Du bruker en gammel nettleser. For å kunne bruke all funksjonalitet i nettsidene må du bytte til en nyere og oppdatert nettleser. Se oversikt over støttede nettlesere.

Stortinget.no

logo
Hopp til innholdet
Til forsiden

Stortinget - Møte torsdag den 12. oktober 2000 kl. 10

Dato:
President: Kirsti Kolle Grøndahl

Dokumenter: 

Sak nr. 2

Innstilling fra energi- og miljøkomiteen om Regjeringens miljøvernpolitikk og rikets miljøtilstand og om tilleggsmelding til St.meld. nr. 8 (1999-2000)

Talere

Votering i sak nr. 2

Votering i sak nr. 2

Presidenten: Under debatten er det satt fram 9 forslag. Det er :

  • forslagene nr. 1-3, fra Øyvind Korsberg på vegne av Fremskrittspartiet

  • forslagene nr. 4-7, fra Hallgeir H. Langeland på vegne av Sosialistisk Venstreparti

  • forslag nr. 8, fra Jan Tore Sanner på vegne av Høyre

  • forslag nr. 9, fra Hilde Frafjord Johnson på vegne av Kristelig Folkeparti, Senterpartiet og Venstre

Tore Nordtun har bedt om ordet til stemmeforklaring.

Tore Nordtun (A): Jeg vil rå Arbeiderpartiets gruppe til å stemme imot forslagene nr. 1, 2 og 3, fra Fremskrittspartiet, og forslagene nr. 4, 5, 6 og 7, fra SV. Så til forslag nr. 8, fra Jan Tore Sanner på vegne av Høyre. Siden flere departementer er innblandet i en slik sak, anbefaler jeg at Arbeiderpartiets gruppe stemmer imot. Når det gjelder forslag nr. 9, fra Hilde Frafjord Johnson på vegne av sentrumspartiene, foreslår jeg at Arbeiderpartiets gruppe stemmer imot.

Jan Tore Sanner (H): Jeg anbefaler Høyres gruppe å stemme mot forslagene fra Fremskrittspartiet, mot forslagene fra SV og for innstillingen.

Når det gjelder vårt eget forslag, nr. 8, vil vi opprettholde det. Høyre føler seg ikke beroliget over de signalene som er kommet fra Arbeiderpartiet i løpet av denne debatten, og vi ønsker å legge en prioritering av friluftsformål i den vurderingen som skal foretas. Så det forslaget opprettholdes.

Når det gjelder forslaget fra sentrumspartiene, er vi enig i at det må være en nasjonal oppfølging. Når vi allikevel kommer til å stemme mot dette forslaget, skyldes det at det her er henvist til en bestemmelse i Kyotoprotokollen som ikke er ferdigbehandlet. Det griper med andre ord inn i et forhandlingsspørsmål. Vi er enig i premissene i forslaget om nasjonal oppfølging, men det vil jeg appellere til statsråden om å komme tilbake til i en annen sammenheng. Så konklusjonen er at vi stemmer mot sentrumspartienes forslag.

Hallgeir H. Langeland (SV): Eg oppfordrar SV si gruppe til å stemma mot Framstegspartiet sine forslag, for forslaget frå sentrumspartia og for forslaget frå Høgre. Eit liknande forslag har også SV sett på.

Så vil eg be om at forslaga nr. 4, 6 og 7 blir oversende.

Hilde Frafjord Johnson (KrF): Jeg vil tilrå sentrumspartienes representanter å stemme mot forslagene nr. 1-3 fra Fremskrittspartiet, mot forslag nr. 5, fra Sosialistisk Venstreparti – de øvrige er jo omgjort til oversendelsesforslag – og for forslaget fra Høyre om at forsvarseiendommer blir vurdert som friluftsområder.

Når det gjelder forslag nr. 9, står vi selvfølgelig bak det. Bare en saksopplysning i den forbindelse. Bestemmelsen er ferdigforhandlet. Det er fortolkningen som forhandles.

Presidenten: Flere har ikke bedt om ordet til stemmeforklaring, og vi er klare til votering.

Da tar vi opp forslagene nr. 4, 6 og 7, fra Sosialistisk Venstreparti, som er omgjort til oversendelsesforslag.

Forslag nr. 4 lyder i endret form:

«Det henstilles til Regjeringen å følge opp de tiltak og strategier for en framtidig villaksforvaltning som er lagt fram av Villaksutvalget, inkludert forslagene om 50 navngitte nasjonale laksevassdrag og 9 nasjonale laksefjorder.»

Forslag nr. 6 lyder i endret form:

«Det henstilles til Regjeringen å utarbeide et forslag om lovfestet plikt til å etterfølge internasjonale avtaler gjennom nasjonal lovgivning og praksis.»

Forslag nr. 7 lyder i endret form:

«Det henstilles til Regjeringen å føye til et fjerde nasjonalt resultatmål til mål for redusert radioaktiv forurensing. Det fjerde nasjonale resultatmålet skal være å opprette et nasjonalt deponi for brukt atombrensel fra de norske forsøksreaktorene.»

Presidenten foreslår at forslagene oversendes Regjeringen uten realitetsvotering. – Det anses vedtatt.

Forslag nr. 5, fra Sosialistisk Venstreparti, tas opp til votering. Forslaget lyder:

«Stortinget ber Regjeringen, i forbindelse med nasjonalbudsjettet for 2001, å fremme forslag om en FoU- avgift på produksjon/fôrmengde i oppdrettsnæringen. Inntektene plasseres på et fond som Regjeringen utarbeider retningslinjer for.»

Votering:Forslaget fra Sosialistisk Venstreparti ble mot 6 stemmer ikke bifalt.(Voteringsutskrift kl. 14.10.59)

Presidenten: Forslagene nr. 1, 2 og 3, fra Fremskrittspartiet, tas opp til votering:

Forslag nr. 1 lyder:

«Stortinget ber Regjeringen avstå fra å innføre ensidige nasjonale miljøavgifter som kan svekke konkurranseevnen til norsk næringsliv.»

Forslag nr. 2 lyder:

«Stortinget ber Regjeringen avvikle ensidige nasjonale miljøavgifter som svekker konkurranseevnen til norsk næringsliv.»

Forslag nr. 3 lyder:

«Stortinget ber Regjeringen om at det i internasjonale fora arbeides for at det opprettes en egen internasjonal særdomstol for miljøsaker, underlagt Den internasjonale domstol i Haag.»

Votering:Forslagene fra Fremskrittspartiet ble med 87 mot 17 stemmer ikke bifalt.(Voteringsutskrift kl. 14.11.16)

Presidenten: Forslag nr. 8, fra Høyre, tas opp til votering. Forslaget lyder:

«Stortinget ber Regjeringen legge frem en egen stortingsmelding hvor de forsvarseiendommer som er foreslått solgt, blir vurdert som friluftsområder for allmennheten. I en slik vurdering bes det om prioritering av friluftsformål. Meldingen bes lagt frem samtidig med fremleggelsen av langtidsproposisjonen for Forsvaret.»

Votering:Forslaget fra Høyre ble med 54 mot 49 stemmer ikke bifalt.(Voteringsutskrift kl. 14.11.40)

Presidenten: Forslag nr. 9, fra Kristelig Folkeparti, Senterpartiet og Venstre, tas opp til votering. Forslaget lyder:

«Stortinget ber Regjeringen legge fram en plan for de tiltak som vil bli iverksatt for å overholde Kyotoprotokollens bestemmelse i artikkel 3 pkt. 2, om å ha gjort demonstrerbar fremgang i å oppfylle sine forpliktelser innen 2005. Denne planen må også inneholde en gjennomgang av mulighetene for å oppnå Norges utslippsforpliktelse innen 2010.»

Votering:Forslaget fra Kristelig Folkeparti, Senterpartiet og Venstre ble med 68 mot 35 stemmer ikke bifalt.(Voteringsutskrift kl. 14.12.03)Komiteen hadde innstillet:

I

Stortinget ber Regjeringen fremme forslag om opprettelse av Norsk kulturminnefond i en egen proposisjon høsten 2000.

II

Stortinget ber Regjeringen gjennomgå lov, regelverk og dispensasjonspraksis for å styrke arbeidet med støyforebygging, samt iverksette tiltak som sikrer forskning på og utvikling av støykompetanse.

Presidenten: Fremskrittspartiet har varslet at de vil stemme imot.

Votering:Komiteens innstilling bifaltes med 78 mot 19 stemmer.(Voteringsutskrift kl. 14.12.26)Videre var innstillet:

III

St.meld. nr. 8 (1999-2000) – Om Regjeringens miljøvernpolitikk og rikets miljøtilstand og St.meld. nr. 33 (1999-2000), tilleggsmelding til St.meld. nr. 8 (1999- 2000) – vedlegges protokollen.

Votering:Komiteens innstilling bifaltes enstemmig.