Innstilling fra finanskomiteen om Samtykke til godkjennelse av EØS-komiteens beslutning nr. 54/2021 av 5. februar 2021 om innlemmelse i EØS-avtalen av direktiv (EU) 2016/2341 om virksomhet i og tilsyn med tjenestepensjonsforetak (IORP II)

Søk
Til Stortinget

Sammendrag

EØS-komiteens beslutning – vurdering

EØS-komiteens beslutning nr. 54/2021 av 5. februar 2021 om endring av EØS-avtalens vedlegg IX (Finansielle tjenester) gjelder innlemmelse av direktiv (EU) 2016/2341 om virksomhet i og tilsyn med tjenestepensjonsforetak (IORP II). Rettsakten er nærmere omtalt i kapittel 2.1.2. Økonomiske og administrative konsekvenser ved gjennomføringen av direktivet er omtalt i kapittel 5.

Gjennomføring av EØS-komiteens beslutning i norsk rett vil kreve lovendring. Det er dermed nødvendig med Stortingets samtykke til godkjennelse av EØS-komiteens beslutning i medhold av Grunnloven § 26 annet ledd.

EØS-komiteen vedtok 5. februar 2021 (beslutning nr. 54/2021) å innlemme direktiv (EU) 2016/2341 om virksomhet i og tilsyn med tjenestepensjonsforetak i EØS-avtalen, og Norge deltok i beslutningen med forbehold om Stortingets samtykke.

EØS-komitébeslutningen følger som trykt vedlegg til proposisjonen i norsk oversettelse. Tilsvarende gjelder norsk oversettelse av rettsakten som er omfattet av EØS-komitébeslutningen.

Det bes på denne bakgrunn om Stortingets samtykke til innlemmelse av IORP II-direktivet i EØS-avtalen, i samsvar med vedlagte beslutning i EØS-komiteen.

Omtale av EØS-komiteens beslutning

EØS-komitébeslutning nr. 54/2021 av 5. februar 2021 inneholder en fortale og fire artikler med tekniske EØS-tilpasninger og bestemmelser om gyldigheten av den norske språkversjonen og ikrafttredelse av beslutningen.

Fortalen angir rettsakten som blir innlemmet i EØS-avtalen. Dette er direktiv (EU) 2016/2341 om virksomhet i og tilsyn med tjenestepensjonsforetak. I tillegg oppheves direktiv 2003/41/EF (tjenestepensjonsdirektivet) som følge av at IORP II-direktivet innlemmes i EØS-avtalen.

Artikkel 1 angir hvilke endringer som gjøres i EØS-avtalens vedlegg IX, og inneholder også EØS-tilpasninger til direktivet. Disse er nærmere omtalt i kapittel 3.8.3 nedenfor.

Artikkel 2 fastsetter at teksten til direktivet på islandsk og norsk, som skal kunngjøres i EØS-tillegget til Den europeiske unions tidende, skal gis gyldighet.

Artikkel 3 regulerer når EØS-komitébeslutningen skal tre i kraft. Her følger at beslutningen trer i kraft 6. februar 2021, forutsatt at alle meddelelser etter EØS-avtalen artikkel 103 er inngitt. I tråd med hovedregelen i EØS-avtalen artikkel 103 trer EØS-komitébeslutningen i kraft den første dagen i den andre måneden etter at siste meddelelse om at samtykke er innhentet, er mottatt.

Artikkel 4 fastsetter at beslutningen skal kunngjøres i EØS-avdelingen av og EØS-tillegget til Den europeiske unions tidende.

Særlig om tilpasningstekst

Tilpasninger til direktivet er tatt inn i EØS-komitébeslutningen artikkel 1 nr. 3 og kommer i tillegg til de generelle tilpasningene som følger av EØS-avtalens protokoll 1.

I artikkel 1 nr. 3 er det inntatt en tilpasningstekst som tilføyer EFTAs overvåkingsorgan til direktivets artikkel 56 nr. 1 bokstav c), slik at EFTAs overvåkingsorgan mottar opplysninger iht. artikkelen som er oversendt av eller gjelder EFTA-statene. Videre er det inntatt en tilpasningstekst som tilføyer EFTAs overvåkingsorgan i artikkel 60 nr. 4 annet punktum, slik at EFTAs overvåkingsorgan undersøker forhold som angitt i artikkelen, i forhold til EFTA-statene.

Konklusjon og tilråding

Direktivet er EØS-relevant, og Finansdepartementet anbefaler at Stortinget samtykker til innlemmelse av direktivet med tilpasningstekst i EØS-avtalen.

Komiteens merknader

Komiteen, medlemmene fra Arbeiderpartiet, Lise Christoffersen, Frode Jacobsen, lederen Eigil Knutsen, May Britt Lagesen, Tellef Inge Mørland og Mona Nilsen, fra Høyre, Tina Bru, Mahmoud Farahmand, Heidi Nordby Lunde og Helge Orten, fra Senterpartiet, Kjerstin Wøyen Funderud, Sigbjørn Gjelsvik og Geir Pollestad, fra Fremskrittspartiet, Liv Gustavsen og Roy Steffensen, fra Sosialistisk Venstreparti, Kari Elisabeth Kaski, fra Rødt, Marie Sneve Martinussen, fra Venstre, Sveinung Rotevatn, fra Miljøpartiet De Grønne, Lan Marie Nguyen Berg, og fra Kristelig Folkeparti, Kjell Ingolf Ropstad, viser til at samtykke til godkjennelse av EØS-komiteens beslutning behandles i denne innstillingen. Endringer i finansforetaksloven mv. (gjennomføring av EØS-rett, egen pensjonskonto) behandles i Innst. 201 L (2021–2022).

Komiteen tilrår at Stortinget samtykker i godkjennelse av EØS-komiteens beslutning nr. 54/2021 av 5. februar 2021 om innlemmelse i EØS-avtalen av direktiv (EU) 2016/2341 om virksomhet i og tilsyn med tjenestepensjonsforetak (IORP II).

Uttalelse fra utenriks- og forsvarskomiteen

Komiteen har forelagt utkast til innstilling for utenriks- og forsvarskomiteen, som i brev av 16. mars 2022 har opplyst at den slutter seg til finanskomiteens utkast til innstilling uten øvrige merknader.

Komiteens tilråding

Komiteens tilråding fremmes av en samlet komité.

Komiteen har for øvrig ingen merknader, viser til proposisjonen og rår Stortinget til å gjøre følgende

vedtak:

Stortinget samtykker i godkjennelse av EØS-komiteens beslutning nr. 54/2021 av 5. februar 2021 om innlemmelse i EØS-avtalen av direktiv (EU) 2016/2341 om virksomhet i og tilsyn med tjenestepensjonsforetak (IORP II).

Oslo, i finanskomiteen, den 17. mars 2022

Eigil Knutsen

May Britt Lagesen

leder

ordfører