Du bruker en gammel nettleser. For å kunne bruke all funksjonalitet i nettsidene må du bytte til en nyere og oppdatert nettleser. Se oversikt over støttede nettlesere.

Stortinget.no

logo
Hopp til innholdet
Til forsiden
Til forsiden

Stortinget - Møte onsdag den 5. november 1997

Dato:
Tilbake til spørretimen

Spørsmål 12

Øystein Djupedal (SV): Jeg vil gjerne få stille nærings- og handelsministeren følgende spørsmål:

Nærings- og handelsministeren uttaler i VG 30. oktober 1997 at vi « trenger en holdningskampanje for å gi alle offentlig ansatte en helt ny respekt for dem som skaper verdiene ».

Mener statsråden at han med slike uttalelser viser respekt for alle de offentlig ansatte, tusenvis av kvinner i helse- og omsorgssektoren, lærere og andre yrkesgrupper, som hver dag bidrar betydelig til verdiskapingen i Norge?

Statsråd Lars Sponheim: Siden representanten Djupedal finner grunn til å stille spørsmålet slik som han gjør, la meg først slå fast at jeg naturligvis har stor respekt for den jobben som tusenvis av kvinner i helse- og omsorgssektoren, lærere og andre offentlig ansatte gjør. Disse menneskene har nøkkelroller i velferdsstaten og bidrar på den måten til verdiskapingen.

Mitt poeng er at den virksomheten - og den verdiskapingen - som skjer i det offentlige, er helt avhengig av at det i samfunnet finnes privat næringsvirksomhet som gir grunnlag for beskatning, og på den måten inntekter til fellesskapet. Mye av denne verdiskapingen i det private skjer ved at initiativrike mennesker satser og tar en risiko for å omsette egne ideer til arbeidsplasser. De fleste av dem kunne valgt en langt tryggere tilværelse som lønnsmottakere, men i stedet velger de å være selvstendig næringsdrivende eller lede en liten bedrift. Etter mitt syn skal en slik innsatsvilje belønnes av det offentlige, og belønningen skal i første rekke skje ved at når de trenger hjelp fra et eller annet offentlig kontor, skal de møte servicevilje og føle at forespørselen deres blir tatt på alvor.

Jeg tror man helt må ha unngått å snakke med små næringsdrivende hvis man tror at møtet med det offentlige alltid oppleves slik. Tvert om, altfor mange opplever et møte med det offentlige som frustrerende, noen også med en følelse av at det er noe litt tvilsomt ved en som har valgt å være selvstendig næringsdrivende. Disse negative opplevelsene - jeg sier slett ikke at det er slik overalt - har jeg som næringsminister tenkt å ta på alvor.

Mye av dette kan forbedres gjennom bedre organisering av offentlige tjenester rettet mot næringsdrivende. Eksempler på dette kan være oppretting av bruker- eller servicekontorer, serviceerklæringer, forenkling av skjemaveldet eller innføring av tidsfrister for saksbehandling.

Men noe av dette skyldes også at mange i dag mangler innsikt i hverdagen til de næringsdrivende. Derfor har jeg tatt opp ideen om en holdnings- eller informasjonskampanje overfor offentlig ansatte for å fremme forståelsen for næringsdrivendes situasjon og behov.

Jeg vil for ordens skyld legge til at jeg ikke er den første som er opptatt av dette. Tidligere kommunalminister Gunnar Berge satte i gang Etablererkampanjen, som bl.a rettet seg mot kommunestyrepolitikernes holdninger til næringsdrivende. Og mange skoler har gjennom Distriktsaktiv skole startet elevbedrifter som nettopp tar sikte på å gi elevene forståelse for at det finnes et alternativ til å bli arbeidstaker. Noen må også være arbeidsskapere.

Øystein Djupedal (SV): Jeg er glad for at statsråden sier at han har respekt for de offentlig ansatte, og at han nå presiserer at det også foregår en verdifull verdiskaping i det offentlige. Det kan ikke være slik at den norske regjering eller statsråden for nærings- og handelsspørsmål går ut med en bannbulle mot de mange hundretusen som sliter i offentlig sektor.

Jeg reagerte spesielt sterkt nettopp fordi jeg i mesteparten mitt voksne liv har vært ansatt i en slik myteomspunnen liten/mellomstor bedrift, og jeg har altså aldri innbilt meg at det var mer verdifullt å produsere trykksaker enn å lære barna å lese eller for den saks skyld å passe på barna mine i barnehagen. Jeg kunne derfor godt tenke meg å spørre statsråden om han mener at en slik holdningskampanje som han nå skal ta til orde for, som åpenbart skal ha som målsetting at de offentlig ansatte skal få større forståelse for dem som jobber i privat virksomhet, kanskje også vil være nødvendig for at de privatansatte skal få større forståelse for det verdifulle og verdiskapende arbeid som foregår i offentlig sektor.

Statsråd Lars Sponheim: Det er mange måter å starte en polemikk på og vri en problemstilling slik at det kan brukes til noe annet.

Det er åpenbart viktig for en politiker å kunne ha flere tanker i hodet samtidig. Jeg er opptatt av at det må være mulig å modernisere og forbedre offentlig sektors viktige kontaktpunkter inn mot bedriftene, enten det er likningsetat, arbeidstilsyn eller ulike etater innenfor kommunal sektor osv., og sørge for at disse fungerer bedre, og at private næringsdrivende og småbedrifter - hva det måtte være - føler at de blir tatt på alvor og får en riktig behandling. Det er viktig for oss alle å føle at vi gjør en jobb i samfunnet og får en klapp på skulderen og ikke opplever det motsatte.

Det må være mulig å mene dette og samtidig mene at det er en viktig jobb og verdiskaping som foregår innenfor tjenesteyting, eller hva det måtte være, i offentlig sektor. Det er selvsagt en betydelig verdiskaping, og det er en ordinær tjenesteproduksjon med statlig eierskap som vi skal ta vare på, og som vi selvsagt også skal snakke fint om. Det må det være anledning til å gjøre i litt ulike sammenhenger, avhengig av hva formålet med det man sier, er.

Øystein Djupedal (SV): Jeg setter pris på at statsråden nå modererer uttalelsene som kom i VG, så mye at han faktisk nå sier at verdiskaping i offentlig sektor er viktig også for privat tjeneste- og næringsvirksomhet. Og det er jo det som har vært hele poenget. En av de mest seiglivede mytene er at offentlig sektor på en måte lever av det private næringsliv, men det er jo ikke sant. Det er i like stor grad motsatt. Hvis vi ikke har en velfungerende offentlig sektor, har vi heller ikke noe oppegående privat næringsliv. Den sammenhengen er det veldig viktig for meg å understreke, nettopp fordi det er viktig ikke å spre den myten at offentlig sektor snylter på det private næringsliv.

Så er jeg selvfølgelig enig i at privat sektor skal møtes med respekt og ordentlige holdninger, og at sakene skal bli behandlet fort i de offentlige etatene som bedriftene kommer i kontakt med. Men jeg tror nok at statsråden hadde kommet lenger ved ikke å starte den debatten med en provokativ uttalelse mot de mange hundretusen som sliter i offentlig sektor, men med konstruktive innspill i en verdiskapingsdebatt som er viktig.

Statsråd Lars Sponheim: Jeg kan ikke se at jeg har moderert noe av det jeg har sagt til VG. Men jeg har blitt invitert av representanten Djupedal til å snakke om noe annet enn det jeg snakket om i VG, og det gjør jeg gjerne, og jeg sier gjerne noe bra om alle dem som driver innen offentlig tjenesteproduksjon og verdiskaping.

Like fullt står jeg fast ved at etter hvert som vi lager et samfunn hvor så mange arbeider i offentlig sektor, blir avstanden til de spesielle problemstillingene som er i små bedrifter, ganske stor. For en generasjon siden var det slik at veldig mange av oss satt rundt et middagsbord hvor fars eller mors humør svingte med det daglige livet i den bedriften de arbeidet i, eller med det regnskapet eller de avlingene de slet med. I dag er det mange av oss som har fått en betydelig avstand til denne virkeligheten. Derfor er det nødvendig å få denne typen tenkning inn hos de mange offentlig ansatte, som spiller en viktig rolle overfor næringsdrivende. Derfor satte også Kommunaldepartementet under Gunnar Berges ledelse i gang en slik kampanje. Det jeg har tatt til orde for, er at vi kanskje må fortsette å forsterke arbeidet for å få forståelse for nødvendigheten av det viktige arbeidet de gjør de mange sliterne også i den private sektor.

: