisiøse for å hindre utviklingen villreinen nå har, og å bevare sunne, gode bestander av villrein.

Statsråd Andreas Bjelland Eriksen []: Det var en flott skildring vi fikk i forrige innlegg, og den er en viktig påminner, for vi finner altså nesten 90 pst. av vill europeisk fjellrein i Norge. Det gjør villreinen til en norsk ansvarsart, som Norge har et særlig internasjonalt ansvar for å ta vare på. Det understreker også komiteen.

Dessverre har vi sett en vedvarende negativ utvikling for villreinen i Norge i mange år, og det på tross av at vi allerede har satt i verk tiltak for villreinen. Det er en utvikling som vi ønsker å snu, og det er også bakgrunnen for at regjeringen fremmet en melding til Stortinget for å bedre tilstanden for villreinen.

Skal vi klare det, blir det nødvendig med tiltak fra alle berørte sektorer, som samlet skal sørge for at vi klarer å snu den negative utviklingen innen 2030. Det er et ambisiøst mål, og vi har det travelt.

En helhetlig og mer restriktiv arealforvaltning i og rundt villreinområdene er avgjørende om vi skal forbedre tilstanden for villrein. Kommunene har et viktig ansvar for å forvalte villreinens leveområder. Derfor er jeg glad for at en samlet energi- og miljøkomité understreker at ny kunnskap om villreinen og regionale planer må inngå i kunnskapsgrunnlaget når kommuneplanene revideres. For meg er det viktig at kommunene tar dette ansvaret, og at de ser seg tjent med å revidere sine planer der denne kunnskapen ikke inngår.

Videre påpeker et flertall i komiteen at nasjonale myndigheter skal sørge for en bærekraftig forvaltning av villreinfjellet, og at statsforvalterne får et tydeligere mandat til å gripe inn mot inngrep i villreinområdene. Dette er helt sentralt og nødvendig for å sikre at målene i stortingsmeldingen om høy terskel for nye inngrep i villreinområdene følges opp i praksis.

Regjeringen har merket seg gode anmodningsvedtak og vil selvfølgelig følge opp disse.

Jeg er glad for at en samlet komité gir bred støtte til alle målene og tiltakene i meldingen, og at komiteen gir regjeringen mandat til å iverksette tiltaksplaner som er tilstrekkelig ambisiøse til å snu den negative trenden for villreinen.

Gjennom meldingen og Stortingets behandling av denne legges grunnmuren for det som blir det videre arbeidet med villreinen. Nå skal det settes ut i livet gjennom arbeidet med å få på plass tiltaksplaner for det enkelte villreinområdet. Vi legger opp til at planen skal sendes på alminnelig høring mot slutten av 2024 eller i løpet av vinteren 2025. Jeg tror vi kan si at det ikke blir noen enkel prosess, men det blir en svært viktig prosess, og vi har nå gode og vel forankrede prinsipper for det arbeidet.

Vi legger opp til at det også skal være en inkluderende prosess før planen sendes på høring, som innebærer at vi vil ha møter med alle berørte kommuner og fylkeskommuner, og folkemøter som ledd i prosessen. Vi skal også ha møter med sentrale organisasjoner før vi bestemmer oss for hva som skal sendes på høring, sånn at vi sikrer bred forankring for de tiltakene som vi kommer fram til.

Presidenten []: Det blir replikkordskifte.

Ove Trellevik (H) []: Det er kjekt å høyra at statsråden er ambisiøs, og at ein må forsøkja å få til tiltak for å snu utviklinga så raskt som mogleg, og aller helst innan 2030. Desse tiltaksplanane kjem til å verta viktige i så måte. Det er flott å høyra statsråden forklara korleis det skal jobbast med desse tiltaksplanane, med ein inkluderande prosess med høyring og den slags, men korleis ser han føre seg at desse tiltaksplanane skal følgjast opp? Dersom dei ikkje har den effekten me ønskjer, korleis skal me då følgja dei opp?

Statsråd Andreas Bjelland Eriksen []: Det er et godt og viktig spørsmål. Jeg tror for det første at det handler litt om hvilken legitimitet tiltaksplanene kommer til å oppleves å ha der ute. Hvis vi får til en god og inkluderende prosess, hvor alle må gi litt, men ingen må gi alt, er jeg relativt sikker på at det også kommer til å bli stor legitimitet for tiltaksplanene og for gjennomføringen av dem.

Vi får komme tilbake til nøyaktig hvilken status tiltaksplanene kan ha, nøyaktig hvordan vi kan sørge for at tiltakene som blir identifisert, og man kommer fram til, faktisk blir gjennomført. Jeg er veldig opptatt av at vi må sikre at de tiltakene vi identifiserer, faktisk blir fulgt opp i neste omgang, ellers har vi misset på det som er målet for selve stortingsmeldingen, nemlig å klare å nå de langsiktige målene for en bedre utvikling for villreinen.

Lars Haltbrekken (SV) []: Stortingsmeldingen fra statsråden beskriver på en god måte de alvorlige utfordringene som villreinen står i, men spørsmålet mitt er: Hvorfor er det da sånn at de fleste tiltakene som regjeringen tenker å gjennomføre, er tiltak som skal «vurderes», «utredes», «oppfordres til», eller «bør gjennomføres»? Hvorfor er det så få av de helt nødvendige tingene som vi vet må skje for å ta vare på villreinen, som skal gjennomføres? Hvorfor ikke bare forby ny kraftutbygging eller ny hytteutbygging i villreinens leveområder?

Statsråd Andreas Bjelland Eriksen []: Det er fordi det er en tilnærming som denne regjeringen rett og slett mener blir for enkel, og som heller ikke nødvendigvis er den riktige for å sørge for den langsiktige ivaretakelsen av villreinens leveområder som vi ønsker. Vi skal ikke gjennomføre tiltak bare for å gjennomføre tiltak. Vi skal identifisere de tiltakene som må til for at vi skal klare å snu tilstanden for villreinen, og sørge for å nå de langsiktige målene som vi har identifisert og pekt på, og som Stortinget i tillegg slutter seg til. Og det handler om noe som ikke passer så godt inn i en stortingsmelding, men som passer veldig godt inn i tiltaksplanene. Det er konkrete grep i konkrete områder. Det er å legge om stier der det er behov for det, se på hytter der det er behov for det, se på veier der det er behov for det, og sørge for at vi kanaliserer ferdsel på en måte som villreinen faktisk kan tåle. Det er et arbeid som må følges opp i tiltaksplanene. Det er det som er det riktige stedet å identifisere den type konkrete virkemidler.

Lars Haltbrekken (SV) []: Mener statsråden virkelig at vi ikke har tilstrekkelig kunnskap om hva som må gjøres for å ta vare på villreinen? Og hva om disse milde oppfordringene om «bør tas mer hensyn til» osv. ikke virker, men tvert imot gjør at tilstanden for villreinen blir enda mer alvorlig enn den er i dag. Hva vil statsråden da gjøre?

Statsråd Andreas Bjelland Eriksen []: Jeg er helt overbevist om at det vi identifiserer i denne meldingen kommer til å virke. Det er fordi det sentrale grepet i den videre oppfølgingen nå er å få på plass ambisiøse tiltaksplaner som setter en annen kurs, en annen retning, for hvordan vi tar vare på villreinen. Det er også bakgrunnen for at jeg har vært så opptatt av å få bredt forankret i Stortinget de viktige prinsippene som ligger til grunn for selve meldingen, som er det vi ønsker å oppnå, og som sier noe overordnet om hvordan vi ønsker å oppnå det. Det er et veldig godt utgangspunkt for vårt videre arbeid med de tiltaksplanene.

Så vet vi mye om hvordan de tiltaksplanene kan gjennomføres. Vi har fått et godt faglig grunnlag for den videre jobben som vi skal gjøre, men det er ikke sikkert at det er den eneste måten å nå målene våre på. Jeg er opptatt av at vi skal finne måter å nå målene våre på som balanserer ulike hensyn på en god måte. Vi har en bred og godt forankret prosess, og det er det det videre arbeidet kommer til å handle om.

Marius Arion Nilsen (FrP) []: Under utarbeidelsen av denne villreinmeldingen kom det en del tilbakemeldinger om litt manglende involvering fra kommuner og berørte parter med tanke på både tiltak, begrensninger og framtidig regulering og styring av disse områdene. Kan statsråden forklare litt hvordan man tenker å involvere berørte kommuner? I fylket som jeg representerer, har man Valle, som har store villreinområder som har store konsekvenser for utviklingen av kommunen. Kan statsråden forklare og utdype litt hvordan man tenker å involvere kommuner i større grad i utarbeidelsen av konkrete tiltak framover?

Statsråd Andreas Bjelland Eriksen []: Jeg sa jo litt om dette i mitt innlegg. Vi legger opp til å ha møter med alle berørte kommuner og fylkeskommuner, folkemøter som ledd i prosessen, og møter med sentrale organisasjoner før vi bestemmer oss for hva som skal sendes på høring. Det gjør at tiltaksplanene skal være best mulig forankret allerede før vi sender dem på høring, og at vi skal få gode innspill til hvordan vi kan avveie ulike krevende hensyn på en best mulig måte.

Så tenker jeg at det ikke kommer til å bli så enkelt å jobbe med en del av de tiltakene som må til i disse tiltaksplanene. Det tror jeg vi skal være ærlige om og si, for de balanserer mange hensyn på en krevende måte. Men nå har vi fått et godt felles grunnlag. Vi har fått et bredt flertall i Stortinget som slutter seg til det vi skal oppnå. Det er veldig gode prinsipper å ha som inngang til det arbeidet vi skal ha med tiltaksplanene, sånn at vi får med oss folk i forståelsen av at alle må bidra litt. Hvis vi finner den balansen på en god måte, er jeg sikker på at vi også skal klare å identifisere de riktige tiltakene som avveier hensyn.

Sofie Marhaug (R) []: I meldingen skriver regjeringen at de vil bruke minst mulig inngripende virkemidler for å kanalisere ferdselen. Det er en formulering som Rødt i alle fall bekymrer seg litt for, for da antyder man at det er ulike hensyn der villreinen kan komme i andre rekke. Det er inngripende å legge ned stier, det er inngripende å flytte stier, men det er antakeligvis nødvendig hvis vi skal redusere ferdselen på en måte som gjør at villreinen føler seg trygg og kan utvide sine leveområder, ikke redusere dem.

Mitt spørsmål er egentlig: Hva tenker statsråden helt konkret ligger i å redusere ferdselen, og er det noen andre hensyn enn villreinen som kommer til å veie tyngre i det arbeidet? Eller er statsråden enig med f.eks. Rødt i at villreinen og hensynet til villreinen skal veie tyngst?

Statsråd Andreas Bjelland Eriksen []: Det er ingen tvil om at målet for tiltaksplanene er målet for utviklingen for tilstanden til villreinen framover. Det er det som er bakgrunnen for at vi skal lage disse tiltaksplanene i det hele tatt. Så har vi vært opptatt av å kommunisere og i og for seg fortelle folk der ute at målet vårt ikke er å gjennomføre tiltak for å gjennomføre tiltak. Vi skal finne en balansegang hvor vi i sum gjennomfører de tiltakene som skal til for å oppnå målene våre. Da tenker jeg egentlig alltid at det er et mål å sørge for at man identifiserer de minst mulig inngripende tiltakene. Det er jo bra. Det sikrer legitimitet for tiltakene der ute. Men ingen skal være i tvil om hva som er den overordnede målsettingen for tiltaksplanene, som er det vi skal følge opp, og som jeg opplever at Stortinget nå har gitt bred tilslutning til gjennom behandlingen av denne meldingen.

Sofie Marhaug (R) []: Tusen takk for svaret. Jeg forstår også at man ikke ønsker å liksom gi inntrykk av at vi skal gjennomføre tiltak bare for å gjennomføre tiltak. Samtidig tenker jeg vi skal være såpass ærlige og si at her vil det komme inngripende tiltak hvis vi skal nå de målene. Vi kommer antakeligvis ikke utenom noen ganske inngripende tiltak. Det er vel kanskje det jeg ønsker å få et litt klart og tydelig svar på fra statsråden, at ja, det vil det komme noen steder. Mitt spørsmål er i grunnen det.

Statsråd Andreas Bjelland Eriksen []: Mitt svar er egentlig så enkelt som å si: Vi skal gjennomføre de tiltakene som trengs. I noen tilfeller kommer det antakeligvis til å være noen inngripende tiltak. Så tror jeg vi kan finne avbøtende måter å gjennomføre det på, og at vi kan kanalisere ferdselen til andre områder. Enkelte steder har vi sett at det er mulig å ha ferdsel i f.eks. randsonen i stedet for inn i selve de områdene som er viktigst for villreinen, noe som gjør at f.eks. friluftslivet blir ivaretatt på en god måte likevel.

Det er i og for seg noe av grunnen til at jeg inviterer alle organisasjonene som ønsker å være med og delta i diskusjonen om tiltaksplanene framover, til en bred samtale om hvordan vi finner det knekkpunktet på en god måte – som både sikrer at vi klarer å snu trenden for villreinen, og at vi også legger til rette for gode muligheter for friluftsliv innenfor det som er villreinens tålegrense i framtiden.

Ola Elvestuen (V) []: Det blir litt det samme. Det er en ordbruk bl.a. når det gjelder kommunene og fylkene, at man vil oppfordre kommuner og fylker til å gjennomgå sine planer. Nå tror jeg det er viktig og riktig, det statsråden sier, at de vil legge opp til et bredt samarbeid og invitere alle kommunene med og også alle organisasjoner som vil bli berørt. Det er et godt utgangspunkt, men samtidig må det være tydelig at det handler ikke om at alle må bidra. Det handler om at det som gjøres, er nok til å endre og bedre tilstanden for villreinen. Det ansvaret ligger hos statsråden. Spørsmålet er da: Vil statsråden være tydelig på at også i samhandling med dem man skal samarbeide med, må være tydelig på at det må være tilstrekkelige handlingsplaner, sånn at vi oppnår en bedring av statusen for villreinen i villreinområdene?

Statsråd Andreas Bjelland Eriksen []: Det enkle svaret på det spørsmålet er ja. Hvis vi ikke får gjennomført betydelige tiltak for alle områdene framover, kommer vi ikke til å klare å snu den negative utviklingen som vi har sett over altfor lang tid. Målet her er å sikre store sammenhengende leveområder for villreinen, der villreinen kan trives og utfolde seg, og der har vi en lang vei å gå. Tiltaksplanene er instrumentet for å være med og sikre det. Nå har vi en god inngang til arbeidet med tiltaksplanene, en bred forankring for de prinsippene som skal ligge til grunn for måten vi følger det opp på. Så skal vi sørge for at de blir ambisiøse nok til å nå de målsettingene som vi har satt oss i fellesskap.

Une Bastholm (MDG) []: Jeg vil understreke igjen at komiteen veldig tydelig ber om at det skal være høy terskel for å legge bort forslag i utkastene til tiltaksplaner, og ber statsråden om å vektlegge tungt de tiltakene som er foreslått der. Jeg bet meg merke i uttrykket til statsråden, at alle skal gi litt, ingen skal gi alt. Det måtte høres jo tilforlatelig ut og hyggelig og ganske sosialdemokratisk, men det er ikke et veldig godt uttrykk. For eksempel i ekstremsport eller hvis en skal redde en art som er i ferd med å bli utryddet, kan det hende at noen må gi alt. Så mitt spørsmål til statsråden er: Er ikke målet her en kunnskapsbasert forvaltning av villreinen med mål om bærekraftige, sunne bestander, med minst mulig konflikt, vil jeg understreke, men ikke at alle skal være fornøyd med prosessen? For det er ikke sikkert man får til.

Statsråd Andreas Bjelland Eriksen []: Det er i og for seg det overordnede målet. Samtidig synes jeg det skal være en målsetting at de som er der ute, og som skal leve med de tiltakene som vi skal gjennomføre, skal være godt fornøyd med prosessen og skal ha en forståelse for hvorfor man har gjennomført de tiltakene som man har gjennomført. Noe annet ville vært et litt rart utgangspunkt, mener jeg, for det arbeidet med tiltaksplaner som vi nå skal følge opp.

Så er egentlig mitt hovedpoeng å si at det er den samlede belastningen i sum som gjør at vi har kommet dit i dag, og nettopp fordi det er den samlede belastningen i sum, er det et riktig prinsipp at alle skal være med og bidra til å sørge for at vi tar belastningen ned, og at belastningen blir innenfor det som er tålegrensen til villreinen. Så kan det være ulikt hvor mye belastningen må tas ned innenfor ulike områder. Det vil jo kunne variere mellom de ulike tiltaksplanene, og der er målet målene for villreinen, som er det som er utgangspunktet, men jeg synes det er et godt prinsipp at alle skal være med og bidra litt, heller enn at noen skal være med og bidra med alt.

Une Bastholm (MDG) []: Det reiser en interessant diskusjon om rettferdighet, for noen interesser kan være viktigere for samfunnet enn andre. For eksempel er ikke store, nye hyttefelt spesielt viktige for overordnede samfunnsmål, men det er noe som noen ønsker seg, mens andre ting som f.eks. allemannsrett, fri ferdsel i naturen, den typen verdier og goder i samfunnet har veldig stor verdi for vårt samfunn. Jeg er nysgjerrig på om det kommer til å bli aktuelt å utvide noen villreinområder, om det vil kunne være aktuelt å restaurere områder også for å gi villreinen mer plass og mer ro. Mitt spørsmål knytter seg egentlig til et annet forslag vi skal debattere senere i dag, om naturrestaurering og mangelen på hjemler og system for å kunne gjøre det: Har regjeringen i dag hjemler for å kunne utvide villreinområdene, f.eks. ved å fjerne hyttefelt og restaurere de områdene dersom det trengs?

Statsråd Andreas Bjelland Eriksen []: Jeg tenker at vi skal komme tilbake til de ulike tiltakene som vi skal gjennomføre i arbeidet med tiltaksplaner, og i den sammenheng får vi også vurdere om vi har de hjemlene som vi trenger for å kunne gjennomføre de tiltakene som vi identifiserer. Det får bli en viktig del av det videre arbeidet.

Vi skal sørge for at villreinen har nok plass. Det er det som er målsettingen for det videre arbeidet. Det er helt avgjørende for at vi sørger for å snu den negative utviklingen som har fått lov til å pågå altfor lenge, og det er også inngangen vår til arbeidet med tiltaksplanene overordnet sett.

Så er det klart at noen andre instrumenter som vi bl.a. jobber med i forbindelse med handlingsplanen for natur, som f.eks. naturrestaurering, kan være viktige deler for å sørge for at tiltakene får den effekten som vi ønsker. Det kommer vi til å følge opp på en god måte i arbeidet videre.

Presidenten []: Replikkordskiftet er omme.

Aleksander Øren Heen (Sp) []: Eg vil eigentleg takka for debatten som eg synest har vore god, og det er fleire moment som har vore framme. Eg har lyst til å bruka litt tid på det som er viktig for Senterpartiet i dei diskusjonane som har vore.

Ei villreinmelding og stortingsbehandling av den handlar eigentleg om å avvega nokre samfunnsinteresser. I villreinfjellet som økosystem har me fleire brukarinteresser, og det å setja villreinen i førarsetet betyr ikkje at alle andre må hoppa av bussen, men det betyr at det er reinen som skal vera førande for kor den bussen skal, for å bruka eit sånt omgrep.

Ei anna brukarinteresse her er friluftslivet, som er ei viktig samfunnsinteresse. At folk har meir natur å bevega seg i, er bra for folk, men me må gjera det på ein måte som er bra for reinen. Det handlar om å setja villreinen i førarsetet.

Som det blir peika på her, gjev ein eit mandat til regjering og forvaltning til å leggja om, leggja ned både stiar, hytter og den type tilrettelegging for friluftsliv, men ein skal òg ha gode avbøtande tiltak i dei tilfella der dei verkemidla er nødvendige.

Ein peikar også på at landbruk må tilpassa seg. Det er spesielt salteplassar som kan vera ein «hot spot» for smitte. Då må ein kanskje vurdera å flytta litt rundt på dei og ha andre typar tiltak som ein har utvikla litt kunnskap om gjennom handteringa av skrantesjuken. Energianlegg treng Noreg, og det er no eingong slik at dess høgare opp vatnet er, dess meir energi gjev det på vegen ned. Det er fysikkens lover, og i høgdene er også leveområdet til villreinen. Ein skal ikkje slutta å produsera vasskraft i dette landet, men me må kanskje tenkja litt på korleis me gjer det, korleis har me innretta vegar, kor kraftlinja er, kor legg me dei traseane, og kanskje må ein òg i større grad frå energisektoren bidra til avbøtande tiltak for at reinen skal kunna trivast.

Me treng òg god samferdsel i dette landet. Me må kryssa fjella våre for å koma oss frå a til b. Det er no eingong slik dette landet er skapt. Men me må i den langsiktige planlegginga av transportpolitikken ta større omsyn til villreinen. Nokon plassar kan det bety tunnel, nokon plassar kan det bety stengd veg, i dei tilfella villreinen oppheld seg der. Dette handlar nettopp om å ta i bruk litt teknologi og det å avvega samfunnsinteresser, men òg om å setja villreinen i førarsetet.

Eg meiner at dette blir svart godt ut, og at ein har klart å samla seg om nokre hovudgrep her, synest eg er bra. Så vil eg trekkja fram ein ting som ikkje vore nemnd. Det er nettopp det reetableringsvedtaket som Stortinget gjer om Nordfjella, som har vore etterlyst i lang tid etter at staten valde å skyta ut den flokken på grunn av smitte. No gjev ein ei melding til forvaltninga frå eit samla storting om at der skal ein reetablera. Det er kanskje eit av dei store faktiske naturrestaureringsprosjekta for å få tilbake villreinen i eit av dei store villreinområda som Nordfjella. Det er eg glad for.

Ola Elvestuen (V) []: Først vil jeg si at Venstre stemmer subsidiært for forslagene nr. 11 og 12.

Dette er en veldig viktig sak, men det er oppfølgingen av den som kommer til å være det avgjørende. Det er det som etter hvert kommer til å vise om den har den effekten som vi forventer at den skal ha. For det er klart at handlingsplanene og tiltaksplanene må komme, de må være tilstrekkelig, og de må også være tilstrekkelig med tanke på gjennomføring for å få en forbedring.

Så vil jeg ta opp et par ting til. Vi har lagt inn et forslag som også ligger i saken, om bl.a. utvidelse av Rondane nasjonalpark og Forollhogna nasjonalpark. Der har arbeidet stoppet på grunn av lokal motstand. Vi har et forslag her om at vi mener det arbeidet bør gjenopptas, at her bør man vurdere en utvidelse – i hvert fall gjøre det arbeidet som er nødvendig, slik at det er klart for å ta det vedtaket når det er noen i regjeringen som har vilje til det.

Og så er det en annen ting i saken, og det er at regjeringen – nå får vi vel vite i stortingsmeldingen om naturavtalen, Kunming–Montreal-avtalen – har skrevet i saken at villreinområdene vil bli vurdert som en del av disse 30 pst. verneområdene etter Kunming–Montreal-avtalen. Jeg vil bare si fra Venstres side at jeg håper at det er noe man ikke tar med videre. Villreinområdene er viktige, og de skal selvfølgelig gjøres til gode leveområder for villrein, men jeg mener at 30-prosentmålet for vern nettopp bør være formelle verneområder også i Norge, slik at dette står seg i sammenligningen internasjonalt.

Så helt til slutt: Vi vil fortsatt jobbe videre – selv om det ikke er forslag her – med at vi får rovdyr og nettopp jerv tilbake på Hardangervidda, og at vi får et mer naturlig miljø i villreinområdene.

Sofie Marhaug (R) []: Det er et par–tre ting jeg gjerne skulle ha kommentert. Saksordføreren oppsummerte mye godt, det er ikke det, men det stikket som var knyttet til kraftproduksjon, kjenner jeg meg egentlig ikke helt igjen i. Det Rødt, sammen med en del andre partier, foreslår, er jo å si nei til ny kraftproduksjon. Det er ingen av oss som har foreslått å legge ned eksisterende kraftproduksjon, men det er klart at vi skal ha noen vilkårsrevisjoner av vassdragene våre. Det å ta større hensyn til miljø når vi får de vilkårsrevisjonene, skal vi diskutere senere i dag under saken om restaurering av natur. Det mener jeg er positivt. At vi tenker ut fra den kunnskapen vi har om villreinen og tilstanden for villreinen, er en selvfølge, mener jeg, og det tilsier også – synes Rødt – at vi ikke bør tillate ny kraftproduksjon i villreinens leveområder.

Jeg har sagt mye om begrensninger og hvordan man må gripe inn, men jeg tenkte jeg også skulle si en litt positiv ting for kommunene. Det er klart at det er noen kommuner som får mye ansvar, fordi det er noen kommuner som har en høy andel – eller nesten bare har – villreinområder i sin kommune. Når det skal gjennomføres planvasker, altså når gamle planer der man ikke har tatt hensyn til naturen, og naturen ikke har vært like høyt på dagsordenen, revideres, er de kommunene nødt til å gjøre et ganske stort arbeid, og det er viktig at vi også gir midler til det.

I forrige budsjett satte regjeringen av en del støtte til planvask i kommunene. Det var veldig bra. Jeg tror vi trenger enda mer av det framover, ikke minst i disse kommunene det er snakk om her, både så det ikke blir en for stor økonomisk belastning og for at de faktisk rent konkret skal være i stand til det. De må ha ansattressurser som kan gjennomføre det juridiske arbeidet som ligger bak den typen planvask som blir helt nødvendig hvis vi skal komme i mål med de tross alt ganske ambisiøse ambisjonene vi har.

Jeg tror det var representanten fra Høyre, Trellevik, som sa noe litt klokt om allemannsretten, og Une Bastholm fra Miljøpartiet De Grønne var for så vidt også inne på det: Allemannsretten er jo ikke å ødelegge naturen. Det er ikke det allemannsretten handler om. Det går an å få valgt allemannsretten på en måte som også betyr vern av villrein, og at vi tar vare på villreinen mer enn vi gjør i dag.

Lars Haltbrekken (SV) []: Siden Venstres representant var så raus og ville stemme subsidiært for noen av våre forslag, får vi bidra med litt komitéarbeid i salen, vi også. Vi vil støtte Venstres forslag nr. 13. Jeg vil for øvrig også gi støtte til det representanten Elvestuen sa om å få innført jerv på Hardangervidda. Jeg tror det er viktig også for villreinen, sånn at jerven kan være med og ta ut syke dyr, sånn at man unngår den situasjonen man hadde i Nordfjella.

Morten Wold hadde her overtatt presidentplassen.

Presidenten []: Flere har ikke bedt om ordet til sak nr. 5.

Votering, se voteringskapittel