Stortinget - Møte fredag den 10. juni 2016 kl. 9
President: Olemic Thommessen
Dokumenter:
Sak nr. 5 [13:34:13]
Innstilling fra arbeids- og sosialkomiteen om Endringer i lov om lønnsplikt under permittering (innføring av en ny arbeidsgiverperiode og forlenget periode med fritak fra lønnsplikt)
Talere
Votering i sak nr. 5
Presidenten: Under debatten er det satt frem i alt to forslag, fra Rigmor Aasrud på vegne av Arbeiderpartiet.
Forslag nr. 1 lyder:
«Stortinget ber regjeringen fremme forslag om å endre permitteringslønnsloven § 3, slik at arbeidsgiverperioden settes til 5 dager.»
Forslag nr. 2 lyder:
«Stortinget ber regjeringen fremme forslag om å endre folketrygdloven § 4-3 slik at inngangsvilkåret for å få rett til dagpenger blir at arbeidstiden er redusert med minst 40 prosent.»
Sosialistisk Venstreparti har varslet støtte til forslagene.
Votering:Forslagene fra Arbeiderpartiet ble med 65 mot 37 stemmer ikke bifalt.(Voteringsutskrift kl. 16.40.23)Komiteen hadde innstilt til Stortinget å gjøre slikt vedtak tillov
om endringer i lov om lønnsplikt under permittering (innføring av en ny arbeidsgiverperiode og forlenget periode med fritak fra lønnsplikt)
I
I lov 6. mai 1988 nr. 22 om lønnsplikt under permittering foreslås følgende endringer:
Lovens tittel skal lyde:
Lov 6. mai 1988 nr. 22 om lønnsplikt under permittering (permitteringslønnsloven)
§ 3 skal lyde:
§ 3 Tiden for lønnsplikt under permittering
En arbeidsgiver har plikt til å betale permitteringslønn og annet arbeidsvederlag i en arbeidsgiverperiode på ti dager (arbeidsgiverperiode I). Lønnsplikten i arbeidsgiverperiode I gjelder fra og med den første arbeidsdagen permitteringen omfatter. Perioden løper ikke når arbeidstakeren likevel ville hatt tjenestefri eller fravær. Når arbeidsgiverperioden har vært stanset, løper den videre fra den dagen arbeidet skulle vært gjenopptatt om permitteringen ikke hadde funnet sted.
Skyldes permitteringen brann, ulykker eller naturomstendigheter, gjelder ingen arbeidsgiverperiode som nevnt i første ledd.
Etter arbeidsgiverperiode I er arbeidsgiveren fritatt fra lønnsplikt ved hel eller delvis permittering i 26 uker i løpet av en periode på 18 måneder (fritaksperioden). Tid hvor arbeidstakeren har vært permittert som følge av arbeidskamp, regnes ikke med ved beregning av permitteringstiden. Arbeidsgiverens lønnsplikt gjeninntrer etter fritaksperioden. Lønnsplikten etter fritaksperioden gjelder ikke når arbeidstakeren likevel ville hatt tjenestefri eller fravær.
Dersom den permitterte arbeidstakeren deltar i arbeidsmarkedstiltak i regi av eller i samarbeid med Arbeids- og velferdsetaten, inntrer ikke arbeidsgiverens lønnsplikt etter tredje ledd før arbeidsmarkedstiltaket er avsluttet.
Departementet kan gi forskrift om å forlenge fritaksperioden før arbeidsgiverens lønnsplikt gjeninntrer, og om at det ved en slik forlengelse innføres en ny lønnspliktperiode på fem dager (arbeidsgiverperiode II).
Departementet kan gi forskrift om beregning av fritaksperioden før arbeidsgivers lønnsplikt gjeninntrer, jf. tredje ledd, herunder om at avbrudd i permitteringen kan få betydning for beregningen selv om arbeidsgiver betaler lønn.
Plikten til å betale permitteringslønn etter denne paragrafen gjelder ikke ved permittering som er følge av arbeidskamp.
§ 4 andre og tredje ledd skal lyde:
Ved hel permittering skal utbetalingen pr. arbeidsdag etter § 3 første og femte ledd utgjøre den gjennomsnittlige lønn for en arbeidsdag. Dette gjelder uansett hvor mange arbeidstimer arbeidstakeren skulle hatt den enkelte dag.
Utbetalingen etter § 3 tredje ledd skal ved hel permittering utgjøre en gjennomsnittlig ukelønn pr. uke. Dette gjelder uansett hvor mange arbeidsdager arbeidstakeren skulle hatt den enkelte uke. Ved permittering som omfatter del av en uke, reduseres beløpet tilsvarende.
II
Loven gjelder fra 1. juli 2016.
Presidenten: Det voteres over I, § 3 tredje ledd.
Arbeiderpartiet har varslet at de vil stemme imot.
Votering:Komiteens innstilling ble bifalt med 68 mot 34 stemmer.(Voteringsutskrift kl. 16.41.00)Presidenten: Det voteres over resten av I samt II.
Votering:Komiteens innstilling ble enstemmig bifalt.Presidenten: Det voteres over lovens overskrift og loven i sin helhet.
Votering:Lovens overskrift og loven i sin helhet ble enstemmig bifalt.Presidenten: Lovvedtaket vil bli satt opp til andre gangs behandling i et senere møte i Stortinget.