Stortinget - Møte onsdag den 8. juni 2022

Dato: 08.06.2022
President: Masud Gharahkhani
Dokumenter: (Innst. 348 L (2021–2022), jf. Prop. 79 L (2021–2022))

Søk

Innhold

Sak nr. 2 [10:03:21]

Innstilling fra familie- og kulturkomiteen om Endringer i bildeprogramloven mv. (oppheving av statlig forhåndskontroll av kinofilm (Innst. 348 L (2021–2022), jf. Prop. 79 L (2021–2022))

Talere

Åslaug Sem-Jacobsen (Sp) [] (ordfører for saken): Jeg kan på vegne av komiteen si at behandlingen av Endringer i bildeprogramloven har vært en kort og smertefri prosess, og det blir derfor også en kort presentasjon av komiteens innstilling.

En enstemmig komité stiller seg bak lovforslaget. Forslaget er en oppfølging av NOU-en fra 2021, Barneliv foran, bak og i skjermen, og bygger på anbefalinger fra utvalget om å avvikle den såkalte kinofilmkontrollen. Det betyr at ansvaret for å fastsette aldersgrense på filmer overlates til distributørene. Medietilsynet kan imidlertid på eget initiativ vurderer å overprøve aldersgrensen som er fastsatt av distributøren.

Begrunnelsen for å avvikle kinofilmkontrollen er at den er lite hensiktsmessig eller nødvendig å fortsette med. Utviklingen i mediebildet viser at det går mot økt sam-/selvregulering på dette feltet, bl.a. i andre europeiske land, og komiteen er altså enige om at det ikke kan være en systematisk forskjellsbehandling av kinofilmdistributører, hvor disse betaler en avgift til Medietilsynet for tilsynets kontrollvirksomhet, mens andre distributører og formidlere av bildeprogram slipper.

Det foreslås også å oppheve Barneombudets klagerett over Medietilsynets aldersvedtak. Komiteen merker seg at bakgrunnen for å oppheve dette er at klageretten i praksis ikke er i bruk, og dessuten støtter Barneombudet forslaget.

Komiteen ser behovet for endringene og støtter de vurderingene som ligger til grunn for avviklingen av kinofilmkontrollen.

Hovedmålet med bildeprogramloven er å beskytte mindreårige mot innhold som av ulike grunner er vurdert som skadelig. Det kan tenkes, når aldersfastsettelsen på kinofilmer nå overlates til distributørene, at de setter den for høyt eller for lavt, men vi merker oss at Medietilsynets erfaringer er at bransjen tar sine plikter på alvor. Retningslinjene for aldersklassifisering og opplæring i disse, i tillegg til gjennomføring av tilsyn, oppfølging av publikumshenvendelser og veiledende dialogmøter, til sammen har gjort at aktørene i hovedsak setter riktige aldersgrenser. Så komiteen er med andre ord trygg på at bransjen vil utføre denne oppgaven på eksemplarisk vis framover.

Presidenten: Flere har ikke bedt om ordet til sak nr. 2.