Stortinget - Møte onsdag den 1. juni 2016 kl. 10

Dato: 01.06.2016

Tilbake til spørretimen

Spørsmål 20

Hege Haukeland Liadal (A) [13:45:25]: Jeg tillater meg å stille følgende spørsmål til kulturministeren:

«Arkivverket har et stort behov for arkivutviklingsmidler, bare 4 mill. kroner er tilgjengelig. De har i år mottatt 55 søknader med et samlet søknadsbeløp på 24 mill. kroner. Arkivverket kan bare i særlige tilfeller gi støtte til privatarkiv.

Hva vil statsråden gjøre for å bedre finansieringen av privatarkivarbeidet?»

Statsråd Linda C. Hofstad Helleland [13:46:00]: Privatarkivarbeidet ivaretas av ulike kulturarvinstitusjoner. Arkivstatistikken for 2014 viser at bevarte privatarkiv utgjør en mengde tilsvarende en hylle på 110 km. Av dette har Arkivverket ansvar for 40 km, kommunale og fylkeskommunale arkiver har 27 km, museene har ansvar for over 23 km og private arkivinstitusjoner for 14 km, så vi snakker betydelig med kilometer arkiv her.

Arkivverkets privatarkivarbeid finansieres med årlige bevilgninger over kulturbudsjettet. I tillegg gir Kulturdepartementet driftstilskudd til museer og til privatarkivinstitusjonene Misjonsarkivet og Arbeiderbevegelsens arkiv og bibliotek

2015 var det første året Arkivverket forvaltet særskilte arkivutviklingsmidler. Disse midlene finansieres med tildeling fra spilleoverskuddet til Norsk Tipping. I 2015 ble det fordelt 4 mill. kr til utviklingsprosjekter for kommunale arkiv, privatarkiv og arkiv i digital forvaltning. Av dette tildelte Arkivverket 1,6 mill. kr til utviklingsprosjekter for privatarkiv.

De 4 mill. kr som representanten Haukeland Liadal nevner, gjelder altså fjorårets tildeling.

Fordelingen av spilleoverskuddet til kulturformål for 2016 er ennå ikke foretatt. Det vil være klart om ikke så altfor lenge, og jeg vil i den forbindelse vurdere den økonomiske rammen for arkivutviklingsmidlene, inkludert midlene til privatarkiv, som representanten Haukeland Liadal peker på.

Hege Haukeland Liadal (A) [13:48:01]: Jeg takker for svaret.

Museer kan i praksis ikke tildeles støtte til privatarkivprosjekter. Det gjelder etter omorganiseringen av Kulturrådet i 2014, som legger ansvaret for privatarkiv i museer under Kulturrådet, mens privatarkiv i andre institusjoner er Arkivverkets ansvar. Til tross for dette har Kulturrådet uttalt at de ikke har faglig kompetanse til å vurdere søknader som gjelder privatarkiv i museer, og Arkivverket avviser museene med å vise til at det er Kulturrådet som forvalter privatarkivstøtte til museer. Det er derfor ikke delt ut støtte til privatarkivarbeidet i museer.

Hva mener kulturministeren om svekkelsen av finansieringen av privatarkivarbeidet gjennom oppsplittingen av feltet mellom Kulturrådet og Arkivverket?

Statsråd Linda C. Hofstad Helleland [13:49:06]: Spillemidlene til kulturformål går til en rekke formål, bl.a. Den kulturelle skolesekken og Frifond. Det er mye av dette representanten Haukeland Liadal kjenner godt til. Nå er fordelingen av spillemidlene mellom de enkelte formålene ikke avgjort. Det skal fastsettes av Kongen i statsråd, og det er derfor jeg ikke kan gå inn på finansieringen her.

Men til det konkrete spørsmålet fra representanten: Jeg har tillit til at det grunnlaget som Arkivverket skal bruke til å avgjøre hvor mye som skal gå til privatarkivarbeidet i år, vil bli ivaretatt på en god og forsvarlig måte.

Hege Haukeland Liadal (A) [13:49:54]: Dette er noe uklart. Jeg ser at i perioden 2010–2014 ble det i gjennomsnitt delt ut 3,2 mill. kr til privatarkivarbeidet, og ifølge tilbakemeldinger vi nå får fra Landslaget for lokal- og privatarkiv, er beløpet sunket til 0 kr.

Hva tenker statsråden om at Kulturrådet aldri har delt ut øremerkede midler til privatarkivarbeidet i museer, slik Stortinget forutsatte, og at Riksarkivet heller ikke nå har øremerkede midler til privatarkiver?

Statsråd Linda C. Hofstad Helleland [13:50:38]: Nå er vi fra myndighetenes side veldig opptatt av at vi skal ha armlengdes avstand til Kulturrådet og de beslutningene som de tar. Når det gjelder Riksarkivarens privatarkivstrategi, har den to hovedgrep. Det ene er en tydeligere arbeidsdeling, samordning og systematisering. Det andre er at flere ressurser skal tilføres privatarkivfeltet fra både staten, fylker og kommuner – og fra næringslivet. Jeg er glad for Riksarkivarens strategi for privatarkivfeltet og mener at grepene i den strategien er riktige. Jeg tror at den arbeidsdelingen og den samordningen også vil føre videre til en styrking av private arkiver.

Presidenten: Dermed er sak nr. 2 ferdigbehandlet.