Europautvalget - Møte i Europautvalget torsdag den 28. november 2019 kl. 8:30

Dato: 28.11.2019
Møteleder: Michael Tetzschner

Søk

Innhold

Sak nr. 2

Aktuelle rettsakter for møtet i EØS-komiteen 6. desember 2019. Se vedlagte brev fra Utenriksdepartementet, datert 21. november d.å.. med foreløpig liste med omtale av rettsakter som kan bli innlemmet på EØS-komiteens møte 6. desember. Endelig liste vil bli ettersendt 25. november.

Talere

Lederen: Her har Europautvalget mottatt en liste over rettsakter som regjeringen foreslår innlemmet i EØS-avtalen på møtet i EØS-komiteen den 6. desember.

Ønsker utenriksministeren å orientere om noen av rettsaktene?

Utenriksminister Ine M. Eriksen Søreide: Jeg ønsker i utgangspunktet ikke det denne gangen utover det som ligger i det oversendte materialet.

Lederen: Da har Rigmor Aasrud bedt om ordet.

Rigmor Aasrud (A): Takk for at vi får anledning til å kommentere.

Jeg har et spørsmål knyttet til forordning 589, som går på EURES-samarbeidet. Det er tidligere innmeldt en kommentar til den forordningen fra norsk side, og EFTA-landene har uttrykt flere reservasjoner. Jeg vil gjerne vite hva som har skjedd etter at dette har vært behandlet og hva som er status nå.

Jeg synes også, ut fra det som står her, at det er ganske krevende å se hvilke lovendringer som faktisk kreves basert på det som står i notatet. Det er en god beskrivelse av hva forordningen innebærer, men det er vanskelig å se hva som er de konkrete endringene som vil påvirke norsk lovgivning, så jeg vil gjerne ha litt forklaring på akkurat det.

Audun Lysbakken (SV): Det gjelder det samme. Den rettsakten som handler om EURES, er vurdert å gripe vesentlig inn i norsk handlefrihet. Jeg synes det er krevende ut fra det vi har fått, helt å få oversikt over hvilke konsekvenser det kan ha. Men dette går på sosial- og arbeidslivsområdet, som det er særlig oppmerksomhet rundt, og som vi er særlig opptatt av, og som vi tenker kan være problematisk. Men det er vanskelig helt å ta stilling til det ut fra det som er beskrevet her.

Jeg vil bare varsle at dette er noe vi må komme nærmere tilbake til, men kan utenriksministeren gi oss en litt mer konkret innføring i hva det er ved dette som vil gripe vesentlig inn i norsk handlefrihet?

Lederen: Da gir jeg ordet til utenriksministeren.

Utenriksminister Ine M. Eriksen Søreide: Dette er for så vidt også en diskusjon som vi kommer tilbake til og som jeg skal orientere om under Eventuelt knyttet til arbeidsformer i Europautvalget. Jeg skal ikke foregripe det her, det skal jeg orientere litt om senere.

Som representanten Lysbakken sier, er dette noe som ligger på arbeidslivsområdet og til arbeids- og sosialministeren. Jeg har ikke akkurat nå full oversikt over svaret på de spørsmålene som ble stilt. Det vil jeg gjerne komme tilbake til skriftlig til komiteen så snart som mulig. Jeg tar også gjerne initiativ til at arbeids- og sosialministeren kan komme å orientere i neste europautvalgsmøte. Det er rett nok ikke før i februar, men hvis det er ønske om det, så gjerne det.

Sigbjørn Gjelsvik (Sp): Takk for det svaret fra utenriksministeren

Denne saken er også, som det er uttrykt både fra Aasrud og Lysbakken, noe vi i Senterpartiet er veldig opptatt av hva som er det reelle innholdet i. Det er i hvert fall en av de sakene som Stortinget vil komme tilbake til ut fra hvordan det er beskrevet her.

Det er ganske mange saker denne gangen, der en sier det vil være behov for en lov- eller forskriftsendring, at det er behov for en behandling i Stortinget. Og det er også denne gangen en del saker som ikke har det. Ut fra den beskrivelsen som ligger her, er det særdeles vanskelig for oss som sitter i Europautvalget å ha en tydelig vurdering av det skillet som der er gjort. En har Nav-skandalen friskt i minne, der en da vurderte feil, sånn som det framstår i ettertid, konsekvensene av en konkret forordning, fra regjeringens side inn i Europautvalget.

Jeg vil bare stille et spørsmål i første omgang: Er det noen av de sakene som står på denne listen som en vurderer ikke å være inngripende eller som krever forskriftsendring eller lovendring der regjeringen har vært i tvil om det? Det er vanskelig for oss ut fra beskrivelsen å se rekkevidden av sakene, så det er fint om en kan få en tilbakemelding på akkurat det.

Utenriksminister Ine M. Eriksen Søreide: Som sagt, det første spørsmålet til Gjelsvik kommer jeg tilbake til under Eventuelt. Så vidt vi har vurdert, har det ikke vært noe usikkerhet rundt kategoriseringen av rettsaktene i denne omgang. Men hvis det er noen spesielle rettsakter Gjelsvik tenker på, tar jeg gjerne spørsmål om eller innspill rundt det, men i utgangspunktet har det ikke vært usikkerhet rundt klassifiseringen, nei.

Lederen: Da er det ingen flere som har tegnet seg til rettsakter.