Stortinget - Møte onsdag den 19. juni 2002 kl. 10
President: Jørgen Kosmo
Dokumenter:
Sak nr. 26
Innstilling fra kirke-, utdannings- og forskningskomiteen om Kvalitetsreformen. Om ny lærerutdanning. Mangfoldig - krevende - relevant
Votering i sak nr. 26
Presidenten: Under debatten er det satt fram 19 forslag. Det er
forslagene nr. 1 og 2, fra Karita Bekkemellem Orheim på vegne av Arbeiderpartiet, Sosialistisk Venstreparti og Senterpartiet
forslagene nr. 3–6, fra Rolf Reikvam på vegne av Sosialistisk Venstreparti og Senterpartiet
forslagene nr. 7–17, fra Arne Sortevik på vegne av Fremskrittspartiet og representanten Jan Simonsen
forslagene nr. 18 og 19, fra Rolf Reikvam på vegne av Sosialistisk Venstreparti
Forslagene nr. 18 og 19, fra Sosialistisk Venstreparti, tas opp til votering
Forslag nr. 18 lyder:
«Stortinget ber Regjeringen legge til rette for at lærerutdanningsinstitusjonene etablerer et fast samarbeid med de spesialpedagogiske kompetansesentrene, for å styrke kompetansen på grunnleggende lese-, skrive- og matematikkopplæring.»
Forslag nr. 19 lyder:
Votering:Forslagene fra Sosialistisk Venstreparti ble med 85 mot 14 stemmer ikke bifalt.(Voteringsutskrift kl. 00.31.10)«De obligatoriske fagene i allmennlærerutdanningen skal være pedagogikk med 60 studiepoeng, matematikk med 30 studiepoeng og norsk med 30 studiepoeng.»
Presidenten: Forslagene nr. 7–17, fra Fremskrittspartiet og representanten Jan Simonsen, tas opp til votering.
Forslag nr. 7 lyder:
«Stortinget ber Regjeringen tilrettelegge lærerutdanningen i tråd med det nye gradsystemet, slik at bachelorutdanning gir kompetanse til å undervise i 1.- 4. klassetrinn og at mastergrad gir kompetanse til å undervise i alle klassetrinn.»
Forslag nr. 8 lyder:
«Stortinget ber Regjeringen legge til rette for at institusjoner som utdanner lærere gjennom avtaler etablerer samarbeid med et nødvendig antall barnehager og skoler for å sikre god praksis for studentene gjennom utdanningen i henhold til kriterier gitt av NOKU.»
Forslag nr. 9 lyder:
«Stortinget ber Regjeringen legge til rette for en ordning med sertifisering av lærerer etter et års arbeid som lærer fra avsluttet lærerutdanning i henhold til kriterier gitt av NOKU.»
Forslag nr. 10 lyder:
«Stortinget ber Regjeringen legge frem for Stortinget en forskningsbasert evaluering av omleggingen av lærerutdanningen.»
Forslag nr. 11 lyder:
«Stortinget ber Regjeringen ved neste revisjon av opplæringsloven foreta nødvendige endringer i § 9 og § 10 for å fjerne den såkalte kompetanseforskriften.»
Forslag nr. 12 lyder:
«1. Gjeldende forskrift om dimensjonering av lærerutdanningen oppheves.
2. Stortinget ber Regjeringen fremme de nødvendige forslag slik at det innføres en innsatsstyrt finansiering også innen høyere utdanning. »
Forslag nr. 13 lyder:
«Stortinget ber Regjeringen fremme de nødvendige forslag til endringer slik at også avdrag på studielån blir skattemessig fradragsberettiget på lik linje med renter.»
Forslag nr. 14 lyder:
«Stortinget ber Regjeringen innrette lærerutdanningen slik at det i undervisningens tre første år gjennomføres obligatorisk undervisning med 180 studiepoeng inndelt som følger: pedagogikk 30, ledelse 30, norsk 35, matematikk 35, grunnleggende lese-, skrive- og matematikkopplæring 20 og KRL 30 studiepoeng.»
Forslag nr. 15 lyder:
«Stortinget ber Regjeringen innen utgangen av 2003 legge frem egen sak om yrkesfaglærerutdanningen med vektlegging av realkompetanse.»
Forslag nr. 16 lyder:
«Stortinget ber Regjeringen legge frem melding om IKT-bruk i utdanningssektoren.»
Forslag nr. 17 lyder:
Votering:Forslagene fra Fremskrittspartiet og representanten Jan Simonsen ble med 83 mot 16 stemmer ikke bifalt.(Voteringsutskrift kl. 00.31.33)«Stortinget ber Regjeringen utarbeide eget etterutdanningstilbud som kvalifiserer til veiledningsfunksjoner i skolen.»
Presidenten: Forslag nr. 4, fra Sosialistisk Venstreparti og Senterpartiet, tas opp til votering. Forslaget lyder:
«Stortinget ber Regjeringen følge opp forsøkene med skolekontrakter i praksisopplæringen, med sikte på å gjøre dette til hovedmodellen for praksisopplæringen.»
Fremskrittspartiet har varslet subsidiær støtte til dette forslaget.
Votering:Forslaget fra Sosialistisk Venstreparti og Senterpartiet ble med 62 mot 37 stemmer ikke bifalt.(Voteringsutskrift kl. 00.31.55)Presidenten: Forslagene nr. 3, 5 og 6, fra Sosialistisk Venstreparti og Senterpartiet, tas opp til votering.
Forslag nr. 3 lyder:
«Stortinget ber Regjeringen samle og systematisere erfaringene fra ulike forsøksprosjekter for å øke rekrutteringen av studenter med minoritetsspråklig bakgrunn, slik at disse tiltakene kan bygges ut til å omfatte flere av lærerutdanningsinstitusjonene.»
Forslag nr. 5 lyder:
«Stortinget ber Regjeringen sette i gang prøveprosjekter der deler av praksisen i faglærerutdanningen kan tas i musikk- og kulturskolene.»
Forslag nr. 6 lyder:
Votering:Forslagene fra Sosialistisk Venstreparti og Senterpartiet ble med 77 mot 21 stemmer ikke bifalt.(Voteringsutskrift kl. 00.32.16)«Stortinget ber Regjeringen samle ansvaret for nasjonal planlegging og samordning av etterutdanningstilbud for lærere hos ett nasjonalt organ, for eksempel Læringssenteret.»
Presidenten: Forslagene nr. 1 og 2, fra Arbeiderpartiet, Sosialistisk Venstreparti og Senterpartiet, tas opp til votering.
Forslag nr. 1 lyder:
«Stortinget ber Regjeringen sørge for at barnehage- og skoleeiere får tilbud om samarbeid med lærerutdanningsinstitusjonene om veiledning av nyutdannede lærere, med sikte på at alle nyutdannede lærere kan tilbys et slikt opplegg innen 2004.»
Forslag nr. 2 lyder:
Votering:Forslagene fra Arbeiderpartiet, Sosialistisk Venstreparti og Senterpartiet ble med 55 mot 44 stemmer ikke bifalt.(Voteringsutskrift kl. 00.32.34)Komiteen hadde innstillet:«Stortinget ber Regjeringen utarbeide en forpliktende opptrappingsplan for å styrke etterutdanningen av lærerne.»
I
De obligatoriske fagene i allmennlærerutdanningen skal være pedagogikk, norsk og matematikk med 30 studiepoeng hver, kristendoms-, religions- og livssynskunnskap med 20 studiepoeng, og emnet grunnleggende lese-, skrive- og matematikkopplæring med 10 studiepoeng.
Presidenten: Fremskrittspartiet og Sosialistisk Venstreparti har varslet at de ønsker å stemme imot.
Votering:Komiteens innstilling bifaltes med 68 mot 31 stemmer.(Voteringsutskrift kl. 00.33.08)Videre var innstillet:II
St.meld. nr. 16 (2001-2002) – om Kvalitetsreformen. Om ny lærerutdanning. Mangfoldig – krevende – relevant, – vedlegges protokollen.
Votering:Komiteens innstilling bifaltes enstemmig.