Du bruker en gammel nettleser. For å kunne bruke all funksjonalitet i nettsidene må du bytte til en nyere og oppdatert nettleser. Se oversikt over støttede nettlesere.

Stortinget.no

logo
Hopp til innholdet
Til forsiden

Stortinget - Møte tirsdag den 6. desember 2011 kl. 10

Dato:
President: Dag Terje Andersen

Dokumenter: 

Sak nr. 1 [10:05:10]:

Innstilling fra helse- og omsorgskomiteen om bevilgninger på statsbudsjettet for 2012, kapitler under Helse- og omsorgsdepartementet (rammeområde 15)

Talere

Votering i sak nr. 1

Votering i sak nr. 1

Presidenten: Under debatten er det satt fram i alt 26 forslag. Det er

  • forslagene nr. 1–14, fra Bent Høie på vegne av Fremskrittspartiet, Høyre og Kristelig Folkeparti

  • forslagene nr. 15 og 16, fra Bent Høie på vegne av Fremskrittspartiet og Høyre

  • forslagene nr. 17 og 18, fra Per Arne Olsen på vegne av Fremskrittspartiet og Kristelig Folkeparti

  • forslagene nr. 19, 20 og 21, fra Per Arne Olsen på vegne av Fremskrittspartiet

  • forslag nr. 22, fra Abid Q. Raja på vegne av Venstre

  • forslagene nr. 23–26, fra Per Arne Olsen på vegne av Fremskrittspartiet, Høyre, Kristelig Folkeparti og Venstre

Forslagene nr. 21–26 er omdelt på representantenes plasser i salen.

Det voteres først over forslag nr. 19, fra Fremskrittspartiet. Forslaget lyder:

«Stortinget ber regjeringen sørge for at ledig kapasitet som eksisterer hos private rusinstitusjoner blir benyttet.»

Venstre har varslet at de vil støtte forslaget.

Votering:Forslaget fra Fremskrittspartiet ble med 78 mot 23 stemmer ikke bifalt.(Voteringsutskrift kl. 18.29.59)

Presidenten: Det voteres over forslag nr. 20, fra Fremskrittspartiet. Forslaget lyder:

«Stortinget ber regjeringen legge frem egen sak som sikrer private skatteytere fradrag for kostnader til omsorgstilpasning av egen bolig.»

Votering:Forslaget fra Fremskrittspartiet ble med 80 mot 23 stemmer ikke bifalt.(Voteringsutskrift kl. 18.30.16)

Presidenten: Det voteres over forslag nr. 21, fra Fremskrittspartiet. Forslaget lyder:

«Stortinget ber regjeringen innføre en ordning med psykiatriambulanse som dekker hele landet.»

Høyre, Kristelig Folkeparti og Venstre har varslet at de vil støtte forslaget.

Votering:Forslaget fra Fremskrittspartiet ble med 55 mot 47 stemmer ikke bifalt.(Voteringsutskrift kl. 18.30.36)

Presidenten: Det voteres over forslag nr. 17, fra Fremskrittspartiet og Kristelig Folkeparti. Forslaget lyder:

«Stortinget ber regjeringen i løpet av vårsesjonen 2012 legge frem en sak som belyser tilstanden til norske helsebygg og medisinsk teknisk utstyr, samt et forslag til finansiering av vedlikeholdsetterslepet.»

Votering:Forslaget fra Fremskrittspartiet og Kristelig Folkeparti ble med 73 mot 29 stemmer ikke bifalt.(Voteringsutskrift kl. 18.30.55)

Presidenten: Det voteres over forslag nr. 18, fra Fremskrittspartiet og Kristelig Folkeparti. Forslaget lyder:

«Stortinget ber regjeringen i forbindelse med statsbudsjettet for 2013 fremme forslag om en tannhelsereform med utgangspunkt i etablering av en takordning for utgifter relatert til sykdom i munnhulen.»

Venstre har varslet at de støtter forslaget.

Votering:Forslaget fra Fremskrittspartiet og Kristelig Folkeparti ble med 72 mot 30 stemmer ikke bifalt.(Voteringsutskrift kl. 18.31.15)

Presidenten: Det voteres over forslag nr. 15, fra Fremskrittspartiet og Høyre. Forslaget lyder:

«Stortinget ber regjeringen sørge for at helseforetakene går gjennom sin virksomhet med tanke på effektivisering og konkurranseutsetting av tjenester som ligger utenfor kjernevirksomheten for å frigjøre midler til pasientbehandling. Dette kan for eksempel være renhold, vaskeri, vaktmestertjenester etc.»

Venstre har varslet at de støtter forslaget.

Votering:Forslaget fra Fremskrittspartiet og Høyre ble med 60 mot 42 stemmer ikke bifalt.(Voteringsutskrift kl. 18.31.33)

Presidenten: Det voteres over forslag nr. 16, fra Fremskrittspartiet og Høyre. Forslaget lyder:

«Stortinget ber regjeringen øke den innsatsstyrte finansieringen (ISF) i sykehusene til 50 prosent.»

Votering:Forslaget fra Fremskrittspartiet og Høyre ble med 61 mot 41 stemmer ikke bifalt.(Voteringsutskrift kl. 18.31.48)

Presidenten: Det voteres så over forslagene nr. 1 og 3–14, fra Fremskrittspartiet, Høyre og Kristelig Folkeparti.

Forslag nr. 1 lyder:

«Stortinget ber regjeringen vurdere om det skal opprettes en tilskuddsordning som stimulerer kommunene til å knytte til seg personer med klinisk ernæringsfaglig kompetanse.»

Forslag nr. 3 lyder:

«Stortinget ber regjeringen vurdere ISF-refusjon for fysioterapeuter i spesialisthelsetjenesten i forbindelse med revidert nasjonalbudsjett for 2012.»

Forslag nr. 4 lyder:

«Stortinget ber regjeringen sørge for at kapasitet som eksisterer hos private og ideelle opptrenings- og rehabiliteringsinstitusjoner, blir benyttet.»

Forslag nr. 5 lyder:

«Stortinget ber regjeringen gjøre NOKLUS til en fast post på statsbudsjettet og sikre en årlig bevilgning som er tilstrekkelig til å finansiere deltakelse av alle landets sykehjem.»

Forslag nr. 6 lyder:

«Stortinget ber regjeringen endre nødvendig regelverk slik at også private og ideelle aktører kan søke om investeringstilskudd til bygging av sykehjemsplasser på lik linje med kommunene.»

Forslag nr. 7 lyder:

«Stortinget ber regjeringen pålegge kommunene å føre statistikk med ventelister for sykehjemsplass i den enkelte kommune.»

Forslag nr. 8 lyder:

«Stortinget ber regjeringen etablere en egen tilskuddsordning for bygging og drift av hospice i Norge innen 1. juni 2012.»

Forslag nr. 9 lyder:

«Stortinget ber regjeringen snarest sette inn nødvendige virkemidler for å kunne rekruttere og beholde vitenskaplig personell ved de odontologiske lærestedene.»

Forslag nr. 10 lyder:

«Stortinget ber regjeringen kartlegge årsakene til den høye forekomsten av medikamentell behandling av ADD/ADHD, samt analysere hvorfor det er så store fylkesvise variasjoner.»

Forslag nr. 11 lyder:

«Stortinget ber regjeringen fremme en sak for Stortinget i løpet av våren 2012 som omhandler fremtidig strategi for legemiddelpolitikken i Norge.»

Forslag nr. 12 lyder:

«Stortinget ber regjeringen i forbindelse med revidert nasjonalbudsjett for 2012 fremme forslag om å overføre legemidler fra individuell refusjon til blåreseptordningen ut fra helse- og samfunnsmessige analyser.»

Forslag nr. 13 lyder:

«Stortinget ber regjeringen sørge for at det utføres samfunnsøkonomiske og helseøkonomiske analyser knyttet til innføring av nye legemidler med sikte på raskere innføring og bruk av innovative legemidler i Norge.»

Forslag nr. 14 lyder:

«Stortinget ber regjeringen innføre tydelige nasjonale retningslinjer for bruk av nye innovative legemidler.»

Venstre har varslet at de støtter forslagene.

Votering:Forslagene fra Fremskrittspartiet, Høyre og Kristelig Folkeparti ble med 54 mot 48 stemmer ikke bifalt.(Voteringsutskrift kl. 18.32.12)

Presidenten: Det voteres over forslag nr. 2, fra Fremskrittspartiet, Høyre og Kristelig Folkeparti. Forslaget lyder:

«Stortinget ber regjeringen starte arbeidet med en ny nasjonal helse- og sykehusplan i 2012, som forankrer utviklingen av spesialisthelsetjenesten både lokalt og nasjonalt og behandles av Stortinget. Denne planen skal inneholde en fremdriftsplan for avvikling av de regionale helseforetakene, oversikt over investerings- og vedlikeholdsbehovet i sektoren, et nytt investeringsregime og minimumskrav til hva ulike typer sykehus skal inneholde av funksjoner, samt utviklingen av prehospitale tjenester, herunder luftambulansetjenesten.»

Votering:Forslaget fra Fremskrittspartiet, Høyre og Kristelig Folkeparti ble med 55 mot 47 stemmer ikke bifalt.(Voteringsutskrift kl. 18.32.29)

Presidenten: Det voteres over forslag nr. 22, fra Venstre. Forslaget lyder:

«Stortinget ber regjeringen starte arbeidet med en ny nasjonal helse- og sykehusplan i 2012, som forankrer utviklingen av spesialisthelsetjenesten både lokalt og nasjonalt. Planen skal behandles av Stortinget og inneholde en oversikt over investerings- og vedlikeholdsbehovet i sektoren, et nytt investeringsregime og minimumskrav til hva ulike typer sykehus skal inneholde av funksjoner, samt utviklingen av prehospitale tjenester, herunder luftambulansetjeneste.»

Fremskrittspartiet, Høyre og Kristelig Folkeparti vil nå støtte det forslaget subsidiært.

Votering:Forslaget fra Venstre ble med 55 mot 47 stemmer ikke bifalt.(Voteringsutskrift kl. 18.32.53)

Presidenten: Det voteres over forslagene nr. 23–26, fra Fremskrittspartiet, Høyre, Kristelig Folkeparti og Venstre.

Forslag nr. 23 lyder:

«Stortinget ber regjeringen sørge for at Helsedirektorates anbefalte forløpstider for pasienter med kreft eller mistanke om kreft gjøres førende for spesialisthelsetjenestens fastsettelse av den individuelle medisinske tidsfristen etter pasientrettighetsloven, slik at pasienten får en juridisk rettighet. Avvik fra forløpstidene skal begrunnes medisinsk og journalføres.»

Forslag nr. 24 lyder:

«Stortinget ber regjeringen legge frem en strategi for å hindre at den halvparten av pasientene som har kreft, med diffuse symptomer ikke får en forlenget ventetid som følge av de nye forløpstidene for pasienter med klar mistanke om kreft.»

Forslag nr. 25 lyder:

«Stortinget ber regjeringen sørge for at kravet om at brystrekonstruksjon skal være en del av brystkreftbehandlingen som følges opp med en tidsfrist på 6 måneder, med mindre det er en medisinsk begrunnelse for å vente lengre. Fristen inngår som en del av den individuelle medisinske tidsfristen etter pasientrettighetsloven.»

Forslag nr. 26 lyder:

«Stortinget ber regjeringen legge frem en ny nasjonal kreftplan i løpet av 2012.»

Votering:Forslagene fra Fremskrittspartiet, Høyre, Kristelig Folkeparti og Venstre ble med 53 mot 48 stemmer ikke bifalt.(Voteringsutskrift kl. 18.33.15)Komiteen hadde innstilt:

I

På statsbudsjettet for 2012 bevilges under:

Utgifter
700Helse- og omsorgsdepartementet
1Driftsutgifter182 139 000
702Beredskap
21Spesielle driftsutgifter, kan overføres, kan nyttes under post 7034 047 000
70Tilskudd, kan overføres, kan nyttes under post 213 310 000
703Internasjonalt samarbeid
21Spesielle driftsutgifter, kan overføres55 729 000
70Tilskudd, kan overføres, kan nyttes under post 6014 309 000
710Nasjonalt folkehelseinstitutt
1Driftsutgifter569 200 000
21Spesielle driftsutgifter536 096 000
45Større utstyrsanskaffelser og vedlikehold, kan overføres18 003 000
711Ernæring og mattrygghet
1Driftsutgifter19 637 000
21Spesielle driftsutgifter, kan overføres, kan nyttes under post 7011 446 000
70Tilskudd, kan overføres, kan nyttes under post 211 040 000
74Skolefrukt, kan overføres18 378 000
712Bioteknologinemnda
1Driftsutgifter8 452 000
715Statens strålevern
1Driftsutgifter74 679 000
21Spesielle driftsutgifter42 850 000
716Statens institutt for rusmiddelforskning
1Driftsutgifter38 573 000
718Rusmiddelforebygging
21Spesielle driftsutgifter97 113 000
63Rusmiddeltiltak, kan overføres15 462 000
70Andre tilskudd, kan overføres101 908 000
719Annet folkehelsearbeid
21Spesielle driftsutgifter, kan overføres, kan nyttes under post 7982 098 000
60Kommunetilskudd, kan overføres5 677 000
70Smittevern mv., kan overføres15 487 000
73Fysisk aktivitet, kan overføres33 470 000
79Andre tilskudd, kan overføres, kan nyttes under post 217 839 000
720Helsedirektoratet
1Driftsutgifter878 633 000
21Spesielle driftsutgifter140 603 000
22Elektroniske resepter, kan overføres48 193 000
70Refusjon helsehjelp i utlandet8 248 000
721Statens helsetilsyn
1Driftsutgifter89 122 000
21Spesielle driftsutgifter6 186 000
722Norsk pasientskadeerstatning
1Driftsutgifter131 668 000
70Advokatutgifter31 853 000
71Særskilte tilskudd1 855 000
723Pasientskadenemnda
1Driftsutgifter43 552 000
724Statens autorisasjonskontor for helsepersonell
1Driftsutgifter34 569 000
725Nasjonalt kunnskapssenter for helsetjenesten
1Driftsutgifter137 338 000
726Statens helsepersonellnemnd
1Driftsutgifter8 025 000
728Klagenemnda for behandling i utlandet og Preimplantasjonsdiagnostikknemnda
1Driftsutgifter3 098 000
729Pasient- og brukerombud
1Driftsutgifter56 915 000
732Regionale helseforetak
21Spesielle driftsutgifter, kan overføres8 607 000
70Særskilte tilskudd, kan overføres, kan nyttes under postene 72, 73, 74 og 75410 608 000
72Basisbevilgning Helse Sør-Øst RHF, kan overføres44 296 293 000
73Basisbevilgning Helse Vest RHF, kan overføres15 522 238 000
74Basisbevilgning Helse Midt-Norge RHF, kan overføres11 766 085 000
75Basisbevilgning Helse Nord RHF, kan overføres10 417 141 000
76Innsatsstyrt finansiering, overslagsbevilgning15 657 084 000
77Poliklinisk virksomhet mv., overslagsbevilgning2 843 994 000
78Forskning og nasjonale kompetansetjenester, kan overføres933 642 000
79Raskere tilbake, kan overføres514 013 000
82Investeringslån, kan overføres2 050 000 000
83Opptrekksrenter for lån fom. 2008, overslagsbevilgning51 000 000
86Driftskreditter1 730 000 000
733Habilitering og rehabilitering
21Spesielle driftsutgifter, kan nyttes under post 7918 711 000
70Behandlingsreiser til utlandet109 957 000
72Kjøp av opptrening mv., kan overføres30 442 000
79Andre tilskudd, kan nyttes under post 2116 565 000
734Særskilte tilskudd til psykiske helse og rustiltak
1Driftsutgifter Kontrollkommisjonene37 811 000
21Spesielle driftsutgifter9 485 000
70Tvunget psykisk helsevern for pasienter som ikke har bosted i riket2 255 000
71Tvungen omsorg for psykisk utviklingshemmede69 582 000
72Utviklingsområder innen psykisk helsevern og rus46 454 000
750Statens legemiddelverk
1Driftsutgifter220 659 000
751Legemiddeltiltak
21Spesielle driftsutgifter, kan overføres11 926 000
70Tilskudd60 990 000
761Omsorgstjeneste
21Spesielle driftsutgifter, kan nyttes under post 79143 461 000
60Kommunale kompetansetiltak, kan overføres193 425 000
61Vertskommuner958 903 000
62Dagaktivitetstilbud, kan overføres150 000 000
66Brukerstyrt personlig assistanse87 334 000
67Utviklingstiltak136 712 000
71Frivillig arbeid mv.30 247 000
72Landsbystiftelsen65 613 000
73Særlige omsorgsbehov20 387 000
75Andre kompetansetiltak9 557 000
79Andre tilskudd, kan nyttes under post 2113 391 000
762Primærhelsetjeneste
21Spesielle driftsutgifter, kan nyttes under post 7030 979 000
50Samisk helse13 200 000
60Forebyggende helsetjenester26 381 000
61Fengselshelsetjeneste126 800 000
62Øyeblikkelig hjelp, kan overføres, kan nyttes under kap. 732 postene 70 og 76131 000 000
63Allmennlegetjenester67 000 000
70Tilskudd, kan nyttes under post 2128 903 000
71Frivillig arbeid mv.6 054 000
73Forebygging uønskede svangerskap og abort, kan overføres25 823 000
74Stiftelsen Amathea15 361 000
763Rustiltak
21Spesielle driftsutgifter, kan nyttes under post 7161 287 000
61Kommunalt rusarbeid, kan overføres419 602 000
71Frivillig arbeid mv., kan overføres, kan nyttes under post 21170 521 000
72Kompetansesentra mv.88 371 000
764Psykisk helse
21Spesielle driftsutgifter, kan overføres85 061 000
60Psykisk helsearbeid, kan overføres205 600 000
72Utviklingstiltak, kan overføres368 594 000
73Vold og traumatisk stress, kan overføres112 906 000
769Utredningsvirksomhet mv.
21Spesielle driftsutgifter, kan nyttes under post 7031 866 000
70Utredningsvirksomhet mv., kan nyttes under post 214 464 000
770Tannhelsetjenester
21Spesielle driftsutgifter, kan nyttes under post 7013 237 000
70Tilskudd, kan overføres, kan nyttes under post 21115 981 000
780Forskning
50Norges forskningsråd mv.284 141 000
781Forsøk og utvikling mv.
21Spesielle driftsutgifter, kan nyttes under post 7963 619 000
70Norsk Helsenett SF40 394 000
79Andre tilskudd, kan nyttes under post 2148 669 000
782Helseregistre
21Spesielle driftsutgifter16 485 000
70Tilskudd33 676 000
783Personell
21Spesielle driftsutgifter, kan nyttes under post 7926 787 000
61Turnustjeneste125 134 000
79Andre tilskudd, kan nyttes under post 2128 763 000
2711Spesialisthelsetjeneste mv.
70Spesialisthjelp1 470 000 000
71Psykologhjelp212 000 000
72Tannlegehjelp1 618 000 000
76Private laboratorier og røntgeninstitutt430 000 000
2751Legemidler mv.
70Legemidler8 199 000 000
71Legeerklæringer11 000 000
72Medisinsk forbruksmateriell1 595 000 000
2752Refusjon av egenbetaling
70Egenandelstak 14 164 600 000
71Egenandelstak 2185 000 000
2755Helsetjenester i kommunene mv.
62Fastlønnsordning fysioterapeuter, kan nyttes under post 71265 000 000
70Allmennlegehjelp3 664 100 000
71Fysioterapi, kan nyttes under post 621 755 000 000
72Jordmorhjelp45 600 000
73Kiropraktorbehandling126 000 000
75Logopedisk og ortoptisk behandling89 000 000
2756Helsehjelp i utlandet
70Helsehjelp i utlandet50 000 000
2790Andre helsetiltak
70Bidrag229 837 000
Totale utgifter139 177 168 000
Inntekter
3703Internasjonalt samarbeid
3Refusjon fra Utenriksdepartementet2 619 000
3710Nasjonalt folkehelseinstitutt
2Diverse inntekter185 895 000
3Vaksinesalg99 300 000
3711Ernæring og mattrygghet
2Diverse inntekter200 000
3715Statens strålevern
2Diverse inntekter39 749 000
4Gebyrinntekter4 196 000
5Oppdragsinntekter5 352 000
3716Statens institutt for rusmiddelforskning
2Diverse inntekter3 318 000
3718Rusmiddelforebygging
4Gebyrinntekter1 599 000
3720Helsedirektoratet
2Diverse inntekter2 559 000
3Refusjon helsehjelp i utlandet8 248 000
4Gebyrinntekter3 031 000
3722Norsk pasientskadeerstatning
2Diverse inntekter1 240 000
50Premie fra private17 900 000
3723Pasientskadenemnda
50Premie fra private500 000
3724Statens autorisasjonskontor for helsepersonell
4Gebyrinntekter25 692 000
3725Nasjonalt kunnskapssenter for helsetjenesten
2Diverse inntekter132 000
3732Regionale helseforetak
80Renter på investeringslån481 000 000
85Avdrag på investeringslån fom. 2008151 000 000
3750Statens legemiddelverk
2Diverse inntekter2 101 000
4Registreringsgebyr124 510 000
6Refusjonsgebyr2 646 000
3751Legemiddeltiltak
3Tilbakebetaling av lån187 000
Totale inntekter1 162 974 000

II

Merinntektsfullmakter

Stortinget samtykker i at Helse- og omsorgsdepartementet i 2012 kan:

kap. 700 post 1kap. 3700 post 2
kap. 703 postene 21, 60 og 70kap. 3703 post 3
kap. 710 post 1kap. 3710 post 2
kap. 710 post 21kap. 3710 postene 2 og 3
kap. 715 postene 1 og 21kap. 3715 postene 2, 4 og 5
kap. 716 post 1kap. 3716 post 2
kap. 720 postene 1 og 21kap. 3720 postene 2 og 4
kap. 720 post 70kap. 3720 post 3
kap. 721 post 1kap. 3721 postene 2 og 4
kap. 722 post 1kap. 3722 postene 2 og 50
kap. 723 post 1kap. 3723 post 50
kap. 724 post 1kap. 3724 post 4
kap. 725 post 1kap. 3725 post 2
kap. 750 post 1kap. 3750 post 2

III

Bestillingsfullmakter

Stortinget samtykker i at Helse- og omsorgsdepartementet i 2012 kan foreta bestillinger utover gitte bevilgninger, men slik at samlet ramme for nye bestillinger og gammelt ansvar ikke overstiger følgende beløp:

Kap.PostBetegnelseSamlet ramme
710Nasjonalt folkehelseinstitutt
21Spesielle driftsutgifter180 mill. kroner

IV 

Tilsagnsfullmakter

Stortinget samtykker i at Helse- og omsorgsdepartementet i 2012 kan gi tilsagn utover gitte bevilgninger, men slik at samlet ramme for nye tilsagn og gammelt ansvar ikke overstiger følgende beløp:

Kap.PostBetegnelseSamlet ramme
761Omsorgstjeneste
79Andre tilskudd1 mill. kroner

V

Diverse fullmakter

Stortinget samtykker i at:

  • 1. Helse- og omsorgsdepartementet i 2012 kan gi regionale helseforetak inntil 10,362 mrd. kroner i driftskreditt.

  • 2. investeringslån og driftskredittrammen til regionale helseforetak aktiveres i statens kapitalregnskap.

Presidenten: Presidenten har forstått det slik at Fremskrittspartiet, Høyre og Kristelig Folkeparti ønsker å gå imot innstillingen.

Votering:Komiteens innstilling ble bifalt med 54 mot 46 stemmer.(Voteringsutskrift kl. 18.33.42)