Stortinget - Møte onsdag den 18. desember 2013 kl. 10

Dato: 18.12.2013

Tilbake til spørretimen

Spørsmål 24

Geir Pollestad (Sp) [13:41:58]: Mitt spørsmål går til olje- og energiministeren:

«En viktig del av klimaløsningen er økt produksjon av fornybar energi. Norge har gjennom en kombinasjon av store havområder og offshoreteknologi en stor mulighet til utvikling av og produksjon av vindkraft til havs.

Hvilke ambisjoner har statsråden for vindkraft til havs, og hvordan ser han for seg å nå disse ambisjonene?»

Statsråd Tord Lien [13:42:25]: La meg først si at jeg deler representanten Pollestads syn, at det er viktig å øke produksjonen av fornybar energi. Det mener både olje- og energiministeren og regjeringen. Derfor er det – med bred politisk støtte i Stortinget – etablert et teknologinøytralt elsertifikatsystem hvor målet er å bygge ut totalt 26,4 TWh fornybar energi i Norge og i Sverige innen 2020.

Systemet er teknologinøytralt og vil derfor gjøre at de mest kostnadseffektive teknologiene blir bygget ut først. I praksis vil det si at det i stor grad vil være vannkraft – uregulerbar og regulerbar – og landbasert vindkraft.

Når det gjelder utbygging av vindkraft til havs i norske havområder, ligger dette lenger fram i tid. Det er gjennomført en strategisk konsekvensutredning for 15 havområder. Den har vært på høring og er nå til behandling i departementet. Vi har ikke konkludert med hvordan vi skal følge opp denne utredningen, men vi støtter opp under satsingen på forskning og utvikling – kompetanseoppbygging – på havvindfeltet.

Vindkraft til havs er ett av de seks prioriterte områdene i den nasjonale FoU-strategien innenfor energisektoren, Energi21. Satsingen blir først og fremst ivaretatt gjennom forskningsprogrammet ENERGIX som dekker alt fra grunnleggende forskningsprosjekter til næringsrettet forskning og utvikling og demo. Videre er to av de elleve forskningssentrene for miljøvennlig energi – FMEene – direkte rettet mot utnytting av vind til havs.

Geir Pollestad (Sp) [13:44:22]: Jeg takker for svaret. Jeg er glad for at statsråden ikke setter produksjon av fornybar energi på land opp mot produksjon til havs.

Jeg vil utfordre litt på det som går på leverandørindustriens muligheter og framtidige arbeidsmuligheter på dette området. Det er rett at dette i stor grad er umodne teknologier. Det kan tenkes at disse investeringene først og fremst skal komme utenfor Norges grenser, men spørsmålet mitt er: Ser statsråden utnyttelse av offshorevind som en mulighet til å gjøre den norske leverandørindustrien mer robust og til å gi den flere ben å stå på?

Statsråd Tord Lien [13:45:12]: Nå er det slik at eksport av norsk teknologi delvis ligger under et annet departement enn mitt. Men la meg likevel forsøke å gjøre meg noen refleksjoner.

Norsk petroleumsleverandørindustri har lyktes godt med internasjonalisering. Fornybar teknologi har ikke i like stor grad lyktes med det. Jeg mener at vi her har noen store muligheter for å legge til rette for at teknologi fra Norge innen fornybar energi i større grad kommer til internasjonale markeder. Derfor ser vi nå på mulighetene til å hente gode erfaringer som INTSOK-samarbeidet har gitt, og forsøke å overføre det til INTPOW-virkemiddelet. Så det å legge til rette for å spre norsk teknologi innen fornybar energi til utlandet er definitivt noe regjeringen mener er fornuftig.

Geir Pollestad (Sp) [13:46:10]: Takk igjen for svaret. Da er vi også blitt kjent med at det skal legges fram en energimelding. Et samlet storting støtter det nå.

Da er mitt korte spørsmål: Vil statsråden sørge for at det blir gitt en bred omtale og brukt tid og oppmerksomhet på spørsmålet om umodne teknologier generelt og offshorevind spesielt i den varslede meldingen når den kommer?

Statsråd Tord Lien [13:46:44]: Jeg noterer meg den litt morsomme omtalen av Stortingets «nå» klare støtte til energimelding. Det var jo litt varierende hvordan de rød-grønne stilte seg til energimelding i de foregående åtte årene. Nå kommer det altså en energimelding.

Som representanten Pollestad vil være kjent med, er en av de tingene hele regjeringen legger til grunn for sitt arbeid, økt satsing på kunnskap og kompetanse – på teknologiutvikling. Det vil selvfølgelig også bli klart adressert i en energimelding. Det gjelder selvfølgelig også teknologier som er i ferd med å nærme seg markedet.

Så har jeg lyst til å minne representanten Pollestad om at vi allerede bruker store ressurser på å flytte teknologier nærmere markedet– først og fremst gjennom Enova-arbeidet, som selvfølgelig også vil være sentralt i tiden fram til vi kan legge fram en energimelding.