Stortinget - Møte onsdag den 11. mars 2009 kl. 10

Dato: 11.03.2009

Tilbake til spørretimen

Spørsmål 12

Gunnar Kvassheim (V) [12:20:36]: «StatoilHydro har trukket seg fra arbeidet med å etablere et testsenter for marin energiproduksjon på Karmøy. Det samme har andre selskaper gjort. Begrunnelsen er at staten ikke har villet medvirke økonomisk til tilrettelegging for dette senteret.

Hvordan vil statsråden bidra til at arbeidet med dette senteret kan videreføres?»

Statsråd Terje Riis-Johansen [12:21:01]: Det er i dag betydelig interesse for forskning, utvikling og utbygging av vindkraft i Norge. Regjeringa ønsker å fremme denne utviklinga gjennom å stimulere aktører som har god kompetanse på dette området. Det er Forskningsrådet og Enova som er Regjeringas viktigste redskap i denne sammenhengen. Forskningsrådet gir støtte til aktivitet som ligger tidlig i utviklingskjeden, og Enova gir støtte til fullskala utprøving av teknologi og utbygging av fullskala vindkraftparker.

StatoilHydro sendte i mai 2008, i samarbeid med Lyse og Fred. Olsen, en søknad til departementet om støtte til bygging av felles infrastruktur for uttesting av marin fornybar energi-produksjon utenfor Karmøy. Prosjektet omfattet en utvidelse av StatoilHydros sjøkabel til Hywind-prosjektet fra 2,3 MW til 15 MW, slik at flere marine energikonsepter kunne testes ut i tillegg til Hywind. Resultatet ble at StatoilHydro bygger ut Hywind-prosjektet med en 15 MW kabel uten støtte. Forventet igangsetting av prosjektet er i løpet av året.

Karmøy kommune har overfor Olje- og energidepartementet gitt sin støtte til StatoilHydros testpark. Det vil danne grunnlaget for etablering av Marin Energi Test Senter Karmøy – MET-senter som det kalles – som kjøres som et eget prosjekt med flere interessenter. Karmøy kommune søkte i august 2007 Olje- og energidepartementet om støtte til et forprosjekt for å utrede et slikt senter. Søknaden ble ikke støttet, ut fra at et slikt prosjekt ville falle utenfor de virkemidler departementet rår over. Olje- og energidepartementet har etter den tid ikke mottatt noen søknad om støtte til MET-senteret.

Det er mange initiativ som går på etablering av testsentre og testområder for utprøving av nye marine energiteknologier. Det er viktig å se disse initiativene i sammenheng. Det er også viktig at initiativene i størst mulig grad er koordinerte. Det gjøres også ulikt arbeid for å undersøke behovet og grunnlaget for etablering av slike sentre.

Jeg gav i høst Enova i oppdrag å undersøke det forretningsmessige grunnlaget for å etablere en felles infrastruktur for demonstrasjonsprosjekter innen marin fornybar kraft-produksjon. Prosessen viste at det er mange interessenter i slike prosjekt, både ulike forskningsmiljøer, kommersielle selskaper, lokale interesser og myndighetsorganer. Hovedkonklusjonen er imidlertid at det ikke i dag foreligger et forretningsmessig grunnlag for etablering av en slik infrastruktur. Enova vil videreføre prosessen for å avklare brukernes behov.

Departementet arbeider nå med en nasjonal strategi for marin fornybar energi som inkluderer forskning og teknologiutvikling, helhetlige arealvurderinger for utbygging av marin fornybar energi mv. Det tas sikte på at lovforslag og strategi framlegges for Stortinget før sommeren.

Jeg er opptatt av å legge til rette for utnyttelse av marine fornybare energiressurser. Imidlertid ser jeg at det er behov for å klargjøre hvilke roller staten og de private aktørene skal ha her. Jeg vil derfor invitere initiativtakerne bak testanlegget og MET-senteret til møte om denne saken.

Gunnar Kvassheim (V) [12:24:19]: Statsråden sier at det ligger utenfor virkemiddelapparatets retningslinjer å gi støtte til dette senteret. Det er snakk om et senter som har aktivitet på et område som representanter for Regjeringen har sagt at en prioriterer veldig høyt. En ønsker å få utnyttet det store potensialet som finnes for marin energiproduksjon. I en slik fase er det ofte nødvendig å snu seg rundt og tilpasse seg de nye behovene utover det som er tilrettelagt i eksisterende retningslinjer, nettopp ved å utnytte en mulighet som dukker opp. Og her hadde StatoilHydro, Lyse Energi og Fred. Olsen et opplegg som de inviterte staten til å være med på, for å tilrettelegge for videre testing av marin energiproduksjon, og søknaden var rettet til Olje- og energidepartementet. Hvordan henger dette sammen med denne uttrykte ambisjon om å satse på dette området, når en ikke er villig til å bidra for å få utløst det potensialet som ligger her, slik som det er synliggjort på Karmøy?

Statsråd Terje Riis-Johansen [12:25:21]: For det første sa jeg uttrykkelig i mitt innlegg at det er utenfor departementets virkemiddelområde, og jeg er helt sikker på at representanten Kvassheim kjenner godt til budsjettposter og innretning på Olje- og energidepartementets budsjett, som jo vedtas i Stortinget hver høst. Til tross for gode intensjoner og ønsker rundt dette, er det en realitet at innenfor Olje- og energidepartementets budsjett er det ikke noen konkrete poster som hjemler pengebruk/overføringer til den type prosjekter som det som lå i den søknaden Olje- og energidepartementet mottok i fjor i denne saken.

Jeg tror representanten Kvassheim er godt kjent med mine ambisjoner her. Jeg konstaterer at representanten Kvassheim også har betydelige ambisjoner på dette området. Jeg sier samtidig at jeg vil ta et møte med aktørene for å bli nærmere orientert om deres tanker. Men uansett kommer en ikke bort fra at innenfor Olje- og energidepartementets budsjett er det ikke tilrettelagt for den type prosjekter gjennom de postene som er der.

Gunnar Kvassheim (V) [12:26:35]: Det som er et problem, er at det etablerte virkemiddelsystemet ikke er tilpasset de nye virkemidlene og derfor ikke klarer å respondere fornuftig på denne type initiativ.

Jeg har registrert at representanter for regjeringspartiene, bl.a. Tore Nordtun, sier at dette prosjektet er godt i samsvar med klimaforlikets intensjon og satsing på marin energiproduksjon. Nordtun har også sagt at siste ord ikke er sagt i denne saken, og pekt på at det skal være en ny tildelingsrunde til sommeren. Er det rett at siste ord ikke er sagt når det gjelder denne søknaden, og at det er en reell mulighet for at disse 30 mill. kr vil bli innvilget, slik at en vil kunne få i gang dette spleiselaget igjen mellom private aktører og det offentlige?

Statsråd Terje Riis-Johansen [12:27:25]: Jeg avsluttet mitt første innlegg med å si at jeg ønsker å ha et møte med aktørene for å få en nærmere beskrivelse av prosjektet og hva de jobber med. Sånn sett sier vel representanten Nordtun og undertegnede det samme i forhold til at dette er interessante perspektiver som det blir sagt og formulert en del om i det prosjektet på Karmøy, så jeg har ønske om å bli nærmere orientert om det.

Men igjen: Når det gjelder virkemiddelapparatet, må gjerne representanten Kvassheim mene at det ikke er tilpasset den tiden vi er inne i, men uansett er ikke Olje- og energidepartementet som mottaker av en søknad noe departement for tildeling av konkrete støttemidler til et sånt prosjekt. Jeg tror innerst inne at representanten Kvassheim også vet det veldig godt. Hvilke vurderinger Enova vil gjøre av en konkret søknad innenfor dette området, kan ikke jeg her konkludere på. Men at satsing på vind og den type prosjekter som Hywind-prosjektet og MET-senteret på Karmøy ligger innenfor, er innenfor det vi ønsker å få til løsninger på, er helt klart.