Stortinget - Møte onsdag den 19. januar 2000 kl. 10

Dato: 19.01.2000

Tilbake til spørretimen

Spørsmål 18

Torbjørn Andersen (Frp): Jeg skal få lov til å stille følgende spørsmål til samferdselsministeren:

«Bare 23 pst. av E18 gjennom Aust-Agder har tilfredsstillende vegstandard mot 49 pst. i snitt for hele landet. Både ÅDT og ulykkesfrekvensen for E18 i Aust-Agder er nær det dobbelte av snittet for stamvegnettet i Norge. Ulykker og ekstra transportkostnader på grunn av dårlig E18 anslås til å gi fylket en merutgift på 400 mill. kroner årlig. Rute 7 utgjør bare 4 pst. av stamvegnettet, men betjener 18 pst. av det samlede trafikkarbeidet i landet.

Hvordan vurderer statsråden dissa fakta, og hva mener han må gjøres?»

Statsråd Dag Jostein Fjærvoll: Jeg har nylig vært på befaring i Agderfylkene og må konstatere at vi står overfor store investeringer for å bedre trafikksikkerheten og framkommeligheten. Både risikoen for ulykker samt alvorlighetsgraden av ulykkene ligger over gjennomsnittet for riksvegnettet på landsbasis. Det er derfor nødvendig å iverksette flere fartsdempende og ulykkesforebyggende tiltak i tillegg til videre utbygging av E18 til motorvegstandard.

Ny E18 gjennom Agderfylkene er høyt prioritert. Dessverre kan det ikke avsettes nok midler til at vi får fullgod standard så raskt som ønskelig. I mellomtiden vil Statens vegvesen kontinuerlig vurdere mulige strakstiltak.

Drifts- og vedlikeholdsmessig prioriteres E18 i fylket. Av fartsdempende tiltak vil det bli satt i drift åtte nye fotobokser langs E18 øst for Arendal, og kontrollintensiteten vil bli økt for eksisterende fotobokser i Lillesand. Fartsgrensen gjennom Lillesand ble i 1999 satt ned til 70 km/t. Strekningen ved Vestre Vallesverd i Lillesand vil bli skiltet som ulykkesstrekning. Statens vegvesen vil øke tungbil- og bilbeltekontrollen. Det vurderes også å øke politiets kontrollvirksomhet.

På utbyggingssiden skal det til høsten settes trafikk på ny motorveg mellom Arendal og Grimstad. Strekningen bygges ut for statlige midler. Neste prioriterte utbyggingsprosjekt er parsellen Brokelandsheia-Vinterkjær lenger øst i fylket. Begge strekningene bygges og planlegges som to- og trefelts motorveg med egne forbikjøringsfelt på deler av parsellene. Når disse prosjektene er ferdigstilt, vil strekningene Telemark grense til Risør samt Arendal til Grimstad få et moderne vegsystem med bl.a. sikre kryss og muligheter for forbikjøring uten å benytte motgående kjørefelt. Særlig oppnås forbedringer i avviklingen av sommertrafikken.

Vegdirektoratet har nå til behandling søknad fra Aust-Agder om delvis bompengefinansiering av E18 gjennom fylket. Når søknaden er ferdigbehandlet i Vegdirektoratet og Samferdselsdepartementet, vil Regjeringen fremme en bompengeproposisjon for E18 i fylket.

Jeg vil ellers vise til Nasjonal transportplan 2002-2011, som legges fram i mars. Her vil en avklare framtidige rammer.

Torbjørn Andersen (Frp): Jeg takker statsråden for svaret.

Jeg vil opplyse statsråden om at det over en årrekke har bygd seg opp en økende frustrasjon i Agder over det en der nede oppfatter som et nærmest totalt fravær av forståelse fra sentrale myndigheters side for denne landsdelens behov for en bedre stamveg på Sørlandet. Argumentene for en sterkere satsing på E18 på Sørlandet er nå blitt svært mange og tunge etter flere år med nedprioritering fra statlige myndigheters side på vegsektoren i Aust-Agder. Ulykkesfrekvensen på E18 i Aust-Agder, trafikktettheten, fremkommeligheten, den svært mangelfulle standarden i forhold til stamvegnettet i resten av landet samt E18s store lokale, regionale og nasjonale betydning i arbeids- og næringslivssammenheng – alt dette taler for at det er et prekært behov for en betydelig sterkere og raskere satsing på en bedre stamveg på Sørlandet. Er ikke statsråden, som for ikke lenge siden var nede på Sørlandet, enig i at det faktisk er svært mange og tunge argumenter som taler for en betydelig økt satsing på E18 på Sørlandet så fort som mulig?

Statsråd Dag Jostein Fjærvoll: Som jeg gav uttrykk for i mitt første svar, har jeg stor forståelse for den økende frustrasjon som har vært på Sørlandet rundt vegutbygging, behov for større vegkapasitet, og ikke minst frustrasjon over antall trafikkdrepte, altså trafikksikkerhet og ulykker. Det er altså ikke fravær av forståelse for behovet for å gjøre noe på denne strekningen jeg vil prøve å forklare eller fremstille. Tvert imot er forståelsen for behovet i høyeste grad til stede. Det prøvde jeg å gi inntrykk av i mitt første svar. Vi er veldig fornøyd med – jeg er veldig fornøyd med, for å være konkret – det bompengeforslaget som er kommet fra Agderfylkene, og som vil bli undergitt en rask behandling. Jeg ser for meg at vi nå tar et krafttak for de utfordringene vi har på E18 og på Sørlandet. Men så er det jo slik her i livet at alt selvfølgelig ikke løses på én dag.

Torbjørn Andersen (Frp): Jeg takker statsråden for svaret.

Jeg vil bare kort bemerke at jeg personlig er sterkt imot bompengefinansiering. Jeg vil imidlertid vise til at jeg hadde et spørsmål til samferdselsministeren besvart den 17. desember 1999 vedrørende de høye ulykkestallene på E18 i Agder, og bl.a. svarte statsråden da at de fremtidige prioriteringene av E18 må avklares i Nasjonal transportplan, som legges fram for Stortinget i mars. Men faktum er at Agderfylkene, på tross av at de kan vise til et prekært behov for økte statlige midler til en bedre stamveg, har fått svært lite gjennomslag i det forslaget til Nasjonal transportplan som ligger hos departementet. Dersom det foreliggende forslaget til Nasjonal transportplan skulle vise seg å passere departementet uten at det tas mer hensyn til Agderfylkenes behov for en bedre stamveg, innebærer det nærmest en skandaløs tilsidesetting av en hel landsdel. Vil statsråden virkelig akseptere at et fylke som fra før av kanskje har den dårligste stamvegstandarden i hele landet, nok en gang blir utsatt for en skjevfordeling i de nasjonale vegbevilgningene?

Statsråd Dag Jostein Fjærvoll: Begge Agderfylkene står overfor store utfordringer på vegsektoren og et stort utbyggingsbehov, ikke minst knyttet til trafikksikkerhetsspørsmål. Det brevet som det ble henvist til, var et konkret svar på en henvendelse fra spørreren i høst. Det brevet gir utfyllende opplysninger, men det er ikke tvil om at når Agderfylkene også får en prioritering i Nasjonal transportplan – vi får vurdere størrelsen når den er politisk behandlet – er det ikke minst ut fra trafikksikkerhetshensyn og trafikksikkerhetsvurderinger og hva som er tjenlig i den sammenheng. Men så er det slik her i verden at vi alle er underlagt rammer, og de endelige rammene blir først fastlagt når Regjeringen legger fram sitt forslag i mars, og dette endelig behandles før høsten. Det betyr med andre ord at de ulike prioriteringer får Stortinget til avgjørelse innen rimelig kort tid, og da blir det spennende å se hvordan Stortinget prioriterer.