Du bruker en gammel nettleser. For å kunne bruke all funksjonalitet i nettsidene må du bytte til en nyere og oppdatert nettleser. Se oversikt over støttede nettlesere.

Stortinget.no

logo
Hopp til innholdet
Til forsiden

Stortinget - Møte mandag den 15. juni 2009 kl. 10

Dato:
President: Thorbjørn Jagland

Dokumenter: 

Sak nr. 3 [11:50:56]

Innstilling fra justiskomiteen om representantforslag fra stortingsrepresentantene Sonja Irene Sjøli, Inge Lønning, André Oktay Dahl og Elisabeth Aspaker om innføring av obligatorisk dødsstedsundersøkelse ved plutselig spedbarnsdød

Talere

Votering i sak nr. 3

Votering i sak nr. 3

Presidenten: Under debatten er det satt fram tre forslag. Det er

  • forslagene nr. 1 og 2, fra Elisabeth Aspaker på vegne av Fremskrittspartiet og Høyre

  • forslag nr. 3, fra Ingrid Heggø på vegne av Arbeiderpartiet, Sosialistisk Venstreparti og Senterpartiet

Forslagene nr. 1 og 2 er inntatt på side 2 i innstillingen, mens forslag nr. 3 er omdelt i salen.

Når det gjelder forslag nr. 2, fra Fremskrittspartiet og Høyre, kan det ikke komme til votering i Stortinget, da det er et forslag om endring i lov og hører hjemme i Odelstinget. Forslaget bortfaller dermed.

Inge Lønning har bedt om ordet til voteringsordenen.

Inge Lønning (H) [15:05:53]: Det er jo ganske uvanlig at Stortinget inviteres til å ta stilling til forslag som er fremmet fra talerstolen mot slutten av behandlingen av en sak. Når det formelt, antakelig, ikke kan avvises, er det fordi det i realiteten er et oversendelsesforslag, som man vil se av ordlyden. Men det skaper jo en enda mer uvanlig situasjon, for Stortinget har en meget solid innarbeidet tradisjon for at oversendelsesforslag er enstemmige, og at de fremkommer ved at de som har fremmet et forslag, selv går med på å forandre det til et oversendelsesforslag. Dette ble i denne debatten uttrykkelig avvist, og så vidt jeg kan skjønne av den situasjonen vi da har, ønsker de tre regjeringspartiene på egen hånd å fremme det samme forslaget som et oversendelsesforslag. Jeg kan ikke i farten minnes at det finnes presedens for noe slikt, og jeg synes under ingen omstendighet at det er anbefalelsesverdig, hvis man er tilhenger av ryddighet i saksbehandlingen.

Jeg ville vel mene at den mest naturlige måten er å votere alternativt mellom forslag nr. 1 og flertallsinnstillingen fra komiteen, som går ut på å vedlegge det protokollen. Det ville ha vært den vanlige voteringsmåte. Hva regjeringspartiene så eventuelt ønsker å gjøre med dette oversendelsesforslaget, er for så vidt resten av Stortinget uvedkommende.

Presidenten: Presidenten kan bare konstatere at forslaget er framsatt i debatten. Som representanten Lønning helt riktig sa, har det form av et oversendelsesforslag, men det er et forslag som er framsatt. Det som er en alternativ votering, er at man stemmer over forslag nr. 1, altså fra Fremskrittspartiet og Høyre, opp mot innstillingen og at man deretter stemmer over det forslag som er framsatt, altså forslag nr. 3.

Inge Lønning (H) [15:08:42]: Det kan vanskelig være riktig å bruke uttrykket «votere over», for poenget med et oversendelsesforslag er nettopp at det per definisjon ikke voteres over. Det er det som er den uryddige situasjonen som dette forslaget skaper. Men å votere over oversendelsesforslaget kan under ingen omstendighet være aktuelt.

Presidenten: Det er da behandlingsmåten vi i så fall tar stilling til i forbindelse med forslag nr. 3. Kan Stortinget godta at vi gjør det slik presidenten foreslo, nemlig at vi setter forslag nr. 1 opp mot innstillingen, og at vi så tar stilling til behandlingsmåten av forslag nr. 3? Jeg oppfatter at det er enighet om det.

Det voteres alternativt mellom innstillingen og forslag nr. 1 fra Fremskrittspartiet og Høyre. Forslaget lyder:

«Stortinget ber Regjeringen fremme sak for Stortinget om innføring av obligatorisk dødsstedsundersøkelse ved alle tilfeller av plutselig og uventet død i sped- og småbarnsalder.»

Komiteen hadde innstilt:

Dokument 8:85 (2008–2009) – representantforslag fra stortingsrepresentantene Sonja Irene Sjøli, Inge Lønning, André Oktay Dahl og Elisabeth Aspaker om innføring av obligatorisk dødsstedsundersøkelse ved plutselig spedbarnsdød – vedlegges protokollen.

Votering:Ved alternativ votering mellom komiteens innstilling og forslaget fra Fremskrittspartiet og Høyre ble innstillingen bifalt med 56 mot 47 stemmer.(Voteringsutskrift kl. 15.10.30)

Presidenten: Forslag nr. 3, fra Ingrid Heggø på vegne av Arbeiderpartiet, Sosialistisk Venstreparti og Senterpartiet, er et oversendelsesforslag og lyder:

«Det henstilles til Regjeringen å fremme sak for Stortinget om innføring av obligatorisk dødsstedsundersøkelse ved alle tilfeller av plutselig og uventet død i sped- og småbarnsalder.»

Presidenten vil foreslå at forslaget oversendes Regjeringen uten realitetsvotering – og anser det vedtatt.