Stortinget - Møte tirsdag den 12. april 2016 kl. 10
President: Marit Nybakk
Dokumenter:
Sak nr. 4 [12:53:50]
Innstilling fra kirke-, utdannings- og forskningskomiteen om Representantforslag fra stortingsrepresentantene Trond Giske, Christian Tynning Bjørnø, Marianne Aasen, Tone Merete Sønsterud og Martin Henriksen om konsekvensene av innføringen av kompetansekrav for alle lærere
Talere
Votering i sak nr. 4
Presidenten: Under debatten er det satt fram i alt ni forslag. Det er
forslag nr. 1, fra Henrik Asheim på vegne av Høyre, Fremskrittspartiet og Venstre
forslagene nr. 2 og 3, fra Christian Tynning Bjørnø på vegne av Arbeiderpartiet
forslag nr. 4, fra Anne Tingelstad Wøien på vegne av Kristelig Folkeparti, Senterpartiet og Sosialistisk Venstreparti
forslagene nr. 5–8, fra Anne Tingelstad Wøien på vegne av Senterpartiet
forslag nr. 9, fra Audun Lysbakken på vegne av Sosialistisk Venstreparti
Det voteres først over forslag nr. 9, fra Sosialistisk Venstreparti. Forslaget lyder:
Votering:Forslaget fra Sosialistisk Venstreparti ble med 99 mot 3 stemmer ikke bifalt.(Voteringsutskrift kl. 15.14.37)«Stortinget ber regjeringen endre finansieringsordningen for etter- og videreutdanning, slik at lærerandelen bortfaller i overgangsperioden for allmennlærere som må ta videreutdanning for å oppfylle de nye kompetansekravene.»
Presidenten: Det voteres over forslagene nr. 5–8, fra Senterpartiet. Forslag nr. 5 lyder:
«Stortinget ber regjeringen sørge for at dimensjoneringen av videreutdanningstilbudet i fagene norsk, matematikk og engelsk ikke går på bekostning av videreutdanningstilbud i andre fag.»
Forslag nr. 6 lyder:
«Stortinget ber regjeringen gjennomføre tilsyn med videreutdanningstilbudene slik at det sikres god kvalitet i tilbudet.»
Forslag nr. 7 lyder:
«Stortinget ber regjeringen komme tilbake med en sak om vurdering av rett og plikt til etter- og videreutdanning for lærere.»
Forslag nr. 8 lyder:
«Stortinget ber regjeringen vurdere å innføre studiepoeng for kortere etterutdanningskurs.»
Kristelig Folkeparti har varslet støtte til forslagene.
Votering:Forslagene fra Senterpartiet ble med 90 mot 11 stemmer ikke bifalt.(Voteringsutskrift kl. 15.14.55)Presidenten: Det voteres over forslag nr. 4, fra Kristelig Folkeparti, Senterpartiet og Sosialistisk Venstreparti. Forslaget lyder:
«Stortinget ber regjeringen endre regelverket slik at lærere med godkjent utdanning før 1. januar 2014 fortsatt gis full undervisningskompetanse.»
Miljøpartiet De Grønne har varslet støtte til forslaget.
Votering:Forslaget fra Kristelig Folkeparti, Senterpartiet og Sosialistisk Venstreparti ble med 87 mot 15 stemmer ikke bifalt.(Voteringsutskrift kl. 15.15.15)Presidenten: Det voteres over forslag nr. 3, fra Arbeiderpartiet. Forslaget lyder:
«Stortinget ber regjeringen sørge for at utdanningsinstitusjonene har gode systemer for godkjenning av allerede dokumentert erfaring/kurs/opplæring, i tråd med etablerte prinsipper for godkjenning av realkompetanse.»
Miljøpartiet De Grønne har varslet støtte til forslaget.
Votering:Forslaget fra Arbeiderpartiet ble med 67 mot 35 stemmer ikke bifalt.(Voteringsutskrift kl. 15.15.33)Presidenten: Det voteres over forslag nr. 2, fra Arbeiderpartiet. Forslaget lyder:
«Stortinget ber regjeringen endre regelverket slik at lærere som er utdannet før 1. januar 2014 eller har fullført «gammel lærerutdanning» etter 1. januar 2014, beholder samme undervisningskompetanse som tidligere frem til 2025, for å sikre at det blir en reell overgangsperiode uten avskilting av læreres godkjente undervisningskompetanse.»
Miljøpartiet De Grønne har varslet subsidiær støtte til forslaget.
Votering:Forslaget fra Arbeiderpartiet ble med 68 mot 34 stemmer ikke bifalt.(Voteringsutskrift kl. 15.15.51)Presidenten: Det voteres over forslag nr. 1, fra Høyre, Fremskrittspartiet og Venstre. Forslaget lyder:
«Stortinget ber regjeringen sikre at lærere utdannet før 1. januar 2014 får dispensasjon fra kompetansekravene, og komme tilbake til Stortinget på egnet måte med forslag til nødvendige lovendringer. Det skal fortsatt være skoleeiers ansvar å sikre at kompetansekravene oppfylles. Dispensasjonen skal ikke vare lenger enn til 1. august 2025.»
Miljøpartiet De Grønne har varslet subsidiær støtte til forslaget.
Votering:Forslaget fra Høyre, Fremskrittspartiet og Venstre ble bifalt med 55 mot 47 stemmer.(Voteringsutskrift kl. 15.16.13)Komiteen hadde innstilt:I
Stortinget ber regjeringen sørge for at videreutdanningstilbudene er av høy kvalitet, riktig dimensjonert og tilpasset regionale behov. Videreutdanningstilbudene må organiseres på en måte som minimerer unødvendig tidsbruk for den enkelte lærer.
II
Stortinget ber regjeringen legge til rette for at videreutdanningstilbud kan tilbys gjennom teknologiske løsninger som e-læringssystemer og MOOC.
III
Stortinget ber regjeringen legge til rette for at utdannede lærere som i dag jobber utenfor skoleverket, kan tilegne seg nødvendig kompetanse for å undervise i basisfagene.
IV
Stortinget ber regjeringen sørge for at skoleeier gjør en vurdering av implementeringen av kompetansekravene, og på bakgrunn av dette lager planer for at lærere som underviser i og mangler kompetanse i de aktuelle fagene, skal gis gode muligheter til å skaffe seg slik kompetanse i perioden fram til 2025. Skoleeiere med svak utvikling må bli fulgt opp.
V
Stortinget ber regjeringen i overgangsperioden fram til 2025 følge utviklingen i studiepoeng blant lærerne som underviser i basisfagene, og årlig komme tilbake til Stortinget på egnet måte med en beskrivelse av situasjonen.
Presidenten: Det voteres først over IV og V.
Arbeiderpartiet, Høyre, Fremskrittspartiet, Kristelig Folkeparti og Venstre står bak innstillingen. Miljøpartiet De Grønne har varslet støtte til innstillingen.
Presidenten antar at Senterpartiet og Sosialistisk Venstreparti skal stemme imot innstillingen.
Voteringstavlene viste at det var avgitt 89 stemmer for og 8 stemmer mot komiteens innstilling.
(Voteringsutskrift kl. 15.16.41)
Anne Tingelstad Wøien (Sp) (fra salen): President! Ble dette riktig?
Presidenten: Ifølge innstillingen er det korrekt slik vi gjorde det. Er det slik at Senterpartiet og Sosialistisk Venstreparti ønsker å stemme for, slik at det blir enstemmig?
Anne Tingelstad Wøien får ordet til stemmeforklaring.
Anne Tingelstad Wøien (Sp) [15:19:55]: Når det står komiteens innstilling, står hele komiteen bak alle romertallene. Det er mulig at det er IV som gjør at vi blir oppfordret til å stemme imot.
Presidenten: Hvis du ser på innstillingens side 5, høyre spalte, fjerde avsnitt står det:
«Komiteens flertall, medlemmene fra Arbeiderpartiet, Høyre, Fremskrittspartiet, Kristelig Folkeparti og Venstre, fremmer følgende forslag:» osv.
Det er IV og V.
Anne Tingelstad Wøien (Sp) [15:20:28]: Ja, det er vel bare IV og V?
Presidenten: Ja, og det var det vi tok opp til votering.
Anne Tingelstad Wøien (Sp) [15:20:33]: Ja, ok – jeg beklager! Men kan vi ta dette opp igjen da?
Presidenten: Da tar vi voteringen på nytt. Det gjelder altså komiteens innstilling IV og V.
Jeg gjentar: Arbeiderpartiet, Høyre, Fremskrittspartiet, Kristelig Folkeparti og Venstre står bak innstillingen. Miljøpartiet De Grønne har varslet støtte til innstillingen.
Presidenten antar at Senterpartiet og Sosialistisk Venstreparti skal stemme imot.
Votering:Komiteens innstilling ble bifalt med 93 mot 9 stemmer.(Voteringsutskrift kl. 15.24.55)Presidenten: Det voteres over I, II og III.
Votering:Komiteens innstilling ble enstemmig bifalt.Videre var innstilt:VI
Dokument 8:11 S (2015–2016) – Representantforslag fra stortingsrepresentantene Trond Giske, Christian Tynning Bjørnø, Marianne Aasen, Tone Merete Sønsterud og Martin Henriksen om konsekvensene av innføringen av kompetansekrav for alle lærere – vedlegges protokollen.
Votering:Komiteens innstilling ble enstemmig bifalt.