Stortinget - Møte onsdag den 1. juni 2016 kl. 10

Dato: 01.06.2016

Tilbake til spørretimen

Spørsmål 19

Martin Henriksen (A) [13:37:46]: «Det store flertallet i Norge ønsker å beholde søndagen som en annerledesdag. Da regjeringen for 2 år siden ville liberalisere helligdagsfredloven, fikk den klar beskjed om at verken arbeidsgivere eller arbeidstakere i bransjen selv ønsket å søndagsåpne flere butikker. Likevel har statsråden signalisert at hun ønsker å utrede loven på nytt.

Hvorfor vil statsråden skape ny usikkerhet og bruke ressurser på en utredning kort tid etter den forrige, i stedet for å sørge for at dagens lovverk overholdes og håndheves?»

Statsråd Linda C. Hofstad Helleland [13:38:25]: På initiativ fra bl.a. Handel og Kontor hadde jeg et hastemøte 6. mai der temaet var søndagsåpne butikker. På dette møtet stilte representanter fra både Handel og Kontor, Virke, NHO Handel, SAMFO og i tillegg til Rema 1000, var altså Norgesgruppen og Coop til stede.

Der uttrykte de fleste av aktørene et stort behov for bedre kunnskapsgrunnlag og en nærmere utredning av spørsmålet om endring i regelverket for søndagsåpne butikker. På mitt spørsmål om loven i dag er uklar eller om det er vanskelig å forstå loven, svarte alle nei. Likevel uttrykte de representantene, som representerer en stor del av vår dagligvarehandel, et tydelig ønske om at regjeringen utreder og gjennomgår lovverket. Det var ut fra flere årsaker, men noen årsaker var at man ser at folks handlemønster endrer seg, og at det ikke er samme type handel i dag som det var tidligere.

Vi ser at saken er kompleks. Det gjør vi fordi vi har hatt en stor offentlig debatt om saken, og jeg ser også at da regjeringen sendte denne saken og det lovforslaget på høring, var det en formidabel mengde høringssvar som kom inn. Når representantene fra dagligvarehandelen så sterkt ønsker en ny gjennomgang av loven, en utredning og et bedre kunnskapsgrunnlag, når jeg også registrerer at flere representanter på Stortinget mener det er nødvendig, og jeg ser at det kommer så mange innspill gjennom høringssvarene, så tror jeg at det er en god idé siden dette ble foreslått for meg, og jeg vurderer det. Jeg er veldig tydelig på at det ikke er opp til aktørene eventuelt å endre eller vurdere hvordan regelverket skal tolkes og praktiseres. Loven er krystallklar. Derfor er jeg også veldig glad for at de store aktørene har vært ute og slått det fast, og så får vi se om regjeringen eventuelt vil komme tilbake til en gjennomgang, sånn som aktørene har ønsket.

Martin Henriksen (A) [13:41:08]: Kulturministeren sier her at loven er krystallklar. Likevel vet vi at mange matbutikker lenge har brutt regelverket ved å holde for store butikker åpne også på søndager. Både kulturministeren og justisministeren svarer, når de blir spurt om dette, at det er politiets oppgave å slå ned på disse lovbruddene. Politiet sier på sin side at de ikke har ressurser til å følge det opp.

Dermed har vi faktisk hatt en situasjon i Norge uten respekt for loven og uten at regjeringa vil gripe inn. Kan statsråden leve med at myndighetene har sittet og sett på at aktører i dagligvarebransjen ikke bryr seg om hva som er lov eller ikke, eller vil hun ta grep for å sørge for å unngå at liknende lovbrudd skjer i framtida, f.eks. gjennom å se på Kristelig Folkepartis forslag om at kommunene på samme måte som de bedriver skjenkekontroll, også skal kunne bøtelegge butikker som holder ulovlig åpent på søndag?

Statsråd Linda C. Hofstad Helleland [13:42:12]: Nå registrerer jeg at aktører i dagligvarekjeden har gått ut og sagt at de respekterer loven og ønsker å følge den til punkt og prikke. Det er jeg glad for. Da tenker jeg at det ikke er politikernes oppgave å oppkonstruere problemer som ikke er der. Man har gått ut og sagt at man nå skal gjøre endringer for kjøpmennene som eventuelt har noen ekstra kvadratmeter til disposisjon, eller ikke følger loven, som er veldig klar på dette området. Det er jeg veldig glad for.

Så er praksisen i dag et resultat av en konstruksjon fra Arbeiderpartiet hvor man har åpnet for søndagshandel og søndagsåpent. Det gir jo visse utfordringer. Regjeringens forslag ville ført til mindre konkurransevridning. Jeg kunne ønsket at vi kunne endret regelverket i tråd med det, og synes egentlig at dagens ordning ikke er optimal.

Martin Henriksen (A) [13:43:19]: Nå sier kulturministeren at hun ønsker hun kunne endret regelverket. Når hun viser til tidligere oppkonstruerte problemstillinger, er det slik at en problemstilling som ikke er oppkonstruert, er at en del av sektoren hun er ansvarlig for, nemlig frivilligheten og idretten, er tydelig på at de ikke ønsker liberalisering som fører til flere søndagsåpne butikker. De er avhengig av at folk kan stille opp som fotballdommere, lagledere og kursledere også på søndagen i helgene.

Har kulturministeren tenkt over forholdene for norsk frivillighet og idrett når hun nå signaliserer at hun ønsker en ny utredning og dermed også endringer i søndagsåpent?

Statsråd Linda C. Hofstad Helleland [13:44:07]: Det må være en misforståelse når representanten Henriksen viser til at jeg vil endre lovverket. Det er ikke mulig å endre lovverket slik det politiske flertallet på Stortinget er satt sammen i dag. Det tar regjeringen konsekvensen av, og derfor fremmer vi ikke noe forslag om noen liberalisering. Det vil jeg bare gjøre helt klart ikke kommer til å skje.

Jeg har stor forståelse for at mange ønsker å holde søndagen som annerledesdag og ikke handle, og jeg ser at veldig mange bruker søndagen til å handle. Når jeg er innom de såkalte Brustad-buene, er det kø og massevis av folk i de fleste butikkene. Så det er noen i Norge som ønsker å få lov til å handle på søndager. Problemet med regelverket i dag er at det er konkurransevridende. Det er synd, men jeg må ta konsekvens av flertallet i Stortinget, og det betyr ingen liberalisering sånn som det er i dag.